Heljda kao zdravi izvor energije

0
774
heljda salata
Salata od heljde

«Ako želiš da ti dijete bude sklono učenju, ne daj mu heljdu», savjetovao je majstor makrobiotičke kuhinje svoju prijateljicu. Kuharica u kojoj sam to pročitala pala mi je u ruke kad su moji klinci već naveliko navikli na obroke od heljde… Ne, heljda ne zaglupljuje klince, već im daje mnoštvo energije koju ovi radije koriste za trčkaranje «po šumama i gorama» nego kao energiju za svladavanje intelektualnih napora.

heljda
Heljda daje puno energije

Kažu da je heljda u trudnoći «kriva» za aktivno i brzo dijete koje ima energije kao Kozak, žitelj hladnih predjela u kojima je heljda uobičajena namirnica.
Istančana osjetila makrobiotičara primjećuju djelovanje energije određenih namirnica na tijelo i duh te ih sukladno tim saznanjima i kombiniraju u svakodnevnoj prehrani.

Moja kuhinja je daleko od takve filozofije. Ne zato što imam odbojan stav prema makrobiotici, već zato što bih sebe prije opisala kao nemarnu nego discipliniranu osobu, a makrobiotika traži određenu disciplinu u pristupu, filozofiji i pripremanju jela.
Prvi sam put kušala heljdu u Međimurju, kad sam s televizijskom ekipom radila niz priloga o tradicionalnoj kuhinji toga kraja. Profesionalna kuharica u poznatom restoranu pripremila nam je nekoliko jela od heljde, ali time heljda nije ušla u moj svakodnevni jelovnik.
Umjesto "formalne" riže

heljda biljka
Biljka heljde

Bilo je to mnogo kasnije, kad sam je probala kod prijatelja na jednom neformalnom ručku: heljda umjesto riže! Heljda je u nas u Međimurju najudomaćenija i ondje se najviše uzgaja. Nisam je vidjela na poljima, ali se sam opis koji sam našla u literaturi čini zanimljiv: na crvenoj je stabljici i do 2000 krupnih i mirisnih, bijelih, ružičastih i crvenih cvjetova složenih u grozdove.
U prehrani se koristi njezin plod, zanimljivo sitno sjemenje piramidalnog oblika. Opisuju je i kao najotporniju žitaricu koja uspijeva u gotovo svim uvjetima, pa i na škrtoj zemlji i u hladnoj klimi.
Vegetacijski ciklus joj je kratak; od sijanja do žetve protekne samo tri mjeseca. Ponekad je siju samo da svojim brzim rastom priguši korov te tako pripremi tlo za sljedeću kulturu, da bi njenim zanimljivim sitnim zrnjem punili jastučiće (ne pitajte me kakve jer ih nisam vidjela, samo sam čula za njih) ili je iskoristili za pčelinju ispašu zbog meda izvrsne kvalitete. Kad se sve ovo zbroji, uopće mi nije jasno zašto je ta namirnica kod nas u većini krajeva gotovo nepoznata. Većina mojih poznanika se čudi kad im kažem da kuham heljdu i da je moji ukućani vole jer im ne pada na pamet da uobičajene jelovnike prošire nečim što su kuhale njihove bake.
Eneretska bomba za djecu? Bolja je za roditelje!
U boljim ćete kuharicama naći i podatke o hranjivosti heljde: visok postotak kalija, fosfora i kalcija te vrijedan udio magnezija, natrija i željeza. Lako je probavljiva i prava energetska bomba, zato neki ograničavaju količine koje se daju djeci, jer su klinci već po naravi puni životne energije (za razliku od svojih roditelja, koji se iscrpljuju pokušajima njihovog odgoja). Svaki put kad pripremim heljdu i moji je klinci s apetitom pojedu, legnem s mišlju: «Ovo je zadnji put da im dolijevam ulje na vatru… uništit će me trčanje za njima…».
No, priče o korisnosti heljde svaki put iznova prevladaju moju tromu prirodu pa je heljda nekoliko puta mjesečno na našem jelovniku. Da ne bi priča o heljdi ostala samo u okvirima teško razumljivih pametnih rečenica iz literature, savjetujem vam da se sami uvjerite u bogatstvo njezina okusa (i mirisa) te lakoću priprave. Kao i proso, heljda je zahvalna za zakuhavanje različitih juhica i variva. Najčešće je koristim u gustoj juhi od poriluka.

  1. Juha od heljde i poriluka
Juha od heljde i poriluka
Juha od heljde i poriluka

Na maslinovom ulju kratko popržim 1-2 cijela češnja češnjaka (samo da pusti miris, nikako da promijeni boju!), dodam krupnije narezani oprani i očišćeni poriluk i nekoliko sitnije narezanih krumpira. Zalijem s manje vode i kuham dok se krumpir ne skuha.
Štapnim mikserom sve usitnim u kašu, dolijem vode, ubacim šaku oprane i probrane heljde (da ne bude crnih zrna), dodam malo kurkume i soli te kuham dok se heljda potpuno ne raskuha. Pred serviranje dodajem žlicu-dvije kiselog vrhnja, sjeckani peršinov list i malo papra. Nema bolje juhe za hladne zimske dane – naprosto vas napuni toplinom i energijom!

2. Heljda kao riža

Heljda kao riža
Heljda kao riža

Ponekad umjesto klasično pripremljenog priloga od kuhane riže pripremim heljdu. Najbolje je kada imate veći izbor žitarica pa kombinirate ječam, heljdu, proso i rižu, ali i sama heljda je jako ukusna. Na maslinovom ulju popržim sitno sjeckani crveni luk zajedno s opranim i probranim zrnjem heljde (količinski se koristi poput riže). Podlijem heljdu vodom (isto kao rižu), dodam malo kurkume, soli i papra te kuham na laganoj vatri dok se heljda ne raskuha.

Uobičajena variva lako možete obogatiti bogatim okusom heljde (ja ga nazivam «prašinastim» jer mi se uvuče u nos poput prašine) ako procijenite da bi se uklopio u taj «okoliš», a znat ćete tek kad ga upoznate pripremom jela od samog heljdinog zrnja. Šaka heljde pred kraj kuhanja (dovoljno joj je 10-ak minuta) od vašeg će variva učiniti pravu energetsku bombu! …samo ga držite podalje od djece… u obazrivim količinama…

Tekst napisala i u heljdi uživala Sanja Beraković

Prethodni članak7 recepata sa bundevom
Sljedeći članakPorođajni bolovi - pogled iz drugog kuta...