9 savjeta za samohrane roditelje

0
129
samohrani roditelj

I kod nas i u svijetu sve je više jednoroditeljskih obitelji. One ne moraju biti ni stigmatizirane, ni osuđene na propast. Baš naprotiv, uvijek je bolje da dijete odrasta s jednim roditeljem nego s dva koja se međusobno mrze, jer djeca imaju itekako dobre senzore za ljubav. I zlobu!

Nije lako biti samohrani roditelj – bilo da ste vi ti kojima je dijete (djeca) pripalo nakon razvoda, ili ste vi strana koja se nakon razvoda odselila i postala takozvani vikend tata/mama. Uz dobru organizaciju – ni djeca ni vi ne morate trpjeti.

  1. Nastojte biti što bolje organizirani. Za malenu je djecu važan stabilan dnevni raspored, pa nastojte da dijete u isto vrijeme odlazi na spavanje, ima ručak, vrijeme za igru. Obiteljska rutina djetetu daje osjećaj sigurnosti.
  2. Svaki dan barem dio vremena provedite u druženju s djetetom - u igri, šetnji, čitanju priča prije spavanja, razgovoru. Vrijeme koje je posvećeno djetetu, makar i kratko, pomoći će vam da s njime uspostavite dobar odnos.
  3. Dijete će oko četvrte, pete godine postati svjesno toga da se njegova obitelj razlikuje od obitelji druge djece. Pitat će vas za drugog roditelja. Recite djetetu istinu, na jednostavan, njemu primjeren način. Objasnite mu da je svaka obitelj različita.
  4. Ako se jedan roditelj uopće ne pojavljuje i ne pita za dijete – opet ne govorite ružno o njemu. Bit će vam teško, ali tako je najbolje.. Dijete će s vremenom sve i samo shvatiti.
  5. Razvijte emotivan i blizak odnos s djetetom. Razgovarajte o osjećajima, povjeravajte se jedno drugome. Djeca nerijetko krive sebe zato što mama i tata više ne žive zajedno i zbog toga se osjećaju usamljeno, nevoljeno, neželjeno.
  6. Pravilo o dosljednosti kao zlatnom standardu odgoja vrijedi i ako sami odgajate dijete – ne kažnjavajte dijete prečesto, ali ni ne popuštajte mu u svemu jer ga podsvjesno žalite što odrasta samo s vama.
  7. Tražite i prihvatite pomoć – obitelji, prijatelja, drugih roditelja... Samohrani roditelji često su pod dvostrukim stresom i osim djeteta i posla, najčešće nemaju ništa. Nastojte se družiti s odraslim ljudima, ne tražite izgubljenog partnera u djetetu.
  8. Budite oprezni s upoznavanjem djeteta s novim partnerom/icom. Dijete će ga gledati pod povećalom, možda će ga odbijati, možda će ga idealizirati...
  9. Nastojte održavati kakvu takvu komunikaciju s bivšim partnerom/icom. Možda je vaš brak bio kriva odluka, ali zajedničko dijete imate za cijeli život. I dugujete mu to.
Prethodni članak4 najdjelotvornija eterična ulja za djecu
Sljedeći članakRazlika između muškog i ženskog stresa