Druga godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ proslavljena u Gunji

0
152
citaj mi Unicef

Gunja, 8. travnja 2015. - Drugi rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi!“ obilježen je u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji. Najmlađim stanovnicima Gunje čitali su i glumili UNICEF-ova ambasadorica i glumica Bojana Gregorić Vejzović, glumica Mirna Medaković, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, nacionalna koordinatorica kampanje Kristina Čunović te autorica igrokaza Josipa Franjić Radulović. Igrokazom su djeci na zabavan i pristupačan način predstavili rezultate prve dvije godine kampanje.

Glumica Bojana Gregorić u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi"
Glumica Bojana Gregorić u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi"

U školskoj dvorani 50-ak djece pjesmicom „Čitaj mi!“ pozdravilo je goste koji su im kroz veseli igrokaz u stihovima ispričali što se sve događalo u protekle dvije godine, otkako je započela kampanja. U dvjestotinjak knjižnica uključenih u kampanju zabilježen je porast upisa najmlađe djece. Održano je 470 događanja u kojima je sudjelovalo više od 20 tisuća djece i roditelja, a u akciji „Čitam, dam, sretan sam“ prikupljeno je 6000 slikovnica za dječje odjele bolnica, domove za djecu i druge ustanove.

Za 900 siromašnih obitelji UNICEF je osigurao slikovnice, bojanke i bojice za djecu, a gotovo tisuću slikovnica donirano je zatvorima za susrete djece s roditeljima lišenima slobode. Uz podršku UNICEF-a otisnuto je 4000 slikovnica za najmlađu djecu „Gledaj ova mala slatka lica“, koje su podijeljene pedijatrima u Šibensko-kninskoj i Karlovačkoj županiji, a uskoro će biti podijeljene i u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarskoj županiji. Kampanja je potaknula i otvaranje malih pokretnih knjižnica u dječjim vrtićima u Zadru, Rijeci i Velikoj Gorici te u pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja u Sisku, Prelogu, Bjelovaru, Koprivnici i Ozlju.

Glumica Mirna Medaković u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi"
Glumica Mirna Medaković u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi"

Proslava druge obljetnice kampanje u Gunji dio je UNICEF-ovih aktivnosti za podršku djeci s poplavljenih područja županjske Posavine. Nakon otvaranja igraonice, koja je u potpunosti zamijenila vrtić kojega u Gunji nema, UNICEF će podržati rad vrtića čija se gradnja planira ove godine u sklopu projekta izgradnje društvenog doma.

„Veseli nas što smo knjige i čitanje najmlađima doveli u Gunju. Teške materijalne prilike ne bi trebale stajati na putu obrazovanja, posebice za djecu predškolske dobi“, poručila je UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović.

citaj_mi_3

„Sva istraživanja pokazala su da se djeca kojoj se čitalo od najranije dobi brže razvijaju, brže i lakše uče te kasnije u životu postižu bolji uspjeh. Zato se trudimo da slikovnica i čitanje postanu svakodnevni ritual što više roditelja i djece“, rekla je koordinatorica kampanje i predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva (HČD) Kristina Čunović.

Svako je dijete na poklon dobilo slikovnice koje su osigurali nakladnici „Naša djeca“, „Mozaik knjiga“ i „Sipar“.

Zajedničko fotografiranje za uspomenu
Zajedničko fotografiranje za uspomenu

Istraživanje koje je za UNICEF 2012. provela agencija Ipsos Puls pokazalo je da 23% roditelja šestomjesečne djece u Hrvatskoj ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama te da zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika devet posto roditelja jednogodišnjaka, 7% roditelja trogodišnjaka i 14% roditelja šestogodišnjaka. Istraživanje je pokazalo i da 4% jednogodišnjaka, 2% trogodišnjaka i 1% šestogodišnjaka nema ni jednu slikovnicu.

Cilj je kampanjom „Čitaj mi!“ obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti bliskom navikom roditelja i djece, za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno.

Veselo društvance
Veselo društvance

Kampanju organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Pozivamo vas da medijskim praćenjem podržite kampanju „Čitaj mi!“!

 

Više informacija o kampanji na [highlight]www.citajmi.info.[/highlight]

Fotografije: Dario Hacek

Prethodni članakNTC sustav učenja: "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ"
Sljedeći članakZašto bi dijete trebalo čitati barem 20 minuta dnevno?