0.1 C
City of Zagreb

 • Ljetne radionice za školarce od Ljetne tvornice znanosti u Splitu

  Ako živite u Splitu i razmišljate kako svome školarcu organizirati vrijeme dok ste na poslu, pogledajte koje ljetne radionice nudi Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory). Radi se o znanstveno-edukacijskom projektu namijenjenom djeci u dobi od 10 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima.

  Kada se održavaju ljetne radionice? 31.7. do 6.8.2017 
  Ljetne radionice svaki dan traju od 9 do 16 sati, a srednjoškolske do 18 sati, osim zadnjeg dana kada je prezentacija radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak.
  Izvodit će se 13 radionica, a ukupno primamo 65 sudionika. Kako je broj mjesta ograničen, prijavite se što prije - formular za prijavu je na samom dnu ove stranice.

  Ljetne radionice se održavaju na adresi:

  Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), Meštrovićevo šetalište 45, Split
  Cijena: 400 kn

  Prijave na ljetnu radionicu

  Prvo pogledajte opis ljetnih radionica dolje a ispod opisa je link za prijavu na izabranu radionicu. Radionice su poredane po uzrastu.

  1. Ljetne radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

  Broj sudionika: 20
  Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na više radionica što je dosta različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana i svatko od sudionika će ići na dvije radionice. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 4 (4. je zadnji izbor).

  a) To nisam ja, to je moja DNA!

  Mentorice: Petra Crnković i Ivana Gunčić
  Čuo si za DNA, ali ti je to uvijek bio jedan neobičan pojam? Onda svakako moraš doći na našu radionicu! Čeka te puuuno izrađivanja i šarenih boja! Saznaj što je DNA,od čega je građena i gdje se u nama nalazi. Pri tome oslobodi svoju kreativnost, složi vlastiti model DNA i izoliraj ju! Možda znaš da su proteini nešto dobro i moraš ih unositi, ali ne i zašto? ili kako su oni uopće povezani s temom DNA? Dođi, nauči i kemijaj s proteinima. Uvijek slušamo izjave poput ''skroz ličiš na svoju mamu'', ''ti i sestra imate različitu boju očiju''... Nakon ove radionice budi faca i objasni im zašto je to tako. Saznaj kako su nam osobine zapisane u DNA, kako ih nasljeđujemo od roditelja te odredi svojim mentorima krvnu grupu!

  b) Zovi mama doktora

  Mentorice: Lara Delić i Alen Vidas
  Zaputi se u avanturu kroz čudesan svijet ljudskog tijela. Otkrij kako nam hrana daje energiju i saznaj zašto je kisik važan, kako koristimo mišiće i zašto imamo kosu. Jeste li se ikad upitali zašto puštamo vjetrove kad jedemo grah ili zašto nam smrdi ispod pazuha. Zašto su doktori u bijelom, i kad si bolestan što se to događa sa tijelom? Ako želiš doznati odgovore na ova pitanja i postati pravi mali znanstvenik na putu kroz ljudsko tijelo, onda naoštri moždane vijuge i pridruži se našoj avanturi.

  c) Misterij zvan mozak

  Mentori: Tena Masnjak i Lucija Novosel
  Dragi mozgoljupci,
  oduvijek ste željeli saznati koje tajne skriva misteriozni organ u vašoj glavi? Onda ste na pravom mjestu! Pridružite se našem malom timu istraživača i pohranite u svoj mozak niz zanimljivosti iz brojnih područja psihologije. Kušanjem hrane različitih okusa, izradom modela bubnjića i brojnim drugim aktivnostima uvest ćemo vas u čarobni svijet naših osjeta i spoznati njihove granice. Ali je li moguće da nas naši osjeti ponekad možda varaju? Kako i na koje sve načine to rade, saznat ćete proučavanjem brojnih nevjerojatnih iluzija. A ako vas je ikad zanimalo što se događa s našim tijelom kada nas je strah, kako možemo poboljšati svoje pamćenje ili zašto ne dajemo sve od sebe kada radimo u grupi, onda je ova radionica stvorena baš za vas. Prijavite se i pomozite nam da zajedno otkrijemo tajne našeg mozga!

  d) Kap koja život znači

  Mentorice: Snježana Kodba
  Misliš da je voda dosadna i da već znaš sve o njoj? Nemoj biti tako siguran! Dođi na našu radionicu i saznaj zašto kukci mogu hodati po vodi, a ti ne; kako rastu gumeni medvjedići te koja je razlika između tebe i krastavca. Pruži nam priliku i mi ćemo te rado upoznati sa šarolikim i magičnim svijetom vode koja je sastavni dio našeg života. Ako dođeš na našu radionicu osigurat ćemo ti da na zabavan i jednostavan način ovo ljeto saznaš sve što trebaš znati o kapi koja život znači!

  2. Ljetne radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

  a) Kad odrastem želim biti ihtiolog

  Mentorice: Nika Ugrin i Ana Radovčić
  Ako volite more i morske organizme ovo je prava radionica za vas! Ova radionica Vam pruža da postanete znanstvenik ihtiolog na tjedan dana. Naučit ćemo Vas određivati starost i spol riba, gledat ćemo njihove krvne stanice, ljuske i otolite pomoću mikroskopa i još puno toga zanimljivog. Svatko od Vas će sam uzeti uzorak mora i uz pomoć mikroskopa potražiti rane razvojne stadije, odnosno male morske organizme,koji su još nevidljivi golim okom i koje ćemo na kraju determinirati i pokušati saznati o kojim se vrstama radi.

  b) Njega za lice i tijelo

  Mentori: Dora Anić i Darko Fras
  Otkako si bio malo dijete si volio skupljati ružine latice iz bakinog vrta i otapati ih u vodi kako bi napravio vlastiti parfem i nikad ti nije uspjelo? Na našoj radionici možeš napraviti svoj vlastiti parfem s mirisima koje ti odabereš! Također možeš naučiti kako se izrađuju sapuni, svijeće i kreme, te ih i sam napraviti. Kroz radionice na kojima ćeš učiti o organskoj kemiji i molekulama koje izgrađuju tvoje tijelo, također ćeš naučiti i osnove kemije koja se primjenjuje u kozmetici.

  c) Sve je to u (našoj) glavi!

  Mentorice: Ana Vulin i Marija Turčan
  U glavi se događa svašta; u glavi vidiš, čuješ, osjetiš hladnoću, toplinu, bol, ali i zaključuješ, razmišljaš, osjećaš sreću, tugu, ljutnju, iznenađenje… Kako to sve stane u jedan mozak? Kako on izgleda, gdje se događaju sve te stvari o kojima razmišljaš (i ne razmišljaš) i kako od električnog impulsa nastaju osjećaji, misli, sjećanja? Spava li mozak kad ti spavaš? Kako radi mozak psihičkih bolesnika, a kako mozak kojem nedostaju dijelovi? Možemo li “ubildati” mozak kao mišiće? Kako se razlikuje muški i ženski mozak? Na našoj ljetnoj radionici potraži odgovore na ova i mnoga druga pitanja jer “Sve je to u (našoj) glavi!”

  3. Ljetne radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

  aOku nevidljivo

  Mentori: Lana Kavur i Duje Rakić
  Eksplozije! Adrenalin! Akcija! Ništa od toga nećeš doživjeti na našoj radionici, ali zato ćeš vidjeti bića nevidljiva golim okom kako žive svuda po tebi i oko tebe, saznati koji su tvoji predmeti najprljaviji, zašto si zdrav kada si zdrav, a bolestan kada nisi i, najbitnije, smiješ li jesti hranu s poda ako je podigneš u manje od pet sekundi. Uza sve to, miješat ćeš nešto kemikalija i obrađivati uzorke kao u pravome laboratoriju. Prijavi se!

  b) #halo_ima_li_koga

  Mentori: Davor Zaluški i Boris Okorn
  Godina je 2037. i dogodila se zombi apokalipsa. Postojeća tehnika NE RADI. Tvoj je zadatak uspostaviti komunikaciju s ostalim ljudima za koje ne znaš gdje se nalaze. U ovom projektu ćemo vam pokazati kako napraviti jednostavan bežični komunikacijski sustav koji se sastoji od odašiljača i prijemnika. Odašiljač i prijemnik ćemo složiti od lako dobavljivih elektroničkih komponenata. Dođi na našu radionicu i nauči kako spasiti čovječanstvo!

  c) Escape game

  Mentori: Lara Narbona Sabate
  Can learning be as fun as gaming? We're pretty sure that your mother thinks that gaming is a waste of time but what if you could learn science by playing? In this workshop you will learn how to make games that are fun but mentally challenging and combine them with science. You will playtest your game and then unleash it at the populace of MedILS!
  IMPORTANT:
  This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

  4. Ljetne radionice za srednju školu

  a) Magnus glider

  Mentorice: Valentina Šteković i Lovorka Gajović
  Jesi li se ikad zapitao kako je moguće spojiti dvije zabavne stvari poput fizike i sporta? Ima jako puno primjera i efekata koji se svakodnevno događaju u sportu poput nogometa, tenisa,… Na ovoj ljetnoj radionici, pomoću metoda koje pomažu za samostalna eksperimentalna istraživanja, malo dublje proučavamo jedan od tih efekata: Magnusov efekt. On se koristi još u brojnim drugim situacijama i sve je to kao posljedica različitog strujanja zraka. Materijalima iz svakodnevnog života pokušat ćemo napraviti projektil za koji je Magnusov efekt značajan i onda ćemo pomoću High speed kamere odrediti smjer i iznos magnusove sile za njega.

  b) Journey to the Center of the Brain

  Mentorice: Lana Cosic i Valentina Juraga
  Beginning with fundamentals of neuroscience and molecular cell biology, this workshop will discuss and interact with the mind through the lenses of different fields of cognitive science including (but not limited to): neuroscience, anthropology, philosophy, linguistics, computer science, psychology, and education. By exploring the signals and functions of the human brain through different subjects, students will be able to gain a well-rounded view of the implications that the mind sets for the modern world.

  IMPORTANT:
  This workshop will be done by our collaborators from University of California Berkeley primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

  c) Sciences & Frugal Filming

  Mentori: Naiane Rios & Mourdjen Bari
  The Science & Frugal Filming workshop is designed specially for students who are both interested in sciences and home made videos. If you are tired of reading school books and you think you learn much more through youtube videos, join our workshop because we feel exactly the same!
  Students and mentors are gonna unite their different skills in order to co-construct a project in one week: idea + design = ACTION!
  This workshop will change the way you think about group work. It will introduce you the notion of brainstorm, project design, simple cellphone filming techniques, video editing and team work.
  IMPORTANT:
  This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

  Ako ste izabrali pravu ljetnu radionicu za svoje dijete, ispunite prijavnicu.

  Više informacija potražite na stranicama Ljetne tvornice znanosti
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Ljetne radionice od Ljetne tvornice znanosti u Samoboru

  Ako živite u Samoboru ili okolici i razmišljate kako svome školarcu organizirati vrijeme dok ste na poslu, pogledajte koje ljetne radionice nudi Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory). Radi se o znanstveno-edukacijskom projektu namijenjenom djeci u dobi od 10 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima.

  Ljetne radionice se održavaju od 23. do 29. srpnja 2017.
  Radionice svaki dan traju od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada je prezentacija radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak.
  Izvodit će se 9 radionica za ukupno 45 sudionika. Kako je broj mjesta ograničen, prijavite se što prije - formular za prijavu je na samom dnu ove stranice.
  Ljetne radionice se provode u prostorima OŠ Samobor.
  Cijena: 400 kn

  Prijave na Ljetne radionice znanosti

  Prvo pogledajte opis ljetnih radionica dolje a ispod opisa je link za prijavu na izabranu radionicu. Radionice su poredane po uzrastu.

  1. Ljetne radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

  Broj sudionika: 15 (rade svi zajedno)
  Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice što je različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana pa sudionici prvo sudjeluju na jednoj pa na drugoj u toku tjedna. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3 (3. je zadnji izbor).

  a) Čarobni svijet kemije

  Mentorice: Dorotea Vrbanović i Sandro Vuk
  Zanima te kakvi se pokusi mogu napraviti sa sastojcima iz kuhinje? Želiš li napraviti vlastite kristale i svoj vlastiti sapun? Onda si na pravoj adresi! Saznaj kakve sve čarolije nosi kemija i pridruži se Čarobnom svijetu kemije i postani mladi znanstvenik (kemičar) na nekoliko dana!

  b) Kod Merlina i vještice

  Mentori: Petra i Mislav Udovičić
  Želiš li upoznati čaroban svijet biljaka i napitaka, pridruži se laboratoriju Merlina i Vještice!

  c) Radi!

  Mentor: Ivan Novosel
  Može li karton oživiti? Kako napraviti kartonskog robota kojem svijetle oči? Naučit ćeš kako napraviti različite šarene skulpture od kartona i oživiti ih pomoću motora i lampica koje upravljamo pomoću malenog računala zvanog Micro:bit. Možda karton čak i progovori ako mu ugradimo zvučnik? Dođi i nauči karton da radi 🙂

  2. Ljetne radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

  a) Nuklearna Katastrofa Ili Kako Ostvariti Svoj Evil Masterplan

  Mentorice: Ana-Marija Kožuljević i Josipa Šimanović
  Radioaktivni elementi ne trčkaraju uokolo sa prijenosnim radijima na ramenima, a zračiti ne znači nužno zračiti od sreće, makar ukoliko se pridružite ovoj radionici, Josipa i Ana-Marija definitivno hoće. Ako vas je ikad bilo strah mikrovalne ili bežičnog interneta, ovo je radionica za vas! Ako vas je ikad zanimalo što vam je potrebno za izgradnju atomske bombe, ovo je radionica za vas! Ako se pitate što je potrebno za nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani, svakako nam se pridružite! Nije ovo atomska fizika. Ili ipak jeste?

  b) U potrazi za blagom...

  Mentori: Nina Hećej i Tomislav Brenko
  Što gusari i geolozi imaju zajedničko? Traže zakopana blaga 🙂 Na ovoj radionici ćete kroz puno aktivnosti naučiti kako geolozi traže nevidljive stvari ispod zemlje. Najvažnija je karta s blagom, tj. geološka karta, kako se čita i kako se crta. U već gotovom rudniku ćemo vidjeti kako izgledaju stijene ispod i kako se pomoću prepoznavanja stijena na površini može vidjeti što leži u zemlji. Proći ćete sve od analiziranja stijena u laboratoriju do snalaženja u šumi tražeći novu lokaciju za rudnik.

  c) Vremenske priče

  Mentorice: Helena Panijan i Ivana Marciuš
  Vrijeme prolazi, a mi živimo iz dana u dan. Uživamo više ili manje, učimo, radimo, spavamo, igramo se... Nekad smo dobre volje, a ponekad bi najrađe spavali po cijeli dan. Zašto je to tako? Jeste li krivi ako ste zaspali na prvi sat? Kako svakodenevno raspoloženje ovisi o prolasku sati, dana, godina? Kako postići da se bolje osjećamo? Ako te zanimaju odgovori na ova pitanja, a uz to se želiš i dobro zabaviti, ovo je radionica za tebe!

  3. Ljetne radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

  a) Električne misterije

  Mentori: Zvonimir Domazet i Toni Konsa
  Ako ste ikad željeli znati o veličanstvenim električnim pojavama nanebu ili radu Nikole Tesle, ova radionica je za vas. Kako nastajumunje i gromovi? Želite saznati kako se energija prenosi na daljinu, ičime se znanstvenici i inženjeri bave?Od pomisli na fiziku tijekom ljeta ne mora se dizati kose na glavi.Pridružite nam se u otkrivanju električnih misterija, i u procesu sedobro zabavite!

  b) Tri, dva, jedan - kemijaj!

  Mentori: Matea Puđak i Matija Dvorski
  Svi znaju za ugljikohidrate, masti i proteine. Nalazimo ih u hrani i piću koje konzumiramo, ali od kuda su se uopće pojavili? Što se s njima dešava prilikom kuhanja? Kako nam kemija može pomoći da postanemo vrhunski masterchefovi i kako će hrana koju pripremimo utjecati na naš organizam? Od gljivica zbog čijih „ispušnih“ plinova imamo tijesto za kruh, do čuvanja hrane prije frižidera i danas, naši će kuhari zasukati rukave za znanost.

  4. Ljetne radionice za srednju školu

  Program tvog kompjutera

  Mentorice: ​Josipa Kajić i Lucija Šutić
  Ne, ovo nije radionica o računalima, već o najsavršenije ugođenom stroju ‒ ljudskom tijelu. U sedam dana upoznat ćemo se s njegovim hardwareom i softwareom: organskim sustavima, funkcijama mozga i zakonitostima ljudskog ponašanja. Proučit ćemo i što se događa kada nas napadnu virusi i bakterije te raspraviti što su zapravo psihički poremećaji, a upravo ti „bugovi“ u ljudskom tijelu bit će tema istraživanja koje ćemo zajedno osmisliti i provesti.

  Ako ste izabrali pravu ljetnu radionicu za svoje djete, ispunite prijavnicu.

  Više informacija potražite na stranicama Ljetne tvornice znanosti
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Zaboravljene igre i Mali plac u Samoboru

  Hodanje na štulama, bacanje potkove, trčanje u vrećama, trčanje za drvenim obručima po određenoj stazi, pričanje i slušanje bajki i priča, radionice filcanja, igre s vunom, cirkuske točke, glazbeni intermezzo na violinama i udaraljkama, radionica origamija, sjedenje na dekici i gledanje u oblake, grickanje zdravih namirnica... Opuštanje, druženje i zabava za cijelu obitelj.

  Gdje? U Samoboru ispred kina i Galerije Prica

  Kada? U subotu, 3. lipnja

  Organizator? Waldorfski dječji vrtić Neven

  Za koga? Za cijelu obitelj

  Cijena? Sve radionice su besplatne.

  Zašto? Promocija i približavanje waldorfske pedagogije široj javnosti, druženje, opuštanje i zabava.

  Zašto još? Igre uz zabavu razvijaju ravnotežu kod djece, spretnost, ustrajnost, fokusiranost na zadani zadatak.

  Treću godinu za redom grupa roditelja okupljena oko Waldorfskog vrtića Neven iz Samobora organizira cjelodnevno druženje Zaboravljene igre. Ove godine posebni je naglasak stavljen na upoznavanje  starih zanata i ručnog rada.

  Osim gore spomenutih aktivnosti i radionica ove godine na sajmu će biti  više od dvadeset štandova zajedno sa Malim placom (zdrava hrana lokalnih proizvođača )

  Raspored događanja je sljedeći:

  • cjelodnevno igranje zaboravljenih igara
  • cjelodnevne radionice filcanja i igre vunom (stari zanati & ručni rad)

  9,30 sati predstavljanje slikovnice za djecu Katija Romac

  10,30 sati cirkuska točka Udruge Razbibriga

  12 sati pričanje bajke u Pričaonici bajki s kratkim uvodom gongovima ( Igor Kuhar )

  13 sati nastup glazbenih gošći na udaraljkama i violinama ( sviraju Laura, Sara i Ana )

  15 sati radionica origamija (Sanja Čuček )

  Osim Malog placa na štandovima će biti:

  • Gosti iz Waldorfskog vrtića u Sloveniji
  • Gosti sa eko igračkama, proizvodima starih zanata, ručno rađenog nakita
  • Udruga roditelja Surla iz Samobora
  • Udruga Razbibriga

  -Želimo široj zajednici zapravo približiti  osnove waldorfske pedagogije koja je u uskoj povezanosti sa zdravom prehranom. Igre uz zabavu razvijaju  ravnotežu kod djece, spretnost, ustrajnost, fokusiranost na zadani zadatak. Ideja je da se djeca druže zabave na otvorenom uz igre koje su nekada igrali naši bake i djedovi. Niti jedna igra nije takmičarskog karaktera, jer nam to nije cilj, već sudjelovanje i zabava, te obilježavanje devete godišnjice vrtića. Program je besplatan za svu djecu - najavila je u ime organizatora jedna od mama volonterki u organizaciji Sajma - Iva Kraljević Licardo.

  MALI PLAC  je  osmišljen kao platforma za povezivanje velikog broja lokalnih proizvođača i lokalne zajednice. Njihova želja je to povezivanje učiniti zabavnim i kreativnim događanjem te vas potaknuti da osobno upoznate ljude koji proizvode hranu iz prve ruke i doznate sve o njihovim proizvodima te procesu uzgoja i proizvodnje.

  Na Malom placu možete pronaći mnogobrojne organske namirnice kao što su svježe voće i povrće, KLICE, prirodni sokovi, med, proizvodi od industrijske konoplje i aronije, tjestenina s nojevim jajima, maslinovo i bučino ulje, vodeni probiotici, prirodna kozmetika i drugo.

  Cjelokupni događaj organiziraju roditelji , prijatelji vrtića i waldorfske pedagogije i Waldorfski vrtić Neven a suorganizatori su Pučko otvorene Učilište www.pousamobor.hr i Mali plac.

  Pogledajte kako nam je bilo prošle godine...

   

  Od 27.5. do 4.6. u predvorju kina možete razgledati izložbu likovnih i ručnih radova djece polaznika Waldorfskog vrtića Neven

  31.5.2017 u 17 sati u prostorijama POU Samobor održat će se Radionica i predavanje za odrasle s temom Ručni rad: Finom motorikom do inteligencije djeteta.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kolumna: Moj ljetni planer 2017.

  Još mjesec dana do skidanja u kupaće i javnog sramoćenja radi svih užitaka u proteklih nekoliko mjeseci. Na dijeti sam i borim se sa sobom. Dijeta se sastoji od skromnih obroka,  tako da sam za večeru dovoljno živčana pa su i naše večernje svađe češće...

  Majica, potkošulja, gaće i čarape skinute odjednom i izvrnute na krivu stranu, čine mi se strašniji grijeh, nego kad nisam na dijeti. Pa galamim čim uđem u kupaonicu i ugledam nekoliko takvih „smotuljaka“ razbacanih unaokolo.

  Kunska šetnja

  Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokaz je Drugorođena. Voli imati stvari pod kontrolom  - „K’o mama“ - reći će Bolji Polovac, pa ne podnosi iznenađenja. Pokušava preduhitriti vrijeme pa još od veljače priprema planer s igrama za dugo toplo ljeto.

  Listam Ljetni planer 2017. da vidim koje ću sve uloge ovoga ljeta igrati.

  Najviše me zainteresirala igra nazvana „Kunska šetnja“.  Iz opisa igre, nije odmah vidljivo šećemo li se i razgovaramo li o kuni - životinji ili idemo u šetnju do bankomata i tamo podižemo kune s računa. Poznavajući Drugorođenu kunska šetnja uključuje trošenje kuna po trgovačkim centrima! Naravno, mala rijetko troši kune koje je dobila od baka, teta i stričeva, pa mislim da ova šetnja, ipak, ima veze samo s mojim novcima.

  Taksimetar

  Moja najveća pogreška, u pedagoškom smislu, je prevoženje Prvorođenog s jedne na drugu slobodnu aktivnost. I to je dosegnulo vrhunac. Mali, jednostavno, koristi svaku priliku da ne ide biciklom, nego žica da ga vozim autom. A ja, slaba i nedosljedna, popuštam.

  Na um mi je pala sljedeća ideja pa sam nedavno, čim je ušao u auto, počela proizvoditi zvuk nalik kucanju sata, odnosno otkucajima taksimetra. Mali je prvih nekoliko minuta šutio, a onda mi rekao (lagano uzrujan!) da ga to što radim iritira. „Ne radim ja ništa, to je uključen taksimetar koji otkucava kilometre! Ova će te vožnja koštati dvadeset kuna!“

  Ovo s taksimetrom je urodilo plodom, a pročulo se, valjda, i izvan kuće, pa kad sam neki dan ponudila baki M. da je odvezem do liječnika, rekla je da će radije prošetati jer je to, ipak, puno zdravije!

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 10 savjeta poljskog odgajatelja Januša Korčaka

  Nedavno sam pročitala kako su odgajatelji jedini ljudi na svijetu koji noću ne spavaju zbog - tuđe djece. Ima u tome istine, itekako. Postoje ljudi koji ostave trag ne na dijete, ne na generaciju - već na čovječanstvo.

  Jeste li čuli za Januša Korčaka? Bio je poljski pedagog, pisac, ljekarnik  i društveni djelatnik veliki zaštitnik, zagovornik i prijatelj djece.

  Pročitajte njegovih 10 odgojnih principa. I dobro razmislite o njima.

  1. Ne očekujte od djeteta da bude kao  vi ili kao što biste ti htjeli da ono bude. Pomozite mu da ne postane kao vi, nego kao ono samo.
  2. Ne tražite od djeteta nadoknadu za sve što ste mu pružili. Dali ste mu život, kako vam to može vratiti? Ono će dati život nekom drugome, taj drugi će dati trećem – to je nepovratan zakon zahvalnosti.
  3. Ne iskaljujte ljutnju na djetetu, da u starosti nebiste jeli gorak kruh. Jer ono što posijete - to ćete i žeti.
  4. Ne gledajte na njegove probleme kao da su zanemarivi. Život je svakome dan prema njegovoj snazi i zato vjerujte da njemu nije lakše nego vama, a možda mu je i teže budući da ono nema iskustva.
  5. Nikada ne ponižavajte svoje dijete!
  6. Ne zaboravite da su najvažniji susreti jednog čoveka – njegovi susreti s djecom.
  7. Ne mučite sebe ako nešto ne možete učiniti za svoje dijete, samo se sjetite: za dijete nije učinjeno dovoljno - ako nije učinjeno sve što se može učiniti.
  8. Dijete nije tiranin koji je zavladao vašim životom, nije ni samo plod od krvi i mesa. Ono je dragocijeni pehar koji vam je život povjerio da ga čuvate i da u njemu održavate stvaralački plamen. To je oslobađajuća ljubav majke i oca koji ne odgajaju „naše“ dijete nego dušu datu im na čuvanje.
  9. Naučite voljeti tuđe dijete. Nikad ne činite tuđem djetetu ono što ne biste voljeli da netko čini vašemu.
  10. Volite svoje dijete kakvo god da je – netalentirano, nesretno, odraslo... Radujte mu se u svakom obraćanju - jer dijete je praznik dokle god je s vama.
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Mali Samoborci učili programiranju odrasle sportaše!

  Mladi Samoborci, učenici 3.b razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora Martin Filipčić,  Petar Slamar i Ivan Vojvoda danas su malo zakasnili na nastavu. To i ne bi bila neka vijest - dogodi se svakome - da razlog kašnjenja nije bio "poslovne" prirode. Dečki su, naime, poslovno bili u Zagrebu na predstavljanju Code cluba Hrvatska i tom su prilikom odrasle sportaše (i pokojeg političara) učili tajnama - programiranja!

  Code clubovi otvaraju se po gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, radi organiziranja besplatnih tečajeva programiranja za djecu od 9 do 11 godina. Osnovni cilj je približiti djeci već tako male dobi osnove programiranja i programskog razmišljanja.

  Code club djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor i među prvima je u Hrvatskoj.

  „Pučko otvoreno učilište Samobor se među prvima uključilo u Code club projekt u sklopu kojeg 20-ak djece cijelu školsku godinu besplatno pohađaju tečaj programiranja u Scretchu, HTMLu i Pythonu. Vrlo su aktivni i izuzetno zadovoljni, a imamo izvrsne reakcije roditelja te već sada listu čekanja za nove grupe“ – rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

  Nedostatak IT kadra

  Na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu okupili su se mnogobrojni predstavnici IT industrije koji su jasno izrazili problem nedostatka IT kadra koji je već sada prisutan u Hrvatskoj te već svima poznat nedostatni postojeći kurikulum za programiranje u redovnom obrazovnom sustavu.

  Iskustva drugih Code clubova u Hrvatskoj pokazuju da se kao edukatori u Code clubovima uključuju ne samo nastavnici informatike i IT profesionalci, već i roditelji, studenti pa čak i srednjoškolci koji žele pomoći i volonterski se uključiti u poučavanje djece programiranju.

  Volonteri, javite se!

  „Bilo je izvrsno vidjeti naše male programere kako uče odrasle sportaše programiranju u Scratchu, na zabavan i opušten način, upravo onako kako se to i radi u našem Code clubu. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti još neki volonteri koji bi pomogli u poučavanju programiranja djece i tijekom ljeta, jer je interes među djecom doista velik, a s otvaranjem Centra za mlade smo dobili dodatni kompjuterski kabinet i još više prostora za takve edukacije.“, dodala je Vojvoda.

  Hrana prija poslije rada! Nakon obavljenog posla - Martin, Petar i Ivan uputili su se na svoj "pravi" posao - u školu!
  Hrana prija poslije rada! Nakon obavljenog posla - Martin, Petar i Ivan uputili su se na svoj "pravi" posao - u školu!

  Više o Code club Hrvatska na: https://codeclubcroatia.org/

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • MAJČIN DAN: Ideje joj zvrcnu poput leptirića!

  Ja sam jako sretna žena. I lijepa, dabome. Najljepša na svijetu nisam na slici s vjenčanja, ni na onoj s 15 kila manje, ni na onoj kad sam se igrom slučaja nasmiješila s duplerice ženskog časopisa reklamirajući prirodne boje za kosu. Najljepša sam u bilježnicama svoje djece. Točnije, u njihovim sastavcima koje s veseljem iščitavam svakog svibnja.

  Iz svog gotovo 16-godišnjeg majčinskog staža izvlačim sastavke svoje djece. Upoznajte tu wonder woman. Budno oko sigurno će uočiti kako obujam raste s godinama - stas se od vitkog preko srednjeg pretvorio u "krupna i jaka".

   

  Moja mama ima 36 godina. Vitkoga je stasa.

  Lice joj je uvijek nasmijano, obrazi se često rumene,

  a usne su joj crvene kao trešnje.

  Oči su joj smeđe i vesele k’o stotinu

  klaunova zajedno. Kosa joj je valovita kao

  kratki smeđi valovi.

  Ima srebrne naušnice u obliku zvjezdica.

  Obuva si crne ili crvene male štiklice. Ideje joj zvrcnu poput malih leptirića.

  Oblači si traper hlače, kožnu jaknu, košulju i dva tri šala.

  Vozi sivog Suzuki Swifta. Dosta brzog.

  Ja svoju mamu volim jer uvijek pravilno

  postupa sa mnom. Moja mama zove se Marija.

  Napisao David za Majčin dan, svibanj 2011. (3. razred)

   

  Moja brižna mama Marija ima 37 godina. Kosa joj je crna, a oči smeđe kao zemlja.

  Lice joj je okruglo i na njemu se rumene dvije crvene lopte.

  Moja mama bdije nada mnom i nad mojim bratom i nad mojom sestrom kada god smo bolesni.

  Zna biti tako sretna kad ju razveselim da me izljubi skoro do smrti.

  Oblači se vrlo lijepo, toliko lijepo da se tata i ja skoro srušimo na zemlju.

  Nije mi jasno zašto se mame toliko brinu i toliko su odgovorne za svoje dijete, ali zbog toga svoju mamu najviše volim.

  Napisao David za Majčin dan, svibanj 2012.

  (4. razred)

   

   

  Moja mama zove se Marija. Ima 39 godina.

  Ona je nježna i lijepa. Voli biti sama. 

  Svakog dana i svake noći ona ima

  naušnice. Govori mi "volim te" kad se lupim

  i kaže mi "zlato"ili "ljubavi"...

  Oči su joj smeđe kao mali zečići.

  Ona je krupna i jaka. Meni je moja mama

  najbolja jer me voli, pomaže mi kad je teško,

  pazi na mene, igra se sa mnom, daje mi hranu,

   želi mi dobro. Strašno me voli.

  Uvijek nosi kožne pune pete (štikle).

  Često nosi hlače i majice, a ponekad i haljinice.

  Ja volim svoju mamu jer se stalno brine za mene.

  Napisala Sara za Majčin dan, svibanj 2014. (2. razred)

  I baš kada sam pomislila da će ova priča ovdje završiti - a da ću sastavak najmlađeg izdanka još koju godinu pričekati - ugledala sam ga danas na školskom panou 1. a razreda.

  Moja mama zove se Marija.

  Ona ima 42 godine.

  Kosa joj je smeđa kao medvjed.

  U školi joj je sretno i veselo lice.

  Ja ju jako volim jako zato što mi pomaže oko zadaće.

  Ona mene voli jer joj pomažem oko svega.

  Napisao Samuel Mapilele za Majčin dan, svibanj 2017. (1. razred)

  Napisala Marija Mapilele (Hakuna Mamama)

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • MAJČIN DAN Ostati svoja a biti njihova!

   

  Priznajem  da sam praznovjerna. Kucam u drvo, pljunem tri puta na crnu mačku i čvrsto se držim za gumb kad sretnem dimnjačara. Isto tako priznajem, čim se približi Majčin dan, prevrćem po bilježnicama i tražim sastavke o sebi. Da vidim kakva sam.

  Već drugu godinu piše ih samo Drugorođena.

  Ušla sam u stihove...

  Ove sam godine izašla iz proze i ušla u stihove. Pjesma se ne može prepričati, ali se iz pročitanog daje naslutiti da mi ručak često zagori, da mi se ujutro nitko ne smije obratiti prije prve kave, da ne solim hranu i da stalno nešto mumljam kao da u nekoga sumnjam.

  A najviše sumnjam u sebe.

  Još prije dvanaest godina trebala sam dobiti neku knjižicu s uputama kako biti dobra mama. Ono, stvarno dobra.

  Pa pitam Drugorođenu kakva mama mora biti.

  Sve se njezino može sažeti u ovo:“Važno je da mama bude normalna, da ne glumi!“

  Osim kad glumi ludu pjevačicu, dodajem ja.

  Razumna čak i kada gubi razum

  Kad vam se majčinstvo uvuče pod kožu, postajete onakva mama protiv kakve ste se cijeli život „borili“. Za mene su danas sve „dosadne“ poslovice moje mame – istina, njezina naporna upozorenja, strahovi i nepotrebne brige – stvarnost, a svakim mi je danom jasnije  da nema te prijateljice koja me može bolje razumjeti od nje.

  Mama mora biti uporna, snažna i dosljedna, kad god to može biti. Razumna čak i onda kad gubi razum i neumjereno viče na sav glas.

  Posebno je važno, da ni u jednom trenutku ne povjeruje glasinama da nešto ne radi dobro niti smije posumnjati u sebe!

  Mama mora ostati svoja, a biti njihova.

  Najvažnije je da zadrži dah svaki put kad se čini da je sve dobro i da je sve pod kontrolom. Neka takvi trenutci traju što duže jer ih nema previše.

  Mama mora imati veliko srce, zapravo dva srca, jer kamo će inače svu tu ljubav potrpati.

  Biti mama, u tome nema ničeg neobičnog, ali je neobično koliko nas majčinstvo mijenja, povezuje, ushićuje, obavezuje, ranjava, veseli i budi u nama svu silu osjećaja o kojima ranije nismo ni znali i tjera nas da razumijemo stvari o kojima ništa ne znamo.

  Zato neka vam je majčinstvom ispunjen Majčin i svaki drugi dan!

   

  Napisala Draženka Robotić (Mama Robot)

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Ljetni kampovi i igraonice za bezbrižne roditelje i sretnu djecu

  Ljetni praznici 2017

  Dugo toplo ljeto za roditelje školaraca ponekad je izvor briga – kako organizirati čuvanje djece, kako im osmisliti vrijeme dok ste na poslu, a do zajedničkog godišnjeg ima još mjesec ili dva.Prestankom nastave obično prestaju i sve dodatne školske i izvanškolske aktivnosti. Društvo baka i djedova, ako imate sreće pa ih imate, zlata vrijedi, ali djeci uz njih ponekad nedostaje akcije ili im  jednostavno treba društvo vršnjaka. Zato su rekreativni ili sportski  kampovi, igraonice i svaki oblik organiziranog slobodnog vremena hvalevrijedna pomoć zaposlenim roditeljima.Dok vi radite (i potajno brojite dane do zajedničkog godišnjeg) vaše dijete boravit će na svježem zraku, uživati u aktivnostima, igrama i društvu druge djece, ručati i biti na sigurnom.Donosimo najopsežniji i najdetaljniji pregled ponude na našem tržištu. Vjerujemo da će ovaj pregleda olakšati izbor i pomoći Vam da odaberete aktivnost po mjeri vašeg djeteta. Više...

  LJETNI PRAZNICI 2017

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Darujemo još jednu mamu za Majčin dan (u suradnji sa Laurus Slow Spa studijom u Zagrebu)

  Drage mame, u sklopu našega specijala za Majčin dan Zdrava mama - sretno dijete  donosimo Vam mogućnost osvojiti jedan beuty tretman lica u Laurus Slow Spa studiju u Zagrebu.

  Što Vas očekuje?

  Dobitnicu nagrade očekuje "Tretman lica Laurus Slow Spa" u vrijednosti 300 kn koji traje 60 minuta. Vlasnica Laurus Slow Spa studia u Zagrebu, Anamarija Pažin Morović, opisuje ovaj tretman ovako:

  Svaki tretman je poseban, kao što je svaka žena posebna. Individualizirani pripravci, skrojeni prema tipu kože, raspoloženju i preferencijama. Svježi piling, maska i masaža lica: kombinacija raznobojnih glina, hidrolata, cvjetnih i voćnih prahova, eteričnih ulja, hladno tiještenih ulja…  Posebno iskustvo koje pomlađuje i osvježava kožu, odmara um. Tretman je upotpunjen masažom dlanova ili stopala (po izboru). 

   

  Zato: Usporite, odmorite se, ugodite si, osjetite prirodu…

  I sada to najvažnije:

  Kako do nagrade?

  Posjetite  Facebook stranicu Sretnodijete.net , uključite se u nagradnu igru i jedna od vas može osvojiti Tretman lica Laurus Slow Spa u vrijednosti 300 kn sasvim BESPLATNO!

  Pravila nagradne  igre:

  1. Posjetite  Facebook stranicu Sretnodijete.net
  2. Lajkajte Facebook stranicu Sretnodijete.net
  3. Podijelite ovu nagradnu igru na svom osobnom Facebook profilu
  4. Tagirajte na Facebooku što više svojih prijateljica koje bi ovaj program mogao zanimati
  5. Na e-mail adresu info@sretnodijete.net ili u Facebook poruku nam pošaljite svoje IME I  PREZIME i Vašu E-MAIL ADRESU.

  Dobitnica će biti čitateljica koja tagira najviše svojih prijateljica i napravi sve ostale korake navedene gore.

  Javiti se možete do 16.5.2017 do 17 sati! Poslje toga se javljamo mi sa rezultatima :-)! Uživajte i želimo sreću!

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »

- OGLAS -

NAJPOPULARNIJE

NAJNOVIJE VIJESTI

DODAJ SVOJ BISER

[sociallocker id="8163"] [/sociallocker]