Gola kuharica

0
217

Gola kuharica: zrno sarkazma, šaka smijeha, dvije lijeve ruke, mašta…Svaki, baš svaki put dva dana prije nekog rođendana, listam svoje kuharice tražeći neki dobar recept za rođendansku tortu – i gotovo uvijek radim bez recepta. Torta treba biti gotova dan ili večer prije sretnoga dana i odležati u frižideru da se prožmu biskvit i krema, pokažu nedostaci i napukline koje se jutrom sretnoga dana zamazuju ogromnim količinama šlaga ili čokoladne glazure. Recept je jednostavan. Kako kome…
Iako sam u glavi prikupila razne fore koje bih baš u ovoj rođendanskoj tortiški mogla iskoristiti da razbijem monotoniju uobičajenog biskvita i puding-šlag kreme, ludnica dana D uvijek me odvuče na dobro poznatu varijantu – s malim varijacijama, ovisno o inspiraciji. Prem i Gora ove godine slave zajedno – na Gorin rođendanski datum utrpasmo i Prema, nadajući se vedrom danu, povoljnom vjetru u kužini i zadovoljnim gostima oko stola na stražnjoj terasi, onoj koja je u ljetna popodneva sjenovita i ugodna. Prem je i ove godine poželio tortu na kat – svu od čokolade. Odlučismo da će Gorina onda biti bijela. I mama je prionula poslu. Gola kuharica nema vremena za 4 odvojena biskvita, a kalup za pečenje torte mi ne spominjite – otkad mi je onomad cijela smjesa za rogač-jabučnu tortu ispala kroz nepričvršćeno dno kalupa pred samom rernom, dva sata prije dolaska gostiju… (Sad se Zrinka grohotom smije, sjećajući se svog horor-stripa o bacanju neuspjele torte za Anin rođendan). Dakle, u igru ulazi najveća plitka pravokutna tepsija i u nju se izlijeva prvo tamni biskvit (dobitna kombinacija je: 3 čaše oštrog brašna, 3 jogurta, 2 čaše šećera, 8 žlica kakao praha za kolače, 2 žličice sode bikarbone, 2/3 čaše ulja). Dok se biskvit peče, miksa se bijeli biskvit (sve isto kao i za tamni, a umjesto kakaa ide pola čaše kokosa) i priprema se drvena podloga za istresanje tamnog biskvita. Koordiniranom akcijom dvije lijeve ruke i preskakanjem hodalice te slavljenice koja me drži za desnu nogu, vadim tamni biskvit i stavljam peći svijetli. Osmijeh na licu pokazuje da su se biskviti uredno digli i da ću uspjeti iz njih izvući po dvije okrugle kore. Da mi ne bude dosadno, tijekom pečenja biskvita za taj važni dan, poslužujem poveće društvo gostiju na terasi – njih 5, u prolazu kroz Istru, „putujući kauč“ (ne u mojoj kući): pohane tikvice, cvjetača, kruh, sir, masline…
Čarobni trenutak u kojemu od dva raznobojna četvrtasta biskvita nastaju dvije okrugle torte na kat, čupavci i voćna torta protegnuo se do kasno te večeri. Kad su tortiške bile uredno smještene u frižideru, čupavci se hladili u špajzu, a voćna bombica (svi okrajci od rezanja biskvita poklopcima dviju različitih šerpi, udrobljeni u punu kanticu malina i ribizla ukuhanih sa šećerom i jednim pudingom od vanilije) čekala da je istresem iz kalupa – odoh na zasluženi odmor: dva noćna dojenja, u 1 i 3, bdijenje uz slavljenicu i pjevanje pjesmica iz Teletubbiesa od 2 do 3 ujutro i sretno ustajanje u 6. Cijelo prijepodne mi je trebalo da pokušam ispraviti nakrivljene torte pune čokoladne puding-šlag kreme ( 2 pudinga od čokolade, 1 dcl gustina, litra mlijeka, 6 žlica šećera – u ohlađeno umiješati veći dio od ½ l vrhnja za šlag – ušlagirano, naravno) i zamažem ih da izgledaju pristojno.
Klinci su bili zadovoljni, a rođendanu se najviše veselila najmlađa – usta punih čokoladne torte.
Svima vama, umjesto kriške torte ili barem slika dotičnih (pojele su se brže nego što sam ja pronašla digitalca), častim vas receptom (tko se snađe u tekstu – njegov je)!

Mama Konj, iz kuhinje s ljubavlju!

Sanja Beraković sberakov@gmail.com

Gola kuharica = sve torte su izrađene od sastojaka koji su se u tom trenutku našli u kući, a priča je ogoljena od književnog i standardnog jezika do tople srži rodnog mi narječja.

Prethodni članakRudimanija
Sljedeći članakDva starija Lassieja i jedan mlađi