Aromaterapija na poslu za bolje obavljanje svakodnevnih obaveza

0
185
aromaterapija na poslu

Aromaterapija na poslu? Zvuči neobično ali bočica pravilno odabranog esencijalnog ulja u uredu može pomoći prilikom boljeg fokusiranja na posao, uklanjanja umora te obavljanja svakodnevnih obveza na radnom mjestu.

Piše: Anamarija  Pažin Morović, aromaterapeutkinja, vlasnica Laurus Slow Spa studija iz Zagreba.

Sjetimo se da su esencijalna ulja zapravo nemasne tekućine, visoko koncentrirane i mirisne, stoga je ponekad dovoljna jedna kapljica za željeni učinak. U ovom članku naučite kako vam može aromaterapija pomoći na poslu.

Svjetska praksa upotrebe eteričnih ulja u poslovanju postoji više od desetljeća. Japanci su poznati po korištenju eteričnih ulja u uredima, pogotovo limuna. Naime, koriste esencijalno ulje usplođa limuna u raspršivače i na taj način utjecali na raspoloženje i fokusiranost zaposlenika. Rezultat kontinuiranog korištenja bio je povećan radni elan zaposlenika, smanjen broj pogrešaka i broj dana provedenih na bolovanju!

Amerikanci koriste u restoranima i trgovinama eterična ulja slatke naranče i mandarine da bi stvorili atmosferu u kojoj će se klijenti dobro osjećati,duže ostati i više potrošiti.

Evo par praktičnih primjera kako uvesti aromaterapiju u ured

1. Aromalampica ili difuzer u uredu

Mirisna animacija radnog prostora može stvoriti ugodno ozračje. Lampicu ili difuzer možete postaviti u urede, na recepciju, u sale za sastanke i sl.

Aromalampica: Ako se odlučite za korištenje aromalampice u uredu (znači posudice ispod koje ide svijeća), dobro je odabrati onu koja ima posudicu s dubokim dnom u koje stane najmanje 1 dcl vode. U vodu dodajte 15 ak kapi eteričnih ulja.

Odlična kombinacija za poticanje koncentracije je:

 • 10 kapi eteričnog ulja limuna
 • 5 kapi eteričnog ulja eukaliputsa globulusa ili paprene metvice

Difuzer: Pomoću difuzera eterična ulja se raspršuju po prostoru, pročišćavaju zrak i djeluju na raspoloženje. U difuzer možete također staviti kombinaciju paprene metvice, eukaliputsa i limuna.

Kada je u pitanju mirisna animacija ureda, malu prednost dajem difuzeru zato što je njegova primjena jednostavnija, ne treba nadzor zbog vatre poput lampice a i eterična ulja se ne zagrijavaju prilikom raspršivanja po zraku.

2. Eterična ulja za produktivnije sastanke

Eterična ulja mogu potaknuti lijepo raspoloženje i pomoći nam da se opustimo. Stoga ih je dobro koristiti za mirisnu animaciju prostora za vrijeme trajanja sastanaka, pogotovo ako su teme izazovne i osjetljive. Uz eterična ulja koja potiču koncentraciju dobro je kombinirati eterična ulja slatke naranče i mandarine koje djeluju pozitivno na raspoloženje. Eukaliptus, grejp i limun će pomoći okupljenima pri fokusiranju na bitno , osvježit će i pročistiti zrak.

Preporučena kombinacija ulja za difuzer ili aromalampicu:

 • 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa
 • 5 kapi eteričnog ulja limuna ili grejpa
 • 5 kapi eteričnog ulja mandarine ili slatke naranče

Namirišite prostor neposredno prije sastanka. Dobro je postaviti difuzer ili lampu pored ulaza, tako da prilikom dolaska zaposlenici osjete „mirisnu dobrodošlicu“.

3.  Aromaterapija za radnim stolom

Jednostavna suha inhalacija: Najjednostavniji način inhalacije eteričnih ulja u uredu je taj da na papirantu maramicu nakapate 5-6 kapi eteričnog ulja limuna ili metvice ili eukaliptusa ili ružmarina (ili kombinaciju) potom odložite maramicu na radni stol. Svaki put kad osjetite napetost, umor ili kad vam padne koncentracija, posegnite za maramicom i nekoliko puta duboko udahnite.

Aromamasaža za radnim stolom: Esencijalna ulja su nemasne, visoke koncentracije biljaka i ponekad samo jedna kap može učiniti puno! Ovo je sjajan trik, koji pomaže kad osjetimo bolove u vratnom dijelu kralješnice.

 • Utrljajte 1 kap paprene metvice među dlanove i izmasirajte bolna područja u vratnom dijelu kralješnice.
 • Na kraju prinesite dlanove licu i inhalirajte.

Ne morate se bojati da ćete zamastiti odjeću jer se radi o nemasnim ekstraktima. Nakon ove masaže osjećat ćete se potpuno revitalizirano!

4. Strah od javnog nastupa, prezentacije

Ako vas prije prezentacije, govora ili drugog javnog nastupa uhvate strah i panika, dobro je posegnuti za bočicom eteričnog ulja bergamota na način da utrljamo jednu do dvije kapljice među dlanove, dlanove prinesemo licu, zatvorimo oči i duboko udahnem na nos, izdahnemo na usta. Ponovite nekoliko puta prije samog izlaska pred publiku.

5. Osvježenje prostora u uredu za ugodniju atmosferu

Još jedan od zabavnih načina primjene aromaterapije je izrada spreja za osvježenje prostora. Možete se skupiti s kolegicama pa zajedno sudjelovati u kreiranju osvježivača prostora, što može biti mini team building!

Trebat će vam sprej bočica od 100 ml (1dcl), voda, malo alkohola i eterična ulja.

Možete koristiti dolje navedena eterična ulja ili pak ona koja su navedena dolje kao poželjna u uredu.

Spray za osvježenje prostora u uredu

 • ½ male žličice alkohola
 • 50 kapi limuna ili grejpa
 • 20 kapi lovora ili paprene metvice ili eukaliptus globulusa
 • 100 ml vode
 • Pomiješajte sastojke u bočici, dobro protresite prije uporabe i koristite umjesto osvježivača sa sintetskim mirisima.

DA ovim eteričnim uljima U UREDU

Ova eterična ulja preporučujem za korištenje u uredu:

 • Limun i grejp: potiču koncentraciju, pročišćavju zrak u prostoru
 • Paprena metvica: protiv umora i glavobolje
 • Mandarina i naranča: za smijeh i radost u uredu
 • Eukaliptus globulus i radiata, bosiljak: za koncentraciju

NE ovim eteričnim uljima U UREDU

Neka eterična ulja previše smiruju, uspavljuju ili opuštaju zato ih za korištenje na poslu ne preporučujem. Radi se o:

 • Lavanda prava: spušta tlak, uspavljuje, opušta
 • Geranij: dobar za opuštanje nakon posla, lagano spušta tlak
 • Ylang ylang: spušta tlak, opušta

Svi savjeti se odnose isključivo na primjenu pravih, certificiranih esencijalnih (eteričnih) ulja.

Esencija, srž biljke ekstrahirana na pravilan način zadržava svoja ljekovita svojstva koja nam mogu pomoći pri vraćanju vitalnosti i poljuljane ravnoteže. Isto nažalost ne vrijedi za sintetske mirise.

Autorica: Anamarija Pažin Morović,Spa manager i aromaterapeut, vlasnica Laurus Spa studija, organizator radionica aromaterapije za firme, djecu i odrasle

anamarija@laurus-studio.com

Pročitajte isto: Darujemo sve čitateljice!

Pročitajte isto: Radionica aromaterapije za djecu

Pročitajte isto: Kako pomoću biljnih ulja njegovati kožu i kosu

Pročitajte isto: Napravite si doma pripravak za tretiranje celulita na sasvim prirodan način

Prethodni članakNapravite si doma pripravak za tretiranje celulita na sasvim prirodan način
Sljedeći članakKako pomoću biljnih ulja njegovati kožu i kosu