5.5. Svjetski dan primalja

0
145

Svaka žena u trudnoći, porođaju i babinju ima pravo na skrb, potporu i pažnju primalje. "Jedna žena – jedna primalja" standard je naprednih društava i zemalja te je to ujedno cilj kojemu težimo.
U proteklih godinu dana dogodile su se ključne stvari za hrvatsko primaljstvo.
Zakon o primaljstvu, koji je bio nužan za boljitak i očuvanje primaljske struke, konačno je donesen i u našoj zemlji. Time je učinjen i veliki korak prema usklađivanju s EU, prijeko potreban za uspješne pregovore za osnovna zdravstvena zanimanja.
Jednako važan dan za hrvatske primalje bilo je osnivanje Hrvatske komore primalja, jer na taj način primaljstvo postaje kontrolirana, dobro regulirana i priznata struka.
Danas, 5. svibnja, na Svjetski dan primaljstva, primalje u Hrvatskoj doista imaju razloga za slavlje i optimizam, nadu u kvalitetnije obrazovanje i bolje pružanje primaljske skrbi ženama, koje se, znamo, sve teže odlučuju za prvu trudnoću ili za jedno dijete više.
Svaka žena u trudnoći, porođaju i babinju ima pravo na skrb, potporu i pažnju primalje. "Jedna žena – jedna primalja" standard je naprednih društava i zemalja te je to ujedno cilj kojemu težimo.
Svjetska udruga primalja (ICM – International Confederation of Midwives) ove godine u povodu Svjetskog dana primaljstva šalje poruku svijetu: "Svijet treba primalje više nego ikada!" Umiranje žena i djece nepravedno je i nepotrebno, može se spriječiti, no to se, zbog bijede i siromaštva, ipak ne čini. Ako znamo da samo jedna smrt žene ili novorođenčeta u našoj zemlji puni novinske stupce danima, zamislimo na trenutak kako bi trebale izgledati novine neke od nerazvijenih zemalja Afrike ili Azije – sa stotinama stranica umrlih!
Zato moramo znati cijeniti i njegovati ono što imamo, jer godišnje u svijetu umiru stotine tisuća žena i djece zbog nedostatka profesionalne skrbi u trudnoći, porođaju i babinju, kao i one za novorođenčad kojoj treba intenzivna skrb. Također trebamo težiti boljoj i kvalitetnijoj praksi kako bismo našim ženama otvorile široki izbor mogućnosti i omogućile humani tretman za svaku ženu i novorođenče.
To je poruka koju želimo odaslati i primaljama i ženama: bolje sutra i za nas i za sve koji trebaju naše usluge.

Drage primalje, sretan vam Svjetski dan primaljstva!!!

Hrvatska komora primalja

Prethodni članakBesplatni pregled autosjedalica
Sljedeći članakDK Dubrava izvan granica