A što kada dijete počne krasti?

0
810
djete krade

Za djecu, odgoj i sve u vezi njih dosta se često pokaže da narodna poslovica "Nikad ne reci nikad" drži vodu. Mnogi roditelji vrlo brzo shvate da je dijete jedan sasvim univerzalan paket s mnogom "dodatnom opremom" i često paket pun iznenađenja. A ona nisu uvijek ugodna...

Jedno od takvih je kada dijete u vrtiću i u zajedničkim druženjima počne krasti. Da, da, vaše čarobno, svemirsko, bogomdano stvorenjece tu i tamo (a to postaje sve češće) iz vrtića ili sa zajedničkih druženja vrati se s nekom ukradenom stvarčicom u džepu.

"Otkako je krenula u vrtić (imala je 2 g i 9 mjeseci, sada ima 6 godina) voli tu i tamo iz vrtića ili kada posjećuje prijateljice uzeti poneku špangicu, “dragulj” ili drugu sitnicu. Bez pitanja, tajno da nitko ne vidi. U vrtiću si sakrije za sebe neke lijepe marame, opet tajno. Kada doma pronađem nešto što nam ne pripada i pitam ju otkuda joj to, na početku problema je rekla da joj je to dala neka konkretna prijateljica iz vrtića. Tete u vrtiću su isto primijetile da ona tajno stvari sakriva i kad bi im falila neka sitnica, pomislile bi da nije to moja kćer možda uzela. S njom sam o tome razgovarala, shvaća da to nije u redu. Objasnila sam joj da možemo nabaviti sve što joj treba, da može uvijek posuditi od nekoga ako joj nešto treba. Čini mi se  kao da ju tome privlači neki adrenalin, tajanstvenost, jednostavno dobiti što se mi sviđa isti tren, bez puno truda i objašnjavanja. Odgajateljica nas je uputila dječjem psihologu kako bismo taj problem riješili što prije. Moja curica na jesen kreće u školu - ne bih htjela da to radi i u školi.  Ja mislim da sam trebala reagirati  čim se to počelo događati. Sada zna da to već svi oko nje vide i čini mi se da se sama i trudi da to ne radi."

Jesu li zadovoljene sve njegove potrebe?
Jesu li zadovoljene sve njegove potrebe?

Ovo pitanje u naš je inbox poslala jedna brižna mama, a mi smo ga postavili  Bogdani Strapajević, odgajateljici mentorici iz Dječjeg Vrtića Grigor Vitez iz Samobora, od milja zvanoj "teta Boba" koja godinama radi s djecom, uživa veliko povjerenje djece, roditelja i suradnika.
- Uobičajeno je da djeca do neke dobi u vrtiću nemaju razvijenu samokontrolu
i da uzmu nešto bez pitanja, a osobito ako odgajatelji i roditelji nisu poučili dijete
kako zadovoljiti svoju potrebu bez da ugrozi drugoga. Svijet djece je prilično
egocentričan i ono što hoće to žele odmah imati. To znači ako želi igračku
drugoga djeteta samo će posegnuti za njom i uzeti.

Socijalne vještine se ne dobivaju rođenjem - one se uče.
Jako je važno učiti ih kako zadovoljiti svoje potrebe. Ako neka potreba kod djeteta nije zadovoljena ono preuzima stvar u svoje ruke i rješava na svoj način.

Možda se kod djevojčice iz pitanja tu radi i o nedostatku pažnje, usamljenosti ili ima poteškoća u odnosu s vršnjacima odnosno nema pažnju koja joj je potrebna - odgovorila nam je "teta Boba".

Ako vaše dijete ima isti ili sličan problem kao dijete naše čitateljice, a vi ste spremni raditi na sebi, svojim roditeljskim vještinama i kompetencijama, raditi na svom odnosu s djetetom, učiti i rasti zajedno s njim, osnažiti da da se suoči s probemom i da ga riješi - onda će vam pomoći savjeti ove odgajateljice koje nam je uz odgovor dala "gratis".
1. Razgovarajte s djetetom koje su to stvari koje dijete uzima, što to nju zanima, zašto
baš to, što bi s time radila (npr. tim maramama). Zašto baš te stvari, možda je u
pitanju neka aktivnost za koju joj treba, možda su u pitanju boje koje voli, materijali koji su ugodni, smiruju, sitni predmeti koje voli imati u ruci ili obično djeca posežu za predmetima koji su simboli njihovih junaka iz crtića.

Puno toga možemo saznati o djetetu i njenim nezadovoljenim potrebama. Ako su potrebe sezoričke naravi dijete ih ne može samo razumjeti, već je potrebno
razumijevanje okoline.

2. Razvijajte empatiju kod djeteta npr. kako bi se ti osjećala da netko uzme bez pitanja tvoju najdražu igračku? Je li to ugodno? Kako se osjećala druga djevojčica kad je ostala bez špangica...

3. Tijekom čitanja priča razvijajte suosjećanje s likovima iz priča. To možete raditi i u svakodnevnim razgovorima, situacijama i pričama.

4. Učite dijete dijeliti - potaknite ju da češće ponese u vrtić nešto što će sama podijeliti
svima i tako će ju djeca početi drugačije percipirati.

5. Neka i sama nosi svoje igračke u vrtić - tako će zainteresirati drugu djecu pa će
željeti od nje posuditi i tako proširivati socijalna znanja.

6. Uključite se u knjižnice i čitaonice - češće posuđivati slikovnice na njeno ime i voditi
brigu o vremenu povratka.

7. Potičite ju i dozvolite joj da bira - što će obući, što će se u trgovini kupiti, što ćete kuhati...

8. Surađujte s vrtićem -  dogovorite s odgajateljima da ona nešto posudi i pohvalite ju za vođenje brige o stvarima.

9. Ističite pozitivna ponašanja i jačajte samopouzdanje - važno je isticati  pozitivna ponašanja kod nje kako bi razvijala pozitivnu sliku o sebi i tako jačala svoje samopouzdanje.

Evo, vjerujemo da su ovi savjeti i preporuke iskusne odgajateljice hvalevrijedni, da će pomoći i mami i djetetu i svima koji ovo čitaju. Na kraju samo dodajemo da budete opušten i sretan roditelj i odgajanju pristupate s ljubavlju i bez grča. I, da, nikad ne recite nikad. To posebno vrijedi za sve ono što nam roditeljstvo donosi.

Odgovore i savjete napisala Bogdana Strapajević, odgajateljica - mentorica DV Grigor Vitez, Samobor

Tekst pripremila Marija Mapilele

Prethodni članakDobitnici nagradne igre su...
Sljedeći članakTempeh s tikvicama i kuskusom