U čemu je tajna zdravlja djece Amiša?

0
418

Djeca Amiša, odrasla na seoskim farmama na sjeveru američke savezne države Indiane, ne pate od astme, dijabetesa, alergija, niti bilo kojeg oblika suvremenih bolesti.

Hrana koju Amiši jedu su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu i ove zajednice se nikada nisu susrele s GMO-hranom.

U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrirano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila cijepljena.

Nema alergija

Istraživači su uspoređivali djecu odraslu u relativno zdravim, ruralnim sredinama i došli su do zaključka da su amiška djeca zdravija od djece odrasle na europskim farmama. Štoviše, u posljednjih 20 godina zabilježeno je svega nekoliko amiške djece koja su bila alergična na nešto.

Inače, amiške obitelji, od kojih mnoge vuku korijene upravo iz Švicarske, žive u prirodi, daleko od gradova, hrane se organski uzgojenom hranom i vrlo su religiozne.

Djeca Amiša

Ne poznaju autizam

Inače, još ranije je pisano o odličnom mentalnom zdravlju Amiša i činjenici da u ovoj zajednici jednostavno ne postoji autizam – što svakako nije samo puka slučajnost. Naime, konvencionalna medicina je često zbunjena time što Amiši nemaju iskustva s autizmom, ili bilo kojom drugom poteškoćom s učenjem koje predstavljaju pošast današnjeg tehnološkog društva.

Oni žive u društvu koje se, prema shvaćanjima prosječnih Amerikanaca koji imaju problema s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima, autizmom, i koje je zahvatila moralna kataklizma – vodi staromodnim idealima. Amiška prehrana se sastoji od organske hrane, svježih, lokalno uzgojenih proizvoda i uglavnom se ne cijepe. Unatoč činjenici da farmaceutska industrija ulaže veliki novac u kampanju za cijepljenje i uporabu umjetnih lijekova – bolesti srca, rak i dijabetes su gotovo nepoznati u amiškim selima.

Niža procijepljenost

Postoje mnogi podaci na internetu o tome cijepe li se Amiši ili ne. Ne možemo reći da se Amiši ne cijepe jer se veliki broj njih cijepi, ali koliko smo uspjeli saznati s puno manje cjepiva i rjeđe od ostalog stanovništva. Prema nekim istraživanjima kod konzervativnih Amiša procjepljenost je 6%, dok je 63% anketirane amiške populacije izjavilo da je primilo barem jedno cjepivo. Nemamo podatak koliko je zaista procjepljeno amiško stanovništvo, ali je sigurno da je procjepljenost daleko niža od ostatka populacije.)

Bez GMO-a

Hrana koju amiši jedu su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu i ove zajednice se nikada nisu susrele s GMO-hranom. U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrirano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila cijepljena.

Prvi slučaj je bilo kinesko dijete koje je primilo brojna cjepiva prije nego što je usvojeno od strane obitelji Amiša. Drugi je bio rijedak slučaj u obitelji Amiša koji su podlegli propagandi i medicinskom pritisku za cijepljenje svog djeteta.

Također, još jedna karakteristika Amiša, a koja je malo poznata, jeste da su oni inteligentniji, s iznimno naprednom vještinom pisanja koja je na fakultetskom nivou, iako mnogi od njih nikada nisu studirali.

 

Prema izvoru: www.atma.hr

Prethodni članakOdgoj na japanski način - od 5. do 15. godine dijete je - rob! 2. dio
Sljedeći članakPuno šansi i izazova