Dva starija Lassieja i jedan mlađi

0
65

Mama nasmijana od uha do uha, svojih dvadesetak godinica i malen trbuščić, uspomenu od dvomjesečnog ljepotana u kolicima, nosi s ponosom niz strme stube do plaže. Tata mladoliko raščupan,moderan
i cool, u kolicima mu curica jedva stabilna na slatkim nožicama. U pola sedam navečer uspjeli su se iskobeljati od svakodnevnih obaveza i sići do plaže – i ništa im nije teško: ni kolica, ni trinaestomjesečna razlika među klincima, ni kratkotrajno kupanje, ni dugotrajan put do plaže – osmijeh im je zarazan.

Šogorica i ja se smješkamo, svaka sa svojom pelenašicom u krilu i priličnom naslagom godinica oko struka – ni nakon godinu dana od poroda nismo se riješile «trbuščića», prije bi se mogao nazvati pernatim jastučićem izgužvane jastučnice, pažljivo zakamufliranim u jednodjelni vrećasti kupaći. Zato na plaži klince uvijek držim za ruku, da se znaju krivci za to tijelo koje hoda pokraj njih.
Uspjele smo djecu uvaliti muževima i zbrisati na prvo ovogodišnje petominutno kupanje bez njih – juuupi, idemo u duboko! I mlada mama pliva kraj nas. Minute su kratke kad su mame same, preskačemo formalnosti i punih usta se smijemo svojoj sreći i slobodi što PLIVAMO, a ne brčkamo se obgrljeni dječjim ručicama/davilicama. Ona je 80. godište – njen prvi plač smo mi već obilno zalijevale suzama zbog Titove smrti (bilo je obavezno, gledali smo tv u školi…), puna je planova za budući život, sretna i optimistična, maše mužu na obali.

Ja se pravim da ne vidim svog muža kako se bori s troje klinaca pogleda uprtih u morsko plavetnilo u potrazi za mamom (dalekovidna sam, računa li se to?), a šogorica se ni ne okreće. Slušamo mladu mamu kako planira lasersko uklanjanje strija i ponosno nošenje zanosne figure još mnogo godina. Za nas više nema nade, nema tog lasera koji bi se usudio krenuti u tu borbu protiv vjetrenjača, gušćih nego u Nizozemskoj.

Sjetih se da šogorica ima vlastitu firmu za proizvodnju i distribuciju žarulja: «Ako laser ne pomogne, samo u spavaćoj sobi promijeni žarulje. Umjesto onih od 100 W stavi one od 25 i bit će sve u redu…»
Muževi mašu s obale – mame se vraćaju kući (i Lassie je bila duže na slobodi…).

Mama Konj sberakov@gmail.com

Prethodni članakGola kuharica
Sljedeći članakStani malo, grickaj…