Čišćenje

0
69

Kad sam prije desetak godina sa svojim tadašnjim dečkom bila u shopingu u Grazu rekao mi je da je izraz lica kakav sam ja imala pri ulasku u trgovinu odjećom vidio samo u casinu. Ta opčinjenost, taj sjaj, to grozničavo trpanje u košare...
Moj muž, veliki čistunac, tu i tamo se sjeti kako se iznenadio kad je upoznavši me malo bolje, u mom ormaru ugledao hrpetinu odjeće s koje još ni etiketa nije skinuta. Odjeće koju sam u nekom naletu casino – histerije kupila i – nikad obukla.
U zadnje vrijeme jako puno dijelim. A poseban osjećaj oslakšanja osjetim kad nešto bacim. S takvim guštom bacam sve što mi ne treba – od starih časopisa, novina, šminke, igračaka, iznošene odjeće... do starih navika, zamjeranja, gunđanja, odnosa kojima više ni jedno umjetno disanje ne bi pomoglo.
I što više čistim, osjećam se bolje. I što više dijelim – više dobivam. Nevjerojatno!
E, sad, nekome će se to možda činiti gluposti i sitnice, ali...
Prepolovila sam sadržaj svog ormara i odnijela stvari u Caritas, dio podijelila svojim mršavijim odnosno punašnijim sestrama (imam ih, Bogu hvala, četiri) i drugi dan u trgovini našla tajice kakve dugo tražim po cijeni od nevjerojatnih 39 kuna.
Prepolovila sam zalihe robice svoje djece i dala ih šogorici – i drugi dan od prijateljice dobila dvije zimske jakne i brdo prekasnih haljinica za Saru.
Mami sam poslala svoje omiljene natikače jer mi je već par puta rekla da joj se jako sviđaju, a drugi dan u outletu našla iste takve samo druge boje snižene 70 %.
Prije par dana napisala sam afirmativan tekst o mladoj trudnici koja je – učeći na vlastitoj koži – pokrenula web shop organske kozmetike za trudnice. Kaže da joj je tekst, s obzirom da je s poslom tek krenula, jako dobra reklama i preporuka.


Jučer dobivam sms od prijateljice aromaterapeutkinje sljedećeg sadržaja:
Baš sam mislila na tebe danas – onaj wellnes za koji sam radila projekt je gotov, ja sam tamo jos sljedeći tjedan pa sam ti mislila pokloniti bon. Ti mi javi što bi htjela – pedikuru, manikuru, čišćenje lica ili neku finu masažu (limfna, aromaterapijska, klasična, čokoladom...) – rade super cure, sve hand made kozmetika ili organska certificirana.
Pomislila sam kako bi ti kao mami to dobro došlo! Javi mi što bi htjela i kad bi došla!

Jučer je moj muž napunio susjedima rezervoar vode da imaju kad dođu, a jutros susjeda kuca na vrata s tri Milke za moje klince. Sakrila sam ih u ormar jer su već pojeli puno slasnih kolača koje je večer pije donijela druga susjeda.
Zvoni poštar s knjigom «Konfucije iz srca» koju mi šalju iz Planetopije, a baš sam prošli tjedan poslala prijateljici knjigu za koju mislim da bi joj sada dobro došla.
E, sad ovakvih zanimljivih primjera još bih mogla pisati do sutra, ali baš mi je došao pod ruke mejl sljedećeg sadržaja (pa bi svaka moja daljnja riječ zbilja bila suvišna).
Razmisli...

Imaš li naviku čuvanja beskorisnih stvari misleći da će ti jednog dana, tko zna kad, zatrebati?
Imaš li naviku sakupljati novac i ne trošiti ga jer misliš da bi ti u budućnosti mogao trebati?
Imaš li naviku pohranjvanja odjeće, cipela, namještaja , pribora i ostalih kućnih potrepština koje ne koristiš već dugo vremena?
A duboko u sebi? Imaš li naviku držati i čuvati zamjeranje, tugu, strah, zabrinutost i ostalo?
Ne čini to! Radiš protiv svog napretka!
Potrebno je napraviti mjesta, ostaviti prazan prostor za dolazak novih stvari u tvoj život.
Potrebno je riješiti se beskorisnih stvari koje se nalaze u tebi i tvom životu da bi ti napredak mogao doći.
Snaga te praznine je ta koja će privući sve što želiš.
Sve dok se materijalno i emocionalno držiš starih i beskorisnih osjećaja – neće biti mjesta za nove mogunosti.
Stvari moraju cirkulirati...
Očisti svoje ladice, ormare, radni stol, garažu...
Daj ono što ti više ne koristi.
Mentalni stav čuvanja beskorisnih stvari veže tvoj život i čini ga nepokretnim.
Nisu stvari te zbog kojih tvoj život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja.
Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, o siromaštvu.
Vjerujemo da će nam sutra to nedostajati i da nećemo moći ispuniti te potrebe.
Na taj način šalješ dvije poruke svom mozgu i svom životu:
Da ne vjeruješ u sutra
I da misliš da novo, bolje i nije za tebe.
Pusti ono što ti ne koristi u životu,
Otvori se za novo.
Riješi se onoga što je izgubilo sjaj i boju.
Dopusti da novo uđe u tvoj dom i u tebe.
Ne čuvaj i ne drži – neka kruži!

Ljubi vas i štuje Hakuna Mamama marija@sretnodijete.net

ps. Jutros me probudio miris pečenih kolača, točnije topljene čokolade za kuhanje. Mislila sam da sanjam bakinu kuhinju, a kad sam izašla iz sobe pred vratima je bilo (vidi se i na slici) : na polici raširena crvena kuhinjska krpa, crveni tanjurić i na njemu jagoda umočena u topljenu čokoladu, čaša na stalku s nekim crvenim napitkom i mali natpis "Za mamu!". Iz kupaonice je iskočio David. Iznenađenje!!!!
- To ti je jedan vitaminski napitak od brusnice, cedevite i meda. Ja sam ga smislio!
Mljac...

Prethodni članakGospodar okusa
Sljedeći članakNeki novi klinci...