Fidget spinner - šarena laž ili istina?

0
751
Fidget spinner

Fidget spinner igračka je koja je toliko popularna da ju nema ni smisla ni šanse ignorirati, šarena napravica koja viri iz svakog džepa, školske torbe, koja se potajno vrti pod satom, a javno pod odmorom, čudo koje navodno razvija koncentraciju (što svaki školarac prvo navede u procesu obrade i nagovaranja roditelja na kupnju), a sasvim sigurno poslovni duh i poduzetničku klimu: pa se tako raspravlja je li bolje kupiti na kiosku, u Muelleru, željeznariji ili naručiti s e-baya. To nije sve - neki su se dali u kućnu izradu fidget spinnera, a neki u šverc-komerc staru, duboko ukorijenjenu djelatnost na ovim našim prostorima.

Orginal ili ništa

Što je manja cijena figet spinnera - to se duže čeka, kod nas košta 50 kuna, a na e-baju 20 lipa, samo nemojte kupiti na "audiciji" jer ćete dobiti onaj koji odmah pukne. Nisam skužila što bi ovdje trebala bit "audicija", valjda aukcija. Da se razumijemo, sto posto sam sigurna da to konkretno dijete ne zna objasniti ni pojam aukcija ni audicija, ali  on kaže: "Meni će tata naručiti "ORGINAL"!  Tako i treba. Svi smo mi oriđinali.

Bilo kako bilo - širi se rječnik, razvija poduzetnički duh, koncentracija raste... Čisti građanski odgoj i razvoj učeničkih kompetencija: digitalne (kada naručuju), poduzetničke (kada švercaju), međukulturalne (kada istražuju ponudu na kineskom tržištu), ekološke (kada umjesto kupovnih rade kućne reciklirajući stare materijale), socijalne (druže se i razmjenjuju sppinere, svađaju, tuku i mire)...

Tješila, saslušala, oduzela, vratila...naručila

Mogla bih nabrajati do sutra... Što sam poduzela? Kao učiteljica saslušala, razgledala, pravila se da me to zanima, nekoliko puta oduzela za vrijeme sata, pa poslije vratila, zabranila korištenje u gradskoj knižnici i crtanje istoga na likovnom... Tješila i posudila maramice za suze zbog izgubljenog, pomogla naći vlasnika izgubljenom i presudila u nekoliko dječjih sporova. Jednog učenika javno pohvalila i poklonila mu izgubljeni-pronađeni spinner jer se dogodilo ovo: "Našao sam spinnera ispod klupe, mislio sam si: ako uzmem, nije u redu jer nije moje; a, opet, ako ja ne uzmem - uzet će netko drugi. Pa, evo, učiteljice, uzmite, možda je izgubio netko iz c razreda!" Tako mi je nekako rekao, pružio zelenu igračkicu, a u očima sjaj i tuga i neopisivo silna želja. Tako ljudski. Napisala sam pismo učiteljici c razreda i molila ako ne nađe vlasnika, da mi ostavi taj predmet želje. Treba mi. I zbilja, drugi dan me čekao u ladici. Vlasnika nije našla. A ja sam spinnera poklonila poštenjačini s početka priče. Odlična odgojna notica. Razred mu je zapljeskao. Svi smo bili sretni. Ja sam, naravno, poentirala: "Vidite da se poštenje isplati!"

Kao mama? Uopće nije bilo priče, rasprava ni razvijanja kompetencija (takve su mame učiteljice). Naručila tri komada najjednostavnijih fidget spinnera. Stigla su mi dva. Sada se moram ići žaliti.

Školski portal piše da  igračka koja je munjevito osvojila zemaljsku kuglu postoji  od devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je osmišljena kao pomoćni alat u obrazovanju.

"Fidget spinneri izvorno su dizajnirani kako bi pomogli učenicima s poremećajima pozornosti. Kako je CNN-u objasnila Elaine TAYLOR-KLAUS, suosnivačica organizacije Impact ADHD, koja pomaže djeci s poremećajima pozornosti i njihovim roditeljima, kod nekih osoba s dijagnozom ADHD-a postoji potreba za stalnom stimulacijom.

"Tu pozadinsku potrebu za nekom kretnjom koja kod takvih osoba često ispliva u prvi plan zadovoljava korištenje fidget spinnera, što im omogućuje da se lakše usredotoče na ono što im je važno", kaže Elaine Taylor-Klaus.

Za primjer navodi prematanje olovki po rukama, presavijanje papira, crtanje pri obavljanju različitih zadataka, ili čak sudjelovanje na važnim sastancima, gdje fidget spinner može biti moćan alat.

"Liječnik vam ne može propisati preokupaciju, ali psiholog bi nakon izvršene procjene mogao to navesti među preporukama", kaže Taylor-Klaus.

Korisnost fidget spinnera posvjedočio je CNN-u na vlastitom iskustvu srednjoškolac Jaylon Rozier, koji ga je počeo koristiti mjesecima prije nego je postigao veliku popularnost.

Rozier ima epilepsiju i, kako kaže, lijekovi koje koristi da bi je kontrolirao povećavaju njegovu potrebu za kretanjem.

Bilo kako bilo, škola je gotova i sa spinnerima više nemam posla. No, imam kao mama. Napokon sam otišla u poštu po naručeni i plaćeni, a greškom neisporučeni...jelte...fidget spinner. I lijepo ja uzmem broj, stanem u red, dočekam red, izvadim papirić, pružim osobnu... Ali, avaj..

-Gospođo, Vaša je osobna istekla, ne mogu vam isporučiti pošiljku bez valjanog dokumenta.

-Ali to je samo... ono...glavom pokažem prema - sad više ne želim ni izgovoriti to ime - dakle glavom pokažem prema tome što se sada i u pošti prodaje (i to, naravno, za manje love nego sam ja platila preko interneta).

-Žao mi je, pošiljka će se vratiti isporučitelju ako ju ne dignete u roku dva dana.

A ja za dva dana osobnu ne mogu napraviti ni da sam Franjo Tuđman.

Autorica: Marija Mapilele

Prethodni članakKraj školske godine...
Sljedeći članakLjetni praznici 2017: Na Divljem ljetu u Zoo vrtu djeca uče o svijetu prirode