A što kad dijete počne lagati?

0
236
što kad dijete laže

U predškolskoj dobi dijete pomalo razvija vlastito mišljenje, u stanju je razlikovati istinu od laži, te počinje propitkivati postavljena mu pravila ili zabrane, pa će svjesno koristiti laž kako bi se domoglo zabranjenog ili izbjeglo nešto neugodno.

Takvim lažima dijete testira svoju okolinu, i oko toga ne treba dizati paniku, već s njim mirno popričati, dati mu mogućnost da iznese svoje argumente. Kroz zajedničko traženje kompromisa ono može naučiti, da se i bez laži mogu naći dobra rješenja.

Laži rastu s godinama

Što je dijete starije, to je i češća potreba za laganjem, a uzroci mogu biti različiti. U školskoj dobi dijete ima potrebu za isticanjem, naročito ako se među vršnjacima osjeća zapostavljeno, pa će izmišljati raznorazne priče ili se neizmjerno hvaliti, kako bi dobilo na važnosti. Ako je takvo ponašanje učestalo, treba se zapitati zašto na taj način traži priznanje i pomoći mu da prevlada nesigurnost.

Preispitajte sebe

Mnoga djeca koriste laž kako ne bi iznevjerila roditeljska očekivanja i izgubila njihovu ljubav i pažnju. Najčešće lažu u vezi ocjena, i tada je važno preispitati, koliko su realna očekivanja od djeteta i revidirati ih, pokazujući mu da je voljeno i prihvaćeno bez obzira na školski uspjeh.

Prestrogi, rigidni i netolerantni roditelji ne bi se trebali čuditi što dijete u strahu od kazne poseže za laži. Dijete treba potaknuti da priča o svojim postupcima, da traži načine kako ih ispraviti. Time uči da su greške dozvoljene i da iz njih može izvuči pouku. Takav će ga stav prije potaći na iskrenost, nego pretjerana strogoća ili tvrdokorno inzistiranje na priznanju greške.

moje dijete laže
Potaknite iskrenost

Važno je znati da se djeca pri laganju ne osjećaju ugodno i da bi radije bili iskreni. Zato o lažima treba razgovarati izbjegavajući optuživanje, kritiku, moraliziranje ili prijetnje. Kada roditelj procijeni da se iza laži krije ozbiljan problem, ne preporuča se dramatizirati ili kažnjavati dijete, već potražiti stručnu pomoć. Roditelj može potaknuti dijete na iskrenost, razvijajući tolerantnu i otvorenu obiteljsku atmosferu, u kojoj će se osjećati sigurno i voljeno usprkost neuspjeha i pogrešaka.

Autorica: Maja Novak Pervan, psiholog savjetovališta Modus, Društvo za psihološku pomoć

Prethodni članakZahvalnošću protiv zavisti i drugih negativnih osjećaja
Sljedeći članakInspiracija iz Švedske: savjeti za kuću po mjeri djece