Baklave i OGTT test

0
289

Većina trudnica je u trudnoći radila onaj svima omiljeni OGTT test punog naziva Test oralne podnošljivosti glukoze.
Ne pamtim ga toliko po cijeloprijepodnevnom boravku u laboratoriju lokalnog Doma zdravlja niti po stalnom pikanju u prst, a niti po onoj šećerli vodici koje je trebalo iskapiti pune dvije čase, nego po baklavama.
U to vrijeme mnogi su mi donosili, valjda zbog straha od ječmenaca zbog neispunjenih trudničkih želja, prehrambene poklone. Gospođa iz susjedne ulice donijela je jednu krušku, kiticu grožđa i par šljiva iz nekog voćnjaka daleko od gradskog smoga i autoputa. Mnogi su mi donosili čokolade i ostale „visokohranjive“ šuškave paketiće.
Taj dan po povratku s cjelojutarnjeg mučljivog iskustva na stolu su me dočekale 4 velike, krasne, sočne baklave. Od strane mog gurmanskogoka i bosanke polovice gena ocijenjene su u milisekundi kao slasne, ali se moj želudac opasno priprijetio čim je mozak u sjećanje prizvao onu punoću okusa i slatkost šerbeta (agde, zaljeva). Opću slabost sam osjetila istog trenutka. Ne znam je li potrebno da spomenem da su me cijeli dan gledale sa stola jer se nitko nije usudio dirati trudnički poklon.
I ovu trudnoću sam radila OGTT test. Ovaj put po njemački. Ponudili su mi opciju da dođem u ginekološku ordinaciju (ovdje još nisam vidjela neki laboratorij, a napravih već brdo pretraga) ili da si sama napravim doma. Naravno da sam izabrala ovu ležerniju varijantu. Dobila sam aparatić za mjerenje šećera sa svim popratnim potrepštinama i kupila šećerli vodicu u ljekarnoj. Ova njemačka ima okus po crnom ribizlu i stvarno se čini kao da pijete sok, istina 300ml odjednom.
Test je pokazao nakon sat vremena vrijednost 11.7 mmol/l što je nešto više od dopuštene granice pa čak i za trudnice. U Hrvatskoj bi se nakon toga dobila uputnica za hospitalizaciju i trodnevno praćenje koliko ste slatki.
Ja sam u ovoj njemačkoj varijanti dobila ponovno aparatić (opet novi neraspakirani) da si tjedan dana mjerim sat i dva sata nakon glavnih obroka vrijednost šećera. Tek nakon toga da se javim na razgovor s dijabetologom u slučaju da budu mjerenja prelazila određene granice.
Naravno da nema potrebe za hospitalizacijom.. moja glukoza je čak i niža od preporučene granice..
Moja dijeta se sastoji od puno malih obroka bez velikog izgladnjavanja i velikih prejedanja, ali zar to ne bi trebala biti prehrana svake trudnice..
I što mislite da nisam dobila onaj aparatić za mjerenje u trajno vlasništvo..
Eto, tako vam je na zapadu...

Slatka taman koliko treba osmijeh vam ostavlja
vaša dipl. kućanica
Antonela Krunić

Prethodni članakSjedoh na wc (da se malo odmorim)
Sljedeći članakOni dani u mjesecu