12 najvažnijih stvari kod izbora vrtića ili jaslica

0
228

Blizina doma ili blizina posla nikako nije jedina, a kamoli najvažnija stvar na koju trebate obratiti pažnju pri odabiru vrtića za dijete.

Upis u vrtić i jaslice: dijete ulazi u novu fazu svog života
Upis u vrtić i jaslice: dijete ulazi u novu fazu svog života

Kvaliteta programa razlikuje se od jaslica do jaslica  odnosno od vrtića do vrtića. Dosnosimo popis 12 važnih stvari

Ima li dozvolu odnosno je li registriran?
Nije na odmet provjeriti ima li potencijalni vrtić odnosno jaslice odgovarajuće dozvole za rad, kao dokaz da zadovoljavaju određene standarde u skrbi o djeci. Jedan od najsigurnijih načina za provjeru jest službena baza Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, dostupna na linku: http://www.mzos.hr/dbApp/search.aspx?appName=Vrtici

Zdravstvena i sigurnosna politika
Bilo bi dobro provjeriti jesu li poduzete odgovarajuće mjere opreza (prekrivene utičnice, igračke odgovaraju dobnoj skupini djece, ograđeno stubište, stanje opreme na igralištu i sl.), je li prostor dobro provjetren, ima li dimne alarme, aparat za gašenje požara, zaštitu na prozorima (ako je potrebno) i brze izlaze u slučaju nužde. Ovdje se treba raspitati o mjerama opreza koje se poduzimaju kada djeca idu u šetnju izvan kruga u kojem se nalazi vrtić te da li je osoblje osposobljeno za pružanje prve pomoći, sprečavanje ozljeda i kontrolu bolesti (da li odgajateljica daje lijekove djetetu ako je potrebno, da li je dostupan medicinski savjetnik, kako sprečavaju zarazu, da li je prostor čisti i vodili se računa o higijeni djece, osoblja i prostora).

Raspored rada
Većina jaslica i vrtića nude program za puno radno vrijeme. No, ako na dispozciji imate baku, dedu ili nekoga tko može čuvati dijete, onda dijete ne treba ostati u vrtiću cijeli dan. Treba se raspitati o mogućnostima ranijeg dovođenja odnosno kasnijeg odvođenja djeteta, ako i kada se za to ukaže potreba.

Cijena
Cijena kvalitetnog programa može biti vrtoglavo visoka, posebno kada se uključe sve dodatne stavke (odjeća, pelene, vlažne maramice, kreme, šlapice i sl.). Cijene mogu biti znatno niže ako je program subvencioniran (od strane države, Grada, poslodavca, crkve ili koje druge uslužne ustanove).

Odnos broja odgajatelja i djece
Stručnjaci preporučuju da kod djece mlađe od dvije godine to bude jedan odgajatelj na troje djece; kod djece u dobi od 15 do 30 mjeseci jedan odgajatelj na četiri djeteta; kod djece u dobi od 31 do 35 mjeseci jedan odgajatelj na petoro djece te kod djece u dobi od tri godine jedan odgajatelj na sedmoro djece. Neki stručnjaci preporučuju jednu odraslu osobu na pet dvogodišnjaka i jednu odraslu osobu na sedam trogodišnjaka.

Upis u vrtić ili jaslice prvo je ozbiljno i veliko odvajanje roditelja i djeteta
Upis u vrtić ili jaslice prvo je ozbiljno i veliko odvajanje roditelja i djeteta

Fluktuacija osoblja
Dobro bi bilo raspitati se koliko se dugo odgajatelji zadržavaju na poslu. Ukoliko se odgajatelji stalno izmjenjuju postavlja se pitanje kvalitete programa i kontinuiteta skrbi o djeci u vrtiću.

Kvalifikacija osoblja.
I ravnatelj i odgajatelji trebali bi imati odgovarajuće kvalifikacije za odgoj predškolske djece, dok bi sve ustanove ujedno trebale voditi računa i o zdravstvenom stanju svog osoblja.

Prostor
Prije samog odabira vrtića/jaslica bilo bi dobro proučiti ima li dovoljno prostora. Iako se preporuča 12 m2 unutarnjeg prostora i 25 m2 vanjskog prostora po djetetu, većina vrtića/jaslica ne zadovoljava te standarde. Ovdje se postavlja pitanje i samih igračaka odnosno postoji li velik izbor igračaka, jesu li igračke sigurne i odgovaraju li dobnoj skupini djece, jesu li dobro očuvane, ima li dosta područja za igru koja potiču maštovitu igru, kako je uređen prostor i slično.

U okviru samog prostora važno je dobiti i informaciju o tome ima li dovoljno mjesta za popodnevni počinak djece, ima li svako dijete svoj ležaj,  ormarić za držanje  stvari, jesu li nužnici i umivaonici pogodne veličine za djecu, postoji li sigurno igralište za djecu nedaleko od vrtića i zadovoljava li ono sigurnosne standarde.

Suradnja između roditelja i osoblja
Postoje li redovni sastanci između roditelja i odgajatelja i mogu li se prema potrebi organizirati individualni razgovori. Dobro je pogledati postoji li oglasna ploča s podsjetnicima kako bi se olakšala dnevna komunikacija između roditelja i odgajatelja.

Prehrana
Važna pitanja koja se ovdje postavljaju jesu - izrađuju li se jelovnici prema odgovarajućim standardima, gdje se pripremaju obroci, jesu li namirnice hranjive, zdrave i svježe, postoji li kontrola higijenskih standarda pripreme hrane, koliko se obroka nudi djeci i slično.

Program
Dobar program uglavnom se sastoji od slobodne igre kroz koju se provlače nekonkurentne skupne aktivnosti kao što su plesanje, pjevanje uz glazbu, slušanje priča, odlasci na igralište i slično. Odgajatelji bi trebali imati dnevni plan za igre i neformalno učenje.

Prije odabira programa najpogodnijeg za vaše dijete korisno je raspitati se o obrazovnim vidovima programa. Dobar će program poticati dijete kreativno, intelektualno, fizički i društveno uz ravnotežu slobodne igre, igre na otvorenom i skupnih aktivnosti, ali neće naučiti djecu čitati, pisati i računati.

Mala djece ne trebaju formalno akademsko obrazovanje pa postoji mogućnost da prerano izgube volju kada ih se prisiljava na učenje, ali je, s druge strane, potrebno da dijete bude izloženo raznim neformalnim situacijama u kojima će obogatiti svoje znanje o brojevima, glazbi, književnosti, umjetnosti i znanosti.

I na kraju, bilo bi dobro da roditelji, ukoliko imaju tu mogućnost, sami posjete vrtić i osobno ocijene program.

Pri odabiru najpogodnijeg programa za svoje dijete svaki roditelj treba uključiti sva svoja čula. I šesto, naravno.

 

Prema izvoru www.gugalaga.com

„Što očekivati u drugoj i trećoj godini“, A. Eisenberg, H. E. Murkoff, S. E. Hathaway

Prethodni članakAnastasia Gavalas: 6 istina koje sretne mame znaju
Sljedeći članakNikad teže i nikad lakše