30 dana bez domaće zadaće!

0
236
30 dana bez domaće zadaće
30 dana bez domaće zadaće

Inicijativu Marka Fereka, predsjednika Udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje" da prihvate izazov i pokušaju svojim učenicima 30 dana ne davati domaću zadaću prihvatili su prije nekoliko mjeseci brojni učitelji iz cijele Hrvatske.

30 dana bez domaće zadaće
30 dana bez domaće zadaće

Do ideje da se pisanje domaće zadaće probno ukine na 30 dana došlo se jer najnovija istraživanja u svijetu pokazuju da domaće zadaće nemaju učinka i predstavljaju gubitak vremena za učitelje, roditelje i djecu.  Istodobno u Španjolskoj više od 12 tisuća škola sudjeluje u sličnom projektu, koji su ondje, pak, pokrenuli roditelji.

Naši učitelji koi su se uključili u projekt okupljeni su u Facebook grupi 30 dana bez domaće zadaće https://www.facebook.com/groups/1741426112784986/?ref=br_rs

- Ako opteretimo mozak, on prestaje učiti. Ako ga rasteretimo i omogućimo mu da bude zaigraniji, on počinje bolje usvajati nova znanja. To je znanstveno dokazano i vrijeme je da i Hrvatska prihvati praksu koja je već usvojena u većini zemalja Europske unije - smatra Marko Ferek.

Prema njegovom mišljenju, većinu nastavnog gradiva djeca trebaju usvojiti u školi. Učitelji su svjesni ovog problema i imaju želju za promjenama, ali im nedostaje sistemske podrške.

- Promjene nam neće donijeti ni ministarstvo ni političari, samo učitelji imaju tu moć. Želja nam je bila motivirati učitelje da prihvate izazov i isprobavaju inovativne načine rada, da se povežu i razmjenjuju iskustva i nove metode rada - objašnjava  Ferek, čiji su izazov prihvatili brojni učitelji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

30 dana be domaće zadaće - mišljenja roditelja i struke su podijeljena
30 dana be domaće zadaće - mišljenja roditelja i struke su podijeljena

Prvih 30 dana za sve učitelje koji su se uključili u projekt je gotovo, a rezultate ankete provedene među učiteljima koji su sudjelovali u projektu možete pogledati ovdje

Rezultati projekta “30 dana bez domaće zadaće”

Sandra Filipović, učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora o izazovu u koji se uključila razmišlja ovako:

- Moj 2. d razred je i nakon praznika nastavio raditi bez domaće zadaće, tako da sada već 3 mjeseca imaju puno slobodnog vremena za igru i izvanškolske aktivnosti. Zadatke koje nismo riješili u radnoj bilježnici učenici slobodno mogu rješavati kada za to imaju volje i vremena, a i roditelji ih često na to potaknu što je opet lijepo jer se na taj način gradi i njihov odnos. Učenici koncentrirano sudjeluju u nastavi i ugodno nam je u razredu. Stižemo sve napraviti, a rezultati na provjerama znanja ostali su nepromijenjeni. Neke sadržaje koji su zahtjevniji bilo je potrebno protezati i kroz druge predmete (npr. u priči pronađi sve imenice i taj broj zapiši kao umanjenik). To je zapravo dobra strana ovog izazova jer kroz takvu korelaciju učenici dobivaju dojam povezanosti svih predmeta, a ne njihovu rascjepkasnost. U provođenju izazova imala sam veliku podršku ravnateljice škole i roditelja. Nekolicina roditelja nudila je razne alternative umjesto domaće zadaće i ovaj izazov potaknuo je i njih da pronađu zabavnije načine učenja. Na nedavnom roditeljskom sastanku razgovarali smo o tome na koji način ćemo nastaviti i dogovorili se kako ćemo uvesti minimalnu zadaću, samo kada je ona potrebna. Dolaze malo teži sadržaji (npr. množenje), a i roditelji bi voljeli da učenici razvijaju barem minimalne radne navike učenja kod kuće jer ih u višim razredima čeka više domaće zadaće. Potrudit ću se osmisliti te zadaće što kreativnije tako da će učenici pokušati u stvarnome životu pronaći primjenjivost nečega što smo naučili. Ovaj izazov promijenio je način na koji funkcionira ovaj naš razred, a i meni je osmišljavanje nastave napravio zanimljivijim i zabavnijim. Preporučujem učiteljima/učiteljicama da daju priliku ovome izazovu jer je svakako osvježenje u razredu - kaže Sandra.

Mišljenja učitelja i roditelja podijeljena su. Neki misle da je zadaća jedini posao učenika i jedina njihova istinska obaveza. Drugi, pak, smatraju da je život bez zadaće jednostavniji i opušteniji. U Osijeku tako postoji škola koja već 12 godina savršeno funkcionira bez domaćih zadaća.

http://www.srednja.hr/Zbornica/Nastava/Skola-u-Osijeku-vec-12-godina-savrseno-funkcionira-bez-domacih-zadaca

 

Više o ovom projektu saznajte na stranicama Udruge za razumijevanje ADHD-a Buđenje na adresi www.budenje.hr

Prethodni članakNikad teže i nikad lakše
Sljedeći članakOdvikavanje od pelena? Vijetnamci znaju najbolje!