A što da tata radi dok mama doji?

0
120
tata pomaže dok mama doji

Možda kao nikada prije, u trenucima dok majka doji novorođenu bebu, tata će se osjećati potpuno isključeno. Tata ne može dojiti, ali može pomoći! Kako? Evo osam korisnih prijedloga.

1. Čitati!

Još u trudnoći, muškarac može zajedno s partnericom čitati o važnosti dojenja: odluka o dojenju često se stvara prije nego se beba rodi.

2. Podrigivati (bebu)!

Mnoge bebe podriguju nakon podoja (ili čak usred njega!). Tata može biti taj koji će podići bebu i pomoći joj da podrigne.

3. Nositi, masirati, maziti!

Ako beba ima dojenačke kolike, tata je može nositi, masirati joj trbuščić i tako joj olakšati tegobe. Ako je beba gladna, vjerojatno neće biti zainteresirana za igru i maženje, no beba koja je nahranjena rado će se maziti i spavati na tatinim prsima. Tako će se novorođenče povezivati i s tatom i naviknuti se prepoznavati tatin dodir i miris.

4. Premotavati, kupati

Mnogi očevi rado preuzmu dužnost premotavanja i kupanja bebe. To su također trenuci u kojima se tata i beba međusobno upoznaju i povezuju, a mama može iskoristiti to dragocjeno vrijeme za odmor i opuštanje, što je izrazito važno kako bi dojenje dobro funkcioniralo.

5. Brinuti za veliku djecu!

Ako u obitelji ima još djece, stariji brat ili sestra mogu biti zatečeni prinovom koja uspješno okupira mamu veći dio dana (pa i noći). Ukoliko tata provodi vrijeme sa starijom djecom, igra se s njima, čita im ili zajedno s "velikima" obavlja kućanske poslove, oni će se osjećati manje ljubomorni na novorođenče, a mama će biti bar malo pošteđena osjećaja razdijeljenosti između bebe i starije djece.

6. Napraviti mami sok, sendvič!

Prvi dani dojenja mogu biti zahtjevni. Ponekad mama ima osjećaj da podoji traju cijeli dan i noć, bez kraja i konca, tako da ne stiže dovoljno jesti ili piti. Dok mama doji bebu, tata joj može donijeti sendvič ili piće (potrebno je popiti čašu tekućine uz svaki podoj!) i podsjetiti je da se odmori dok beba spava. Isto tako, važno je da tata shvaæa da je oporavak nakon poroda i briga o bebi najvažniji i èesto jedini mamin "posao" prvih tjedana.

7. Peglati, spremati, prati... ili pronaći pomoć!

Sada je tatina briga preuzimanje vešeg dijela kućanskih poslova ili da organiziranje pomoći u kući. Sada je i prilika za spuštanje kriterija o savršenom kućanstvu…

8. Ohrabriti i voljeti mamu!

Psihološka podrška ima neprocjenjivu vrijednost! U trenucima umora i neispavanosti, mami će puno pomoći tatino ohrabrivanje i svijest da čini dobro time što doji bebu i tako joj daje najzdraviju hranu iz najljepše ambalaže. Ukoliko se pojave problemi s dojenjem, mama će ih lakše prebroditi ako i tata zna da su problemi rješivi i ako predstavlja štit između mame i okoline koja je često dobronamjerna, ali i slabo educirana o dojenju.

Prethodni članakČuvajte bebe od sunca!
Sljedeći članakHranjenje blizanaca (ni)je mission impossible