Četrdesetogodišnjakinja

0
140

 

Još koji tjedan i navršit ću 40. Svi oni četrdesetogodišnji starci, postat će moji vršnjaci.
I stalno mislim na ono što je napisao Selimović: "Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja, a već star da ih ostvaruje."

Nemam ja nekih posebnih želja, ali i dalje sam sklona razmišljanju i pretjeranom analiziranju svega. Dok razmišljam o tome što sam i tko sam, dok donosim odluke i usput kršim jedino obećanje koje se smije kršiti ---- ono u vezi s dijetom --- razmišljam i o tome što ja to želim s četrdeset
U okruglom tijelu okrugli stavovi
Nekako mi se čini da mi je, osim zdravlja, najvažnije biti zadovoljna sa sobom, takvom kakva jesam.


I, odmah, analiza ide dalje: tijelo mi se zaokružilo, a i stavovi su mi okrugliji nego prije.
I takva okruglasta sve se manje borim da budem u pravu jer vidim da se s rogatima ne isplati bosti! Plačem na sretne završetke urnebesnih dječjih filmova. Imam bol u lijevom ramenu i stalnu potrebu prigovarati Boljem Polovcu jer mrvi kruh po kuhinji.
Paničarka sam sa snažnim osvrtom na nezdravu hranu kad sam u totalnoj panici. Jedva čekam da mi djeca odrastu da mogu ostati sami doma, a ja otići u kazalište ili gledati normalne filmove.
Želim, povremeno leći i buljiti u jednu točku na stropu, a da mi pri tom nitko ne postavi 10 pitanja u 10 minuta na koja ja imam moralnu, majčinsku i ljudsku obvezu i odgovoriti.
Dosta sebično pa se pitam mogu li ja, zbog svega navedenog, biti zadovoljna sa sobom?
Mama vozi polako...
I tako lamentirajući, prilazim autu i odlažem stvari. Prvo Drugorođena, onda do škole po Prvorođenog i sve nekako polako. Kod mene je sve polako osim kad se radi o vožnji auta.
Da, zaboravih napomenuti: imam četrdeset i užasno vozim. Ostali vozači s kojima se srećem silno su mi zahvalni kad na raskršćima konačno skrenem.
Tješi me to da su mi djeca još mala, pa se barem pred njima ne brukam. Ne kuže oni da "kojom ulicom njihova majka prođe, tu trava ne raste".
Za njih male sam, valjda, još uvijek: velika, pametna i nepogrešiva!

Vozimo se tako nas troje: ja koncentrirana na cestu, dječica na stražnjem sjedalu, šutimo, a šutnja je vrlo često zlato i meni vrag ne da mira pa započinjem razgovor.
„Znate, djeco, što ja želim?“
„ Što?“ čuje se sa stražnjeg sjedala.
„ Želim da i vi i ja budemo sretni i zadovoljni u životu. Da budemo onako skroz zadovoljni sa sobom!“
„Mama, a što točno znači to zadovoljan sa sobom?“ pita me Drugorođena.
„Pa, to ti je kad si sretan zbog toga kakav si i što imaš i ne tražiš više.“ „Na primjer, ti si dobra prijateljica i sestra i zbog toga si zadovoljna sa sobom.“
„Ahaaa“ pomalo začuđeno će Drugorođena, „ pa to, onda, znači da ti nisi zadovoljna sa sobom. Ni sretna.“
„Zašto?“ pitam zbunjeno.
„Pa kad ne voziš dobro. Stalno nam svi trube. Pa onda nisi zadovoljna sa sobom.“ „A još si se prije zabila u rinzol ispred vrtića!“ ko navijena će Drugorođena i ne posustaje.
„E, da, i još si rekla da se nisi zabila, a ja sam išao provjeriti i vidio sam da jesi.“ poklopi Prvorođeni.
I još doda:“Znači da si nam lagala, a ne znam jel možeš biti zadovoljan sa sobom ako lažeš!“
Dvije glave za poželjeti...
Tup. Ne, nisam se zabila u auto ispred, samo sam zašutjela. Priznajem, čak sam malo i uvrijeđena.
Stajem na semaforu i pogledam u retrovizor. Sjede iza mene dvije malene glave koje me svakodnevno mijenjaju i od kojih učim o sebi, o drugima i o onome što zovemo život!
Na jednoj glavi spojene obrve i najljepše klempave uši koje sam ikad vidjela. Na drugoj glavici bistre plave oči iz kojih isijava prkos, i, kao prstom utisnuta točka, malena usta.... i preplavio me snažan val ljubavi.
I tko bi normalan bio nezadovoljan kad iza sebe ima ovakvu ekipu?
S 40 je krajnje vrijeme da beskrajno volim sebe i sve svoje mane jer ljubav za ove sa stražnjeg sjedala od mene čini bolju osobu.
I što mi preostaje drugo nego u četrdesetima citirati onoga koji je zadovoljan sa sobom (iliti Boljeg Polovca):"Meni je život baš lijep!"

* I tako je naša Mama Robot svoju rođendansku briju započela citiranjem Meše Selimovića, a završila citiranjem svog Boljeg Polovca. I sada je potpuno jasno da je skroz u pravu kada kaže da se s četrdesetom stavovi zaokruže!!!!

Prethodni članakŠkola i školica
Sljedeći članakDani ajvara, pekmeza i šljiva