Bobičasto voće godi trudnicama

0
345
bobičasto voće je dobro za trudnice

Ako je sezona bobičastog voća i vi ste trudna svakako uživajte u njemu, dobro je za vaše zdravlje i zdravlje djeteta.

Bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine) bogato je esencijalnim antioksidansima beta-karotenom, vitaminom C i vitaminom E. To ih čini jako važnim za zdrav imunološki sustav.
Čaj od malina je stari tradicionalni lijek koji se preporučuje u kasnijem razdoblju trudnoće, pred porod kao i kod tek novih majki jer se smatra da jača uterus.
Kupine su pak najbogatiji izvor vitamina C, sadržavaju bioflavonoide koji su fitonutrijenti. Samo jedno serviranje kompota od kupina sadrži 160 mg vitamina C, tri puta više od sugeriranog dnevnog unosa.

Borovnice za jače krvne žile

Borovnice su još od davnina poznate kao voće s posebnim zdravstvenim bonusom. Ne samo što sadrže dosta vitamina C, važna je i njihova boja za koju su zaslužni bioflavonoidi, što pomaže učvršćenju stijenki krvnih žila. Važna karakteristika je i da sadrže antocijanine koji pomažu u preveniranju urinarnih infekcija i trovanja hranom.

Borovnice za regulaciju krvnog tlaka

Visoka količina pektina koja se nalazi u borovnicama pokazala se važnom u tretmanu proljeva. Visok nivo kalija u borovnicama pomaže u regulaciji krvnog tlaka - borovnice djeluju kao diuretik te bi bilo dobro da ih u svoju prehranu uključe naročito one trudnice koje imaju problema u reguliranju probave. Zapamtite da komercijalni sokovi od borovnice ne sadržavaju dovoljno voća, stoga uvijek provjerite sastojke proizvoda kojeg kupujete.

Prethodni članakUzimanje uzorka korionskih resica
Sljedeći članakKako dešifrirati ultrazvuk?