Hakuna Mamama iliti Bez brige (i pameti)!

0
181

Ja sam jednostavna žena komliciranog prezimena. Marija Mapilele, diplomirana učiteljica s uspješnim izletom u novinarstvo gdje sam naučila da ništa nije nemoguće, pokušavala saznati što hoću i usput saznala što neću, pa pobjegla iz grada u selo, s 11. kata nebodera na Trešnjevci u kuću s vrtom i voćnjakom u prekrasnom selu Rude nadomak Samobora (Dođi u Rude da dobro ti bude!). I pronašla tamo toliko traženi mir.
Kako je sreća veća kad se dijeli, ja svoju sedam dugih godina dijelim sa suprugom Edijem (i njega sam našla u novinama, ne “preko” novina (uz dužno štovanje Areninom “Vrtuljku ljubavi”), troje djece koja trenutno zajedno imaju cca 11 godina – Davidom, Sarom i Samuelom.
Ljepotom svoje duše ta mi mala bića oduzimaju dah, a počesto i zadnji atom snage jer - iako službeno nisam samohrana majka, svoju djecu odgajam sama, a tata nam je vikend tata – radne dane provodi u riječkom Novom listu.
Možda bi nam život bio jednostavniji da smo se i mi s njim preselili tamo, ali kad čovjek jednom posadi svoje cvijeće, paradajze i paprike, pa popije kavu ujutro na terasi s pogledom na planine, poigra se s vjevericom koja je svakodnevni gost, lijeno leži ispod trešnje pljuje koštice na zemlju dok crkva odzvanja podne – teško je otići.

Možda to iz mene progovara moja slavonska duša, no, pokazalo se da je i našoj djeci važnije da beru jabuke u svom vrtu, nego da idu na balet, taekwando i violinu, da pečemo kruh i kolače, nego uživamo u čarima McNečega, da vikendom šetamo šumom i vozimo bicikle, nego vozamo pokretnim stepenicama šopingcentara.
Pa smo odlučili ostati i ide nam sasvim dobro (Inati se Slavonijo!).

Ja sam vam od onih koji u prvoj brzini obično razbiju auto, a u petoj savršeno balansiraju, tako da uza svoje obaveze u “kući cvijeća” radim u produženom boravku jedne škole u Samoboru, a u slobodno vrijeme (naravno da ga imam) uređujem portal www.sretnodijete.net.

Hakuna Matata moja je životna filozofija, a na svahiliju znači Život bez briga!
Jer, sto posto sam sigurna da je život neopisivo dobra stvar, a briga oko nekoga ili nečega nikada nikome nije pomogla.
Zato, Hakuna matata – ili po “naški” Živjeli bez brige (ponekad je i pamet višak).

Ljubi vas i štuje Hakuna Mamama
marija@sretnodijete.net

Prethodni članakGrašak ljevičar
Sljedeći članakE, baš se isplatilo...