6 načina kako ljevake (na)učiti pisati

0
1018

Kad su naše bake bile mlade ljevoruku djecu tuklo se po prstima da nauče pisati desnom!? U međuvremenu su pronađeni načini kako im pomoći i olakšati učenje pisanja

Ako vam dijete piše lijevom rukom, možda će u počecima učenja pisanja trebati vašu pomoć. Većina ljudi su dešnjaci i pišu od lijeve prema desnoj strani, dok ljevaci rade obrnuto. Isto vrijedi i za crtanje kruga - dešnjaci crtaju krug obrnuto od kazaljke na satu, a ljevaci u smjeru kazaljke na satu. Zapravo je cijeli svijet prilagođen dešnjacima. Zbog toga ljevaci mogu griješiti pri pisanju slova koja se pišu obrnuto od smjera kazaljke na satu, kao što su: a, c, d, f, g i s.

Evo šest načina na koje možete pomoći ljevorukom djetetu da bolje piše:
1. Naučite dijete da drži olovku između palca i kažiprsta, prislanjajući je na srednji prst, ali nagnutu prema lijevom, a ne desnom ramenu.

2. Nabavite olovke, bilježnice i ostali pribor prilagođen ljevorukoj djeci.

3. Lijevi rub papira po kojem piše malo podignite, kako se djetetu ne bi savijao ručni zglob, te da spriječite napetost mišića.

4. Pomozite mu da se orijentira. Nacrtajte deblju zelenu crtu uzduž lijeve strane papira i neka piše od zelene crte prema desno.

5. Ako ste učiteljica i imate tu mogućnost u grupi smjestite dijete na lijevu stranu dešnjaka, kako im ne bi smetalo međusobno dodirivanje laktovima pri pisanju.

6. Većina ljevoruke djece je nespretna pri učenju pisanja. To je normalno. Nemojte ga obeshrabriti - važno je da nauči osnove pisanja, a dalje će ići lakše.

Izvor: www.parenting.com 

Prethodni članak10 načina kako potaknuti dijete na razvoj ekološke svijesti
Sljedeći članakMakrobiotička prehrana djece