6 savjeta za zdrave oči vašega djeteta: mrkva, masne ribe i boravak vani

0
100
Savjeti za zdrave oči djeteta

Dobar vid jedan je od najvažnijih čimbenika za normalan razvoj djeteta. Donosimo vam 6 savjeta kako možete vid djeteta zaštititi na vrijeme i spriječiti poteškoće s vidom.

Zdrava hrana za zdrave oči: ne samo mrkva

Jedi mrkvu za zdrave oči! - čuli su mnogi od nas od svojih mama i baka. Mrkva nije jedina namirnica koja doprinosi zdravlju očiju. Dijete treba jesti općenito svježe povrće, voće a i neke druge namirnice da bi imalo dobar vid.

Za zdrav razvoj vida kod djece su važne u glavnom polinezasićene masne kiseline koje možemo pronaći na primjer u ribama (tuna, oslić ili skuša), u maslinovom ulju, orasima ili sjemenkama,  povrću i voću koje je bogato antioksidansima i biljnim pigmentima (češnjak, luk, špinat, povrće žute i narančaste boje, lisnato povrće, borovnica).

Boravak vani

Današnja djeca borave previše sati u zatvorenom prostoru i ispred ekrana što može doprinjeti razvoju očnih poremećaja. Jako je važno da se djeca kreću vani. Zdrava hrana i pokret na zraku su najbolji preduvjeti za dugotrajno zdravi vid.

Sunčane naočale

UV zračenje jednako je štetno i za odrasle i za djecu. Kod najmanje djece će biti dovoljna šilterica ili šeširić svijetle boje koja će ih štititi. Ako idete na more ili na planine ponesite djeci kvalitetne sunčane naočale. Nošenje kape sa šiltom poželjno je i ako nose sunačne naočale jer još više povećava zaštitu od štetnog zračenja.

Plivanje sa naočalama

U vodi bi dijete trebalo nositi naočale za ronjenje jer slana morska voda kao i klorirana bazenska šteti očima. Ona može dječje oči nadražiti.

Gledanje u ekrane

Ekrani se sami po sebi ne čine štetnima za oči. Problem je umor mišića oka koji su zaduženi za oblik promjene leće. Oni se prenaprežu pri dugotrajnom fokusu pogleda na bliske objekte, kao što je ekran monitora. Ukoliko se oči ne odmore ti mišići se prenapregnu, napune mliječnom kiselinom i javlja se bol u očima. Rješenje je povremena promjena fokusa. Treba gledati u daljinu i ne fokusirati pogled, kako bi mišići promijenili položaj i malo se odmorili.

Preventivni pregledi vida

Danas je pregled vida obavezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Pedijatri upućuju trogodišnjake na sistematskom pregledu na obavezan oftalmološki pregled na prvo testiranje vidne oštirne.

Unatoč ovoj mjeri, roditelji bi trebali pratiti dijete i posjetiti sa djetetom oftamologa ako se im "nešto ne čini u redu".

Prethodni članakDan žena: "Ženijalni dani" u Samoboru
Sljedeći članakPismo jednog ravnatelja ili Kako je ministar obrazovanja dobio jedinicu...