Dječja soba po načelima feng shuija

0
669
dječja soba feng shui

Dječja soba najčešće istovremeno ispunjava funkcije spavaće sobe, ali i sobe za igru, rad i učenje. Stoga je treba učiniti danju zabavnom, a noću mirnom. Idealna dječja soba u kojoj će vaše dijete provoditi veliki dio svog vremena je ona u kojoj je moguće čvrsto spavati cijelu noć, ali i zadovoljava potrebe djece za dnevnom aktivnošću i poticajima.

Najbolje je kada je dječja soba okrenuta istoku ili jugoistoku vašeg doma, gdje je u zoru izložena suncu. Međutim, zapad također može biti povoljan, osobito za djecu sklonu hiperaktivnosti.
Drevno kinesko učenje o uređenju prostora može vam pomoći da sobu učinite idealnom za vaše dijete.
Ako ne možete birati položaj dječje sobe u sklopu vašeg doma, ipak postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste je učinili što prilagođenijom i ugodnijom za boravak, te omogućili svom djetetu zdrav mentalni i tjelesni razvoj, istovremeno potičući njegovu maštovitost.

Ne krevet ispod prozora

Osvjetljenje u dječjoj sobi bi trebalo biti usmjereno prema stropu. Da biste izbjegli žice, postavite zidne svjetiljke umjesto stolnih i podnih.

Veći broj ormarića održat će sobu pogodnom za igru: postavite ih unutar dohvata ruku djece kako bi mogli odlagati svoje igračke, a za to su idealne škrinje na podu. Dječja soba lako postane pretrpana igračkama i dječjim stvarima, pa potičite djecu da je drže urednom.
Kreveti bi trebali biti udobni i vizualno privlačni, s mekanim i pahuljastim jastucima i poplunima od prirodnih vlakana. Ne postavljajte uzglavlje ispod prozora, jer je tamo chi energija aktivnija i može spriječiti zdrav noćni počinak.

Što se tiče pokućstva, zaobljeni stolovi i stolice smanjuju opasnost od chi energije koja reže – ako je moguće, neka djeca gledaju na istok dok sjede za stolom, jer to će pojačati protok aktivne chi-energije.

Izbjegavajte teški namještaj, jer djeci je potreban prostor, a ne prepreke i ograničenja. Poticajne jarke boje kombinirajte s pastelnima, osobito plavom i zelenom, koje djeluju umirujuće.

Prirodno drvo za podove

Prirodno drvo najbolji je izbor za podove, jer podupire chi energiju, smanjuje zastoje i lako ga je čistiti.

Vrata u dječjoj sobi neka budu noću zatvorena, a zastori navučeni, jer tako ćete umiriti strujanje energije i djeca će lakše spavati.

Za prozore odaberite rolete od tkanina koje usporavaju strujanje chija tijekom noći, a ne stvaraju zastoj. Kad se danju otvore, otkrivaju prozor u potpunosti i omogućuju maksimalno izlaganje.
Ako je dvoje ili više djece u istoj sobi, pazite na to da svako od njih ima prostor koji može smatrati svojim, bez obzira koliko on malen bio – to može biti i samo polica ili ladica. Dozvolite svakom djetetu da samo uredi taj prostor i nemojte se miješati u njegov izbor.

Izvor: www.trigon.hr

Prethodni članak"Ne" može biti odgovor pun ljubavi
Sljedeći članakZašto je važno voditi djecu na izlete