Hrvatska djeca: 40 posto antisportaši a 90 posto gleda tv 3-4 sata dnevno

0
96
djeca gledaju tv

U Hrvatskoj se 40 posto djece od 11 do 13 godina ne bavi nikakvim sportom, a 90 posto ih prati tv-program 3 do 4 sata dnevno, upozoreno je na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mladež i šport Hrvatskog sabora o položaju i pravima djece u sportu.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je kako se mnoga djeca ne mogu baviti sportom jer su im sportske dvorane i bazeni nedostupni ili im roditelji to ne mogu plaćati.
Prostori u kojima se djeca bave sportom su vrlo često derutni i neprimjereni. Jelavić upozorava i na pritisak roditelja i trenera na djecu koja, pak, od njih prvenstveno očekuju podršku, kako u vježbanju tako i na natjecanjima.
Roditelji, smatra Jelavić, ne bi smjeli potpisivati višegodišnje ugovore s klubovima koji bi vrijedili i nakon punoljetnosti djeteta. Treneri bi trebali poticati svu djecu, a ne samo talentirane, kaže Jelavić, jer sport ne smije težiti komercijalizaciji već poticanju zdravog stila života.
Zatražila je uvođenje i obnavljanje licencije za sportske trenere, koji bi se osim u sportska pitanja trebali dobro razumjeti i u odgoj djeteta i dječja prava. Osim toga, traži žurnu analizu stanja sportskih terena koji trebaju biti mjesta potpuno sigurna za djecu.
"Moramo dobro razmisliti koliko je naše društvo spremno na ulaganja kad su djeca u pitanju", kazala je Jelavić zaključivši kako je ulaganje u sport jedan od oblika prevencije negativnog ponašanja djece i mladih.
Predsjednica Odbora Milanka Opačić ustvrdila je kako bi stanje sigurno bilo puno bolje da je ta problematika zakonski do kraja regulirana. U raspravi je istaknuto da bi tjelesna aktivnost trebala biti zastupljena već u vrtiću, a dotaknuta su pitanja sve veće pretilosti djece, nasilja na sportskim terenima i drugo.

Izvor: www.plivazdravlje.hr

Najviše informacija o nevjerojatno zanimljivim sportovima za koje možda nikada niste čuli, a u kojima biste mogli uživati zajedno sa svojom djecom, potražite na adresi
www.adventure-sport.net

Prethodni članakDječja perspektiva drugoga
Sljedeći članakDisleksija: 12 savjeta za roditelje