Anastasia Gavalas: 6 istina koje sretne mame znaju

0
158

Najveći dar i blagoslov - majčinstvo i odgajanje djece - istovremeno je i stresno, i teško, i bolno i najteži posao na svijetu. No, postoje žene koje su bile baš tamo gdje ste vi sada ili ćete biti.

Mame se razumiju. Točka. Bez puno objašnjavanja jednostavno razumiju jedna drugu. Postoje mame koje su hodale cipelama u kojima vi hodate sada.

Anastasia Gavalas majka je petero djece. Respect! Višestruko nagrađivana autorica, spisateljica, osnivačica brojnih projekata i javnih tribina o roditeljstvu i još puno, puno toga. Žea koja svakodnevno dijeli svoja iskustva o odgojajanju djece  sa stotinama ljudi.

Anastasia Gavalas majka je petero djece koja svoja iskustva dijeli s drugim roditeljima

Evo 6 savjeta jedne od njih - Anastasie Gavalas.

Vjerujte majčinskom instinktu - oslanjajte se na svoju intuiciju be obzira što kažu drugi, stariji, pametniji, iskusniji. Odgovor je u vama. Zavirite u sebe. Laž je da čovjek uči na tuđim greškama. Učimo samo na svojim. Ali to što ćete napraviti jedan propust - ne znači da ste loša mama. Iz toga ćete naučiti puno. Bolje ćete sagledavati situacije i razvit ćete takozvano šesto čulo. Ništa strašno neće se dogoditi, a vi ćete steći samopouzdanje i razviti mnogo blii odnos sa djecom. Nijedno dijete na svijetu nije isto, pa tako nema univerzalih i uvijekdjelujućih metoda. Osim toga, vi ste svojoj djeci uzor, pa ako vide da vi tako djelujete - i oni će probuditi svoj unutrašnji glas i pametno će ga koristiti u životu.

Češće govorite da, nego ne. Sigurno postoje situacije i dani kada ste Mrs No. Kada se kasnije preispitate shvatite da niste imali razloga za to. Umor, naravno, čini svoje. Pustite djecu da istražuju, da se igraju i da uče sami. Izrast u će u zrelije osobe i cijenit će slobodu koju ste im dali. To ne znači da  ih trebate prepustiti same sebi. Budite  negde u blizini, u sjeni, tako da vas ne vide. Nećete ih moći cijelog života štititi. Nećete uviejk biti tu i neće se moći osloniti na vas. Moraju se osloniti na sebe.

Pustite ih da donose svoje odluke. Vjerujte im više, a manje strahujte za njihov neuspjeh. Sjetite se iz grešaka učimo. Ali iz svojih grešaka.

Pratite njihove interese i razvijajte ih. Zajedničke aktivnosti super su stvar, ali ako imate više djece - trudite se da pratite njihove zasebne interese. Teško da će vam - ako imate više djece - svi biti zainteresirani za iste stvari. Ili, pojednostavljeno, ne vucite na sestrine rukometne utakmice brata koji je zainteresiran za slikanje. Braća su i sestre - povezanost će razviti - to je jasno kao gravitacija.  Svako dijete ima svoje interese, svoje talente. Pratite ih na tom putu. Nemojte graditi taj put za njih.

Poštujte različite veze koje sklapaju sa drugim ljudima. Neće vam se uvijek svidjeti odnos koji vaše dijete ima prema nekom prijatelju ili obratno. Ali od ključne je važnosti pustiti dijete da razvija različite odnose jer će to utjecati na njega da mudrije bira svoje prijatelje i kasnije partnere u životu. Vi trebate dati smjernice svom detetu, a ne upravljati njegovim životom.

Opustite se. Iako je to možda lako reći, a teže ispuniti, ipak zaboravite na stres i stalne brige. Kakvo je dobro od toga? Hoće li vaša briga promijeniti bilo što? Naravno da neće. A osim toga, stres će samo negativno uticati na rešavanje problema ako do njega i dođe.

Anastasia Gavalas pomaže drugim majkama nositi se s najtežim poslom na svijetu

Prema izvoru  www.anastasiagavalas.com

Anastasia Gavalas autorica je Wing It projekta

O čemu se radi pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=cfuTiN1x9fs

 

Prethodni članakSlonić Elmer u Samoboru!
Sljedeći članak12 najvažnijih stvari kod izbora vrtića ili jaslica