Bratska ljubav i svađe

0
155
sukobi braće

Kad sam rodila prvu kćer, sinu je bilo 15 mjeseci i oduševljeno je prihvatio sestricu. «Moja ekilo», tepao je svojoj sekili i grlio je, ljubio, pratio je u stopu. Nisam mogla vjerovati prijatelju kad mi je rekao da je i među njegovim sinovima tako počelo, a danas se mlate kao dušmani.

I kod nas je idila trajala do sekine dvije godine, a tada je započelo rivalstvo – za prostor, za igračke, za roditeljsku pažnju, za sve što su mogli naći kao izgovor.

Buntovnik je bio sin, a okrivljena strana kćer – sve do danas, kad imaju 8 i 7 godina, i kad ona, ponekad bezrazložno, «cimne mamu»: «Mama, a on me…Mama, a on je… Mama, a vidi ga…», a mama još uvijek kao pit bull skače i ubacuje se u njihove dječje svađe.

«Uh, koliko pogrešaka»
, rekli bi psiholozi.

Poboljšajte svoje obiteljske i bratske odnose djece uz nekoliko savjeta

  1. Prvo pitanje: kada imati drugo dijete?

Istraživanja pokazuju da razlika manja od 18 mjeseci između djece rađa neznatno suparništvo i manju ljubomoru.

Najčešća je dobna razlika od 2 do 4 godine, a upravo ona rezultira najžešćim suparništvom.

Odnos braće i sestara je bolji s većom razlikom u godinama, 4 ili više godina.

2. Ne upletajte se u dječje sukobe
Pokušajte se ne upletati u dječje svađe odabirući stranu u sukobu ili kažnjavajući oboje – iskoristite svoju poziciju roditelja za usmjeravanje djece konstruktivnom rješenju sukoba – komunikacijskim vještinama.

3. Poštujte vlasništvo djeteta
Poštujte vlasništvo svoga djeteta, njegovu sobu/kutak/stvari i naučite drugu djecu da ga poštuju te nastojte izbjeći situacije u kojima djeca ometaju jedno drugo u samostalnim igrama.

4. Pazite na dosadu
Umješajte se onda kada je klincima dosadno pa iz dosade zapodijevaju svađu: predložite im neku konstruktivnu aktivnost ili igru u kojoj moraju surađivati.

5. Pravilo: nasilje je zabranjeno

Donesite i strogo pravilo da je nasilje zabranjeno te odredite pedagošku i primjerenu kaznu za takvo ponašanje – kutić za hlađenje ili neki oblik popravka nastale štete.
«Sve to tako brzo prolazi…» govore nam oni čija su djeca već odlepršala iz roditeljskog gnijezda, sa sjetom se sjećajući tih dana. Zato danas zažmirite, udahnite duboko, izbrojite do deset (i natrag, ako treba), nasmiješite se, omogućite svojoj djeci i sebi neke sretnije uspomene nastojeći se ne uplesti uvijek u njihove obične dječje razmirice.

Sanja Beraković

Prethodni članakKako da vas djeca (po)slušaju
Sljedeći članakDjevojčice i ADHD