Dijete ima mobitel? Držite se ovih pravila da mu šteti što manje.

0
149
mobitel i djeca

Dvadesetak znanstvenika i kancerologa uputilo je u Parizu poziv na opreznije korištenje mobitela, budući da još nema konačne potvrde o njegovoj neškodljivosti za zdravlje, napose djece.

Potpisnici apela među kojima su, uz francuske liječnike, jedan Talijan, Nizozemac i Amerikanac, daju preporuke kako se zaštititi u očekivanju iscrpnijih istraživanja. No, više novijih istraživanja koja se još moraju proširiti, upozoravaju na mogućnost "slabog" rizika za zdravlje koji je povezan sa čestom uporabom mobitela kroz dulje vremensko razdoblje (više od deset godina).

Mobiteli ne mlađima od 12

Znanstvenici koji su potpisnici apela kod uporabe mobitela preporučuju pridržavanje nekoliko pravila:

  • djeci do 12 godina ne dopustiti da ga koriste, osim u prijekoj potrebi;
  • tijekom razgovora držati mobitel na udaljenosti većoj od jednog metra od tijela i uključiti 'spikerfon' ili koristiti hands-free opremu ili slušalicu;
  • što je više moguće izbjegavati nošenje mobitela u džepu, čak i kad je ugašen.
  • preporuča se da se radije komunicira slanjem SMS-poruka i da se izbjegava uporaba mobitela na područjima gdje je signal slab, kao i pri brzoj vožnji automobilom ili vlakom.

Mnogi stručnjaci u svijetu već niz godina upozoravaju na prekomjernu uporabu mobitela među djecom, budući da se njihov živčani sustav razvija i zato je osjetljiviji na zračenje mobitela.

>> Pročitajte isto: 10 NE za mobitele djeci mlađoj od 12 godina

Zabrana prodaje dječjih mobitela

Početkom siječnja ove godine dvije francuske organizacije za zaštitu okoliša zatražile su od francuskog ministarstva zdravstva da zabrani prodaju mobitela namijenjenih djeci. Ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev, ali je pozvalo roditelje na oprez, uz obrazloženje da se rizik za njihovo zdravlje "ne može potpuno isključiti".

Izvor:www.moh.hr

Prethodni članakMože i bez televizora!
Sljedeći članakKako motivirati dijete da više čita?