Moja računica gubitka težine nakon poroda

0
196
gubitak težine nakon poroda

Kada ću stati u svoje stare traperice? Pitam se ovo nakon svakog poroda i čeznutljivo gledam svoju netrudničku odjeću. Uvući se u traperice nakon poroda uvijek je mjerilo razine moje discipliniranosti za stolom.

Ustvari, kad analiziram svoje prehrambene navike u fazi intenzivne brige za bebu i dojenja, stola uopće nema na vidiku: uvijek jedem jednom rukom (u drugoj je najčešće beba ili jedem usput dok radim nešto drugo u pauzama kratkog predaha od nošenja bebe, dojenja bebe, previjanja bebe, igre s bebom…), jedem s nogu ostatke iz dječjih tanjura ili uopće nemam vremena za jelo – za stol ni ne sjedam. A kilogrami se tako sporo tope…

Za majke koje doje poželjna dinamika gubljenja kilograma je od 500 grama do 2 kilograma mjesečno. Za 6 mjeseci ili godinu dana trebale bi biti na staroj težini – sve što je brže od toga moglo bi rezultirati poremećajima u dojenju i zdravlju mame i bebe. Gubitak od pola kilograma tjedno mogao bi čak tijelu signalizirati otpuštanje štetnih tvari iz masnog tkiva u mlijeko.
Znanstvenici kažu da je sasvim normalno da žene u prvih nekoliko mjeseci sporije gube na težini, čak i ako doje (svi ste čuli za taj recept: «Samo ti doji, kile idu same!»). Tajna leži u kroničnom nedostatku sna, stresu, nebrizi za vlastite potrebe i gušte pa majke najčešće grickanjem bilo čega nadomještaju potrebe koje ne mogu zadovoljiti.
Računica gubitka kilograma je jasna: kad bismo imale koji sat sna više – imale bismo i koji kilogram manje, a i klincima bi ostalo više čokolade…

Sanja Beraković

Prethodni članakGlazba razvija dječje zdravlje i intelekt, kaže njemački psiholog
Sljedeći članakBademovo ulje je idealno za njegu bebine kože