Kako mi je bilo na Divljem ljetu u zagrebačkom ZOO-vrtu

0
332

Izvještaj o programu Divlje ljeto zagrebačkog ZOO vrta napisala je djevojčica Sara... Saznajte iz prve ruke zašto afrička deva ima jednu grbu, a azijska dvije, kako napraviti hotel, zamku, a kako Disneyland za kukce, kako živi riba strijelac i kako smaže cvrčka u sekundi...

Kad mi je mama rekla da ću jedan dan pod praznicima ići u zagrebački ZOO vrt, sudjelovati u programu Divlje ljeto i napisati izvještaj o tome osjećala sam se sretno. Kad sam se u ponedjeljak, 19. lipnja – prvi dan prvog tjedna ljetnih praznika morala ustati u 6 ujutro, da krenemo u pola sedam i točno u 8 budemo u zagrebačkom ZOO vrtu – bilo mi je teško. Nije mi se dalo ustati, a kamoli putovati. Mama mi je rekla da si uzmem dekicu u auto, pa sam putem malo spavala i kada sam se malo prije 8 sati probudila – vidjela sam da smo već u centru Zagreba bila sam uzbuđena i naspavana.

Skakali, puzali, trčali…

U početku smo se upoznavali. Svatko je rekao kako se zove, svoje hobije, što voli raditi u slobodno vrijeme i svoju najdražu životinju. Tada smo dobili zaduženja: SUĐE, MATERIJALI, HRANA i ČIŠĆENJE. Naša grupa bila je zadužena za SUĐE. Kasnije smo išli van na razgibavanje. Bilo je zabavno. Ponašali smo se kao životinje: skakali smo, puzali, trčali i još mnogo toga… Nakon razgibavanja krenuli smo u šetnju. Čuli smo puno novih informacija o različitim  životinjama. Saznali smo kako su neke ugrožene, kako nemaju svoje prirodno stanište, kako obilježavaju svoj teritorij…

Koliko točkica u riječi, toliko grba na devi!!!!

A evo i jedne fore sa devama: koliko točkica ima riječ Afrika? Jednu. E, pa tamo žive jednogrbe deve!

A riječ Azija? Dvije. I,da, pogađate! Tamo žive dvogrbe deve!

To je najzanimljivija činjenica o devama koju sam ikada čula!

Poslije šetnje vratili smo se u svoju prostoriju i grupa koja je bila zadužena za hranu je, naravno, podijelila hranu. Naš voditelj Smiješno-Luckasti Tomislav nam je pustio Mr. Beana da se malo odmorimo od tog jarkog sunca.

Zabavni park za kukce

Kasnije smo otišli napraviti hotel za kukce. Dobili smo kašetu i mnogo materijala za napraviti maleni hotel za kukce. Naš hotel za kukce nije baš izgledao kao hotel već kao neki zabavni park.

Kako bilo da bilo, sve naše hotele stavili smo u hlad i krenuli raditi zamku za kukce. Medicinski alkohol, cedevita i deterdžent čine svašta! Nikada prije nisam vidjela sličnu zamku za kukce! Onda smo otišli u tzv. «Domaću Hižu» vidjeti pčele i neke malo manje i onak, znate, odvratnije životinjice, poput štakora, crva i da ne nabrajam više koga.

Kada smo izašli iz tog - meni najstrašnijeg i najodvratnijeg mjesta na kojem sam ikada bila - vratili smo se u našu malenu zelenu prostorijicu, rješavali smo listiće. Baš kako su naši voditelji Maja i Tomislav rekli - bili su fora. Ne sjećam se točno što je bilo, ali znam da su bili zabavni (kao i sve ostalo danas).

Tomislavova zbirka kukaca

Tomislav nam je pokazao svoju zbirku kukaca. Bilo je svakakvih kukaca: velikih i malih, tvrdih i mekanih, letećih i hodajućih. Iako nisam baš neki ljubitelj kukaca, Tomislavova zbirka bila mi je jako zanimljiva. Opet smo krenuli van. Bože, pa mi stalno nešto idemo van-unutra, van-unutra, pa opet van pa unutra… No, da, krenuli smo u kuću vodozemaca hraniti ribu strijelca.

Ribe strijelci i zmija Hana

Pitate me zašto se zovu ribe strijelci? Pa zato što pljunu vodu na svoj plijen (koji je u ovom slučaju bio cvrčak) tako da ga omame da padne u vodu pa da samo otvori svoja usta i – ham! Nema više cvrčka!

I evo nas OPET unutra.

Igramo kviz o životinjama. Dečki su pobijedili sa 24 boda, pa je drugo mjesto osvojila naša grupa sa 22 boda i treće su bile male cure sa 18 bodova. Nakon kviza dirali smo zmiju. Bila je mliječna, bez brige! Zvala se Hana. Mislim još uvijek se tako zove…

Napisala Sara, 5. B razred, OŠ Samobor

 

 

 

Divlje ljeto je cool!

Ovo mi je bio jako zabavan dan. Ja se zovem Sara Mapilele, imam 10 godina živim u prekrasnom selu Rude u blizini Samobora. No, kad iz Ruda ideš u ZOO vrt – moraš ustati jako rano. To mi je u vezi cijelog ovog dana bio najveći problem. Ipak su ljetni praznici. Na kraju mi nije bilo nimalo žao jer mi je bilo super. Dok smo išle u zagrebački ZOO vrt, mama i ja smo se i na početku i na kraju zabunile ili krenule u krivom smjeru. Ali nismo se izgubile. Mama je početku umjesto u Maksimir produžila za Borongaj, a na kraju umjesto u Samobor – otišle smo u Zaprešić. Povezle smo jednu mamu i njene dvije curice. Pet žena u autu se zapričalo i hop – odosmo u Zaprešić. S mojom mamom uvijek je zabavno! Na kraju se sve dobro završilo. Za mene je ovo bio divan dan i kada sam došla doma potpuno drugačijim očima počela sam promatrati kukce, sitne životinjice i prirodu oko sebe.

Divlje ljeto u zagrebačkom ZOO vrtu preporučam svim školarcima jer je to odličan program za djecu. Čak i ako se morate jako rano ustati da biste na njega stigli

Više o programu Divlje ljeto saznajte https://sretnodijete.net/ljetni-praznici-ljeto-u-zoo/

Prethodni članakLjetni praznici 2017: Na Divljem ljetu u Zoo vrtu djeca uče o svijetu prirode
Sljedeći članakProvedite praznike s Filmskom početnicom!