Drugo dijete je opuštenije, sigurnije, snalažljivije...

0
209
drugorodeno dijete

Jeste li znali da mnoge vaše karakterne osobine itekako ovise o tome koje ste "po redu" dijete u obitelji? Postoje neke zajedničke osobine prvorođenih, drugorođenih, najmlađih, jedinaca... Evo nešto o drugorođenima.

Nad prvim djetetom u obitelji roditelji su uvijek stroži: više ga kontroliraju, ograničavaju, zatvaraju i guše svojim očekivanjima. No kada i sami steknu samopouzdanje u svojoj ulozi roditelja, dolazak sljedećeg djeteta dočekuju mnogo opuštenije. To za posljedicu ima da se drugorođena djeca u svijetu snalaze mnogo bolje nego njihova starija braća i sestre.
Rezultat je to istraživanja objavljenog u časopisu “The Economic Journal”, realiziranog kako bi se razjasnilo kako bogatstvo obitelji može utjecati na edukaciju djece, na život roditelja i na odnos između djece i roditelja, te na ulogu koju obitelj može imati u zajednici.

Istraživači nisu proučili samo "obiteljske novčanike", već su u pomoć pozvali o sociologe i psohologe koji su osmislili igre u kojima su sudjelovala i djeca i roditelji. Ti su međugeneracijski odnosi dokazali da roditelji postaju mnogo opušteniji i mnogo manje strogi kada je riječ o mlađem djetetu.

Iz istraživanja su proizišle i druge indikacije. Buntovničko ponašanje u odnosu na roditelje, tipično za adolescentsku dob, rezultat je reakcije na ponašanje odraslih: iako je normalno da se adolescenti bune jer je to normalan prijelaz u afirmiranju vlastite individualnosti, količina pobune i težina demonstrativnog djelovanja ovisi o edukaciji koju su djeca dobila u obitelji.

Izvor: The Economic Journal

Prethodni članakMliječni zub: ovo su odgovori na najčešća pitanja ortodontu
Sljedeći članakNe ucjenjujte i ne nagrađujte djecu hranom!