"Ali teta nije rekla da napravimo gnijezdo!"

0
222

Taj autoritet tete u vrtiću nije ostao samo u vrtiću i oko njega... Nevidljivim pipcima uvukao se u naše razgovore, u našu kuću, u naša gnijezda...

 

- A, ne, ne.. Ta čokoladna jaja nećeš sada jesti. To je za Uskrs! Vi ćete lijepo napraviti gnijezda od trave, a mi ćemo lijepo staviti čokoladna jaja u gnijezda - tako je otprilike tekao razgovor u našoj kući prošli petak kada smo se vratili iz vrtića, škole i posla.

- Ali teta Diana (teta u vrtiću op.a.) nije rekla da moramo napraviti gnijezdo - usprotivio se se glas pravednika Samuela. Kažem glas, nije čak bio niti gnjev.

Znači, ako teta Diana nije rekla da se napravi gnijezdo - gnijezda neće biti (a čokoladna jaja onda valjda možemo smazati).

mapilele_gnijezdo_3

U tom sam trenutku postala, sretno postala svjesna činjenice da i moje treće dijete - šestogodišnje prilično teškoodgojivo dijete ima autoritet koji poštuje i to ne samo u vrtiću i oko njega već se taj autoritet nevidljivim pipcima uvukao u našu kuću, razgovore, u naša gnijezda. A taj autoritet nismo isključivo mi - krvni srodnici. Po zanimanju mama i tata.

Svi se roditelj prije ili kasnije susretnu s činjenicom da na njihovu djecu ogroman utjecaj ima netko kome su manje više slučajno "dopala". Do jedne granice na to se, naravno može utjecati, birati. Ali prije ili kasnije djeca postaju dio sustava - vrtićkog, predškolskog, školskog...

Najljepša je - učiteljica

Pa, iako i sama radim u tom sustavu, kada su moja djeca u pitanju ja sam uvijek samo mama. Kada je najstariji David krenuo u prvi razred - prije sedam davnih godina - već prvih dana shvatila sam da je učiteljica netko jako, jako važan. Imala sam osjećaj da sjedi s nama za stolom. Sve se vrtilo oko nje i mjerilo po njoj. Nisam bila nimalo ljubomorna (iako su mi više puta rekli da ima ljepšu frizuru od mene).

Sretna sam bila da moje dijete zna poštovati i cijeniti. Za četiri godine i Sara je, igrom slučaja, došla istoj učiteljici. Pa, iako sam bila donekle mirna jer su iskustva bila više nego pozitivna, sa zebnjom sam iščekivala kako će se ona snaći, hoće li se razumjeti, hoće li kliknuti. I ispalo je opet dobro. Neki dan je Sara u mom mobitelu našla slike svog prvog dana škole. Svi smo ih s nostalgijom gledali. Sarin komentar je bio: "Mama, znaš ko mi je najljepši na slikama prvog dana škole?". Što mislite tko joj je bio najljepši? Učiteljica! Ja sretna.

mapilele_gnijezdo_2

I tako se u našoj kući sve vrti oko toga što je rekla teta, što je rekla učiteljica, što je rekla razrednica, što je rekla teta Biba (logopedica). Moje srce puno je i veliko i svaki, ali svaki dan zahvalim Bogu na svim tim divnim ženama koje nekad lakše, nekad teže vode brigu o mojoj djeci i djeluju na njih i odgajaju ih i moralne su vertikale.

Tajna spokojnog osmijeha

Ima jedno predivno pismo - pismo koje je Abraham Lincoln napisao učitelju svog sina na dan kada je mali krenuo u školu. Zahtjevi nisu nimalo prozaični. Divni su. "Danas moj mali sin kreće u školu... On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerojatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost...Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmjeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu.

Naučite ga da se ne obazire na cinike. Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne.

Uzvišena vjera u sebe

Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga također, da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nema cijenu svog srca i duše. Neka ima hrabrosti da bude nestrpljiv, neka ima strpljena da bude hrabar.

Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali pogledajte što možete učiniti. On je tako drag mali dječak, i on je moj sin.”

Cijelo pismo Abrahama Lincolna učitelju svog sina pročitajte ovdje

http://ucenici.info/koliko-bi-roditelja-danas-napisalo-ovakvo-pismo-ucitelju/

Napisala Marija Mapilele

mapilele_gnijezdo_naslovna

Prethodni članakART TERAPIJA: Dobrodošli u svijet FRAKTALA!
Sljedeći članakNTC sustav učenja: "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ"