7 načina kako smanjiti šećer u dječjoj prehrani

0
151
Rafinirani šećer šteti zdravlju
Rafinirani šećer šteti zdravlju

Donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih u svojoj kuhinji i prehrani vaše obitelji možete smanjiti upotrebu rafiniranog šećera i poraditi na općem zdravstvenom stanju i velikih i malih ukućana.

1. Ukoliko jedete žitarice, potražite one bez šećera, pa im zajedno sa mlijekom dodajte svježe voće (npr. banane) i malo meda. Dakle, ne morate im kupiti one u obliku medvjedića ili kuglica, čokoladne i ine... Kupite obične, pa ih začinite na svoj način, servirajte u zanimljivoj zdjeli i djeca će ih najnormalnije pojesti.

2. U potpunosti izbacite sokove rađene od koncentrata voća i potražite one na kojima piše "100% voćni sok". Ipak, i oni su napravljeni iz koncentrata pa je upitno koliko sadrže vitamina. Najbolji izbor je zato svježe ocijeđeno voće kod kuće. U krajnjoj liniji, zašto uopće moraju piti sok. Naučite ih da piju vodu. Moja kćer i danas traži soka i ja joj dam vode i nikad se ne buni. Možda pomaže to što je čaša u boji (ne daj Bože da su crvena, roza ili narančasta na pranju), ali... Dok traje - dobro je.

3. Pokušajte smanjiti konzumaciju kečapa koji je pun šećera. Navodno da u jednoj žlici kečapa ima jedna žličica šećera. Majnoeza, kečap, pašteta, hrenovke... mame djecu s reklama i šarenih polica. No, ja sam skužila jedan trik - banalno, ali pali. Dokle god sve navedeno nemam u frižideru - djeca to i ne traže. A u nabavku hrane ionako ih ne vodim. Odavno smo zaključili da to nije top mjesto društvenog života.

4. Ukoliko su čokoladoljupci, pokušajte djeci ponuditi tamnu čokoladu. Što je čokolada bliže sirovom kakau, to je zdravija. Doma uvijek imam čokolade za kuhanje. I kada traže - dam im jednu kockicu. I zadovoljni su. Premda, priznajem, uočim sjaj u oku kada od nekog dobiju "pravu" čokoladu.

5. Izbacite kupljene sirupe svih vrsta - kako one za slaganje sokova, tako i one koji služe kao dodatak sladoledu ili palačinkama. Pokušajte ih zamijeniti prirodnim agavinim ili javorovim sirupom ili pak medom. Izvrstan je i rižin slad - blagog je okusa, djeca ga jako vole.

6. Jedna kriška torte ili kolača ima najmanje 15 žličica šećera. Ovakve deserte možete zamijeniti voćnim salatama pri čemu koristite sezonsko voće i potreba za slatkim okusom bit će zadovoljena. Ovoga se, priznajem, ne držim baš u potpunosti. Svi jednostavno obižavamo praviti i jesti kolače. Jest da naši ne zadovoljavaju one visoke slavonske kriterije - što više jaja, orasa, okolade i šećera, nego su više light - kolača se baš ne odričemo.

7. Ponudite ukućanima datulje i smokve koji pomalo okusom podsjećaju na karamele, slatke su i prirode, a bogate vlaknima. Moja djeca obožavaju i grožđice. Davala sam ih kao igračke-grickalice u fazi dok su još sjedili u stolcu za hranjenje. Na sličan način igrali su se, jeli i zavoljeli slanutak, grašak i ostalo "kugličasto" voće i povrće.

Prethodni članak6 ukusnih recepata sa seitanom
Sljedeći članakMama je konj koji uvijek pobjeđuje!