20 posto školaraca ima masnu jetru!

0
132
masna jetra debljina

Debljina je dijagnosticirana kod njih 4 posto od ukupno 600 tisuća, dok ih 10 posto pati od prekomjerne težine. 20 posto školaraca zbog loše prehrane ima masnu jetru, a kod njih 10 posto ta je pojava dovela i do upale jetre.

 
Hrvatska je pri vrhu zemalja u Europi po broju osoba s prekomjernom težinom, upozorio je nedavno ugledni pedijatar, član društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr. Milivoj Jovančević! O debljini se počelo raspravljati kada je, zabrinuta zbog alarmantnih podataka o višku kilograma među vrtićkom djecom, ravnateljica jednog vrtića iz Velike Gorice listu s popisom pretile djece izvjesila na vrata vrtićkih skupina. Kod dijela roditelja to je, dakako, izazvalo negodovanje, ali htjeli, ne htjeli, problem debljine djece nešto je s čime se moramo suočiti.


Loša prehrana

Prema dr. Jovančeviću oko šest tisuća predškolske djece u Hrvatskoj pati od debljine, dok je kod 15 tisuća dijagnosticirana prekomjerna tjelesna težina. Gensko nasljeđe, premala tjelesna aktivnost i loše prehrambene navike samo su neki od razloga tolikog broja pretile djece kod nas, a predviđa se da će trećina bucmastih vrtićaraca prekomjernu težinu zadržati i u odrasloj dobi.
Situacija je alarmantnija kada su u pitanju školska djeca - debljina je dijagnosticirana kod njih 4 posto od ukupno 600 tisuća, dok ih deset posto pati od prekomjerne težine. Dvadeset posto školaraca zbog loše prehrane ima masnu jetru, a kod njih deset posto ta je pojava dovela i do upale jetre.

Dr. Jovančević to smatra velikim problemom, posebice kada su u pitanju predškolska djeca toga je potrebno djeci omogućiti dijetu kojom će dobiti sve ono što je potrebno za normalan rast i razvoj. najučinkovitije je djelovati kada se prvi znaci prekomjerne težine pojave.

U mijenjanje prehrambenih navika trebala bi se uključiti cijela obitelj. To podrazumijeva da cijela obitelj izbjegava dodatno zaslađene hrane, te gazirane, masne, slane i pržene hrane.

Izvor: www.jutarnji.hr

Prethodni članakDjevojčice i ADHD
Sljedeći članakDječja perspektiva drugoga