Inspiracija iz Švedske: savjeti za kuću po mjeri djece

0
113
dom po mjeri djeteta

Poznato je da skandinavci često projektiraju nameštaj za čitav stan u skladu s dječjim potrebama i zahtjevima.

"Kad biste pitali bilo kojeg klinca kako bi namjestio stan, svoj savršeni prostor opisao bi istim riječima: puno boja i puno mjesta za igru i druženje" - kaže Ralf Sturdesen, poznati švedski stručnjak za dječji nameštaj.

"Naši eksperti ispituju ponašanje najmlađih i ta saznanja se poštuju pri projektiranju. Mi znamo da za dijete najobičniji stol može biti životinja, traktor ili čitavo kraljevstvo i zato proizvodimo nameštaj koji potiče dječju kreativnost." - dodaje g. Sturdesen.

Boje za kreativne bebe

Posebna pažnja se posvećuje osmišljavanju stvari za dječje sobe. Roditeljima se savjetuje da prostor gdje su bebe opremaju stvarima jarkih i kontrastnih boja, koje potiču motoriku i radoznalost.

Većoj djeci namijenjen je nameštaj koji se ljulja, vrti ili klacka - te stvari potiču razvoj centra za ravnotežu.

Savetuje se roditeljima da dio sobe opreme kao studio gdje se, bez štete, može prosipati boja ili voda, razmati glina ili plastelin, da bi se razvijala mašta.

Biljke, akvariji, terariji i domaće životinje također trebaju imati svoje mjesto u kući, jer svako živo biće tjera dijete da otkriva i spoznaje veliku raskoš prirode.

Savjeti za prijateljsko okruženje za dijete

• U kupaonicu stavite plastičnu kutiju žive boje u kojoj dijete može držati igračke za kupanje. To je sitnica koja istovremeno čini kupaonicu urednijom, a djetetu pokazuje da ste vi spremni stan prilagoditi njegovim potrebama.

• Uvijek presvlačite nameštaj presvlakama koje se mogu skidati i prati, mrlje od lepljivih prstića, hrane i napitaka u jednoj fazi života djeteta jednostavno je nemoguće izbjeći.

• Na sve oštre rubove namještaja postavite gumiranu zaštitu od udaraca, a u sve djetetu dostupne utičnice - zaštitnu blokadu.

• Povremeno rotirajte igračke - jednostavno neke igračke spremite na neko vrijeme. Kada ih ponovno date djetetu - bit će mu kao nove i rado će se opet igrati s njima.

• Dio dnevnog boravka pretvorite u dječji kutak - ne očekujte da će se dijete igrati samo u svojoj sobi, a ostatak stana uredit ćete u secesijskom stilu. Obično se djeca najviše i vole igrati u blizini roditelja.

• Djeci visinom prilagodite vješalice i police s obućom u hodnicima, predsobljima i kupaonici - tako ćete ih od malena poticati da uredno slažu svoje stvari.
• Pretvorite cijeli jedan zid u školsku ploču. Dijete može crtati kredom i obrisati kad poželi svoje djelo, a brzo ćete se uvjeriti da je i vama to zabavno.

• Svakom djetetu dajte kutije u kojima može gomilati sve one sitnice koje prave nered po sobi.

• Stavite pokoji komad "malog" nameštaja, prilagođenog veličini deteta u svaku sobu. Tako će se dijete osjećati dobrodošlim u svaki dio stana/kuće.

• I na kraju, još jednom: Vodite računa o sigurnosti najmlađih - zaključavajte ormare i komode, sklanjajte opasne i otrovne predmete, zaštitite stepeništa i galerije, osigurati prozore, balkone...

Prethodni članakA što kad dijete počne lagati?
Sljedeći članakPrezahjevni roditelji - nesretna djeca