10 pravih poteza prije trudnoće

0
538

U trudnoći, baš kao i u životu, neke su stvari izvan naše kontrole. Ipak, planiranjem zdrave trudnoće i zdravim stilom života umanjit ćete rizike od bilo kakvih komplikacija


1. Otiđite liječniku zajedno s partnerom
Iako smo ovo stavili na prvo mjesto, vjerojatno to nećete učiniti. Ipak, vani je to najnormalnija pojava. Par koji planira imati dijete najprije ode na razgovor obiteljskom liječniku ili ginekologu i to se smatra prvom pretpostavkom zdrave trudnoće. Liječnik obavi kompletne fizičke pretrage (slično sistematskom pregledu) – od krvne slike do imuniteta. S liječnikom treba porazgovarati o bolestima koje ste preboljeli vi i partner. Isto tako, patite li od dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka, morate na to upozoriti. Osobe s visokim tlakom prije samog začeća mogu se podvrgnuti terapiji za normaliziranje tlaka, a za vrijeme trudnoće moraju ga često kontrolirati. Ukoliko uzimate neke od lijekova ili biljnih preparata, obavezno to napomenite liječniku, jer to može utjecati na rast i razvoj fetusa. Obiteljska anamneza i bolesti poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa često su nasljedne, a u slučaju da netko vama vrlo blizak u krvnom srodstvu pati od neke teže bolesti, i vaše bi dijete moglo naslijediti tu sklonost. Uz razgovor s liječnikom ovakve ćete sumnje najlakše izolirati.

2. Počnite vježbati
Trudnoća nije stanje u kojem ćete leći i ležati nepomično devet mjeseci kako biste na svijet donijeli što zdravije dijete. Baš naprotiv – krećite se, što više budite na svježem zraku i – vježbajte. Kod kuće, s loptom, upišite se na tečaj joge ili posebno organiziranih vježba za trudnice. Vježbanje prije i za vrijeme trudnoće donosi niz blagodati - manje bolova u leđima i manje bolan porođaj. A i manje nakupljenih kilograma, što, budimo realni, i nije tako nebitno. Vježbanjem ćete popraviti kondiciju, umanjiti stres i lakše se nositi s eventualnim zdravstvenim problemima. U slučaju da već sada vježbate, u trudnoći ćete uživati koristi od toga.

3. Razmislite o prošlim trudnoćama
Neki problemi karakteristični za trudnoću poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa češće se javljaju kod starijih trudnica (iznad 35 godina). Prethodne trudnoće podjednako su dobar orijentir. Ukoliko ste imali kakvih problema, vaš će ginekolog znati kako voditi trudnoću i na što paziti. Bilo bi idealno ako dogovorite vođenje trudnoće kod liječnika koji vam je vodio prethodne.

4. Živite zdravije, bacite cigarete
Ako ste do sada nekoliko puta odlučili, pokušali i odustali, sad je pravo vrijeme da prestanete pušiti. Ako ste ikada imali dobar razlog - sada ga imate. I bolji je od svih dosadašnjih zajedno. Planiranjem zdrave trudnoće i zdravim stilom života umanjit ćete rizike od bilo kakvih komplikacija vašeg i zdravlja vašeg djeteta. Osim toga, pušenje smanjuje mogućnost začeća, smanuje broj spermija kod muškaraca. Žene koje puše tijekom trudnoće rađaju bebe s manjom porođajnom težinom od nepušačica, a te bebe mogu imati problema u razvoju. Isto tako, kod trudnica koje puše zabilježen je visok postotak izvanmaterničnih trudnoća. Dobro bi bilo da oba partnera prestanu pušiti, jer i pasivno pušenje može uzrokovati usporeni rast i razvoj fetusa i rađanje bebe s malom porođajnom težinom. Takve bebe često pate od niskog krvnog tlaka i hipotermije. Niska porođajna težina povećava rizike obolijevanja od cerebralne paralize te raznih fizičkih i mentalnih retardacija.

5. Klonite se alkohola
Izbjegavajte alkohol. Nijedna količina alkohola nije dokazana kao sigurna za konzumaciju tijekom trudnoće. Naime, alkohol u trudnoći može uzrokovati niz anomalije u ranoj fazi trudnoće. Isto tako, alkohol može umanjiti šanse začeća i povećati rizik pobačaja. U ekstremnim slučajevima prekomjerno ispijanje alkohola može rezultirati alkoholnim sindromom u fetusa. Bebe rođene u ovakvom stanju obično imaju nekoliko problema – mentalnu retardaciju, otežano učenje i bihejvioralne probleme. I muškarci bi trebali riješiti svoj problem s alkoholom koji umanjuje broj spermija i uzrokuje niz bolesti.

6. Jedite raznoliko i zdravo
Prehrana bi trebala biti raznovrsna, jer sve što unosite u organizam vaša beba konzumira. Uzimate li previše kalorija ili premalo raznovrsnih namirnica, sve će to utjecati na razvoj fetusa, a u nekim slučajevima može doći i do kratkoročnih ili dugoročnih srčanih problema.

7. Vitaminizirajte se
Ukoliko ne unosite dovoljno željeza, kalcija i ostalih važnih vitamina u organizam i jedete neredovito, obavezno morate uvesti reda u svoj način prehrane. Smanjite unos šećera, kofeina i zamijenite ih povrćem, voćem te vlaknastim namirnicama. Ako ste punašniji i želite smršaviti, to obavezno učinite prije, nikako za vrijeme trudnoće.

8. Pijte folnu kiselinu
Folnu kiselinu počnite uzimati onog trena kad odlučite imati dijete, a ne kad ostanete u drugom stanju. Počnite, dakle, uzimati vitamine koji sadrže barem 400 miligrama folne kiseline. Studije kažu da folna kiselina sprečava neurološke anomalije kao što je nerazvijanje kralježnice (spina bifida).

9. Sredite financije
Ovo posebno vrijedi za naše prilike. Iako su vladi puna usta delimitiranih porodiljnih naknada, ako slučajno zbog komplikacija u trudnoći morate na bolovanje, a zarađujete više od državnog prosjeka - opet ste diskrimirani, jer će vam u tom slučaju HZZO kao naknadu za bolovanje isplaćivati maksimalno 4.257 kuna. I pritom vas uvjeravati kako imate pravo na 100-postotnu naknadu plaće. U našim uvjetima bolovanje zbog komplikacija u trudnoći nije isto što i druga bolovanja – pa ćete tako, ako ne daj Bože slomite nogu, dobivati 90 posto svoje plaće, a ako ste trudni – najviše gore navedeni iznos. A prepolovljena primanja automatski znači pad životnog standarda, ukidanje minusa u banci, crne liste, probleme s otplatom kredita... Na žalost, o svemu tome treba razmišljati unaprijed.

10. Opustite se
Iako mnogi parovi odgađaju trudnoću smatrajući da će kad za to dođe vrijeme sve ići lako. U većini slučajeva to i jest tako, ali, ipak, dosta je i onih koji se žale da im ne ide baš sad kad to toliko žele i kad im se sve poklopilo. Opustite se. Ništa nije dobro raditi u grču i pod pritiskom.

Prethodni članakNajveće šanse za začeće
Sljedeći članakPrije trudnoće važno je..