Hranjenje blizanaca (ni)je mission impossible

0
146
dojenje blizanca

Što god odlučili o hranjenju blizanaca, pripremite se na izdvajanje puno vremena! I za njih je najbolje majčino mlijeko. Hranit ćete ih na zahtjev. Vjerojatno neće pri svakom traženju biti jednako gladni...

Količina mlijeka koja se stvara u dojci ovisi o dojenju, a ne o količini hrane koju majka pojede. Zato nemojte odustajati. Često u prvim danima nećete imati dosta mlijeka i dojenčad će češće biti gladna, a vi jako umorni. Donijeti odluku hoćete li ih dojiti ili hraniti formulom nije baš jednostavno i vrlo je važno da ne osjećate nikakav pritisak. U prvim danima, možda ćete morati kombinirati dojenje s formulom, kao što ćete možda morati i stvarati zalihe vašeg izdojenog mlijeka.

Zdravije i jeftinije

Ako su vaši blizanci u mogućnosti jesti uvijek koliko žele, proizvest ćete dovoljno mlijeka za oba. Vaše mlijeko je zdravije i jeftinije. Možete naučiti hraniti svoje blizance istovremeno pa ćete uspjeti uštedjeti i na vremenu. Kako god bilo, dojenje blizanaca vrlo je zahtjevan posao i možda će proći tjedni prije nego naučite izvesti to kako treba. U početku ćete možda imati problema s bolnim bradavicama, boli u križima i premorenošću. Također ćete trebati i jesti malo više – oko 450 do 600 kalorija po djetetu dnevno.

Pomoć i rutina

Trebat ćete pomoć, trebat će vam rutina, jer bi vam se inače dani mogli pretvoriti u jedan, produženi obrok. U početku, majkama je lakše hraniti svakog blizanca posebno, ali istovremeno hranjenje može vam itekako uštedjeti vrijeme. Neke majke čuvaju određenu dojku za određeno dijete ili svaki novi obrok nude drugu dojku. Stariji blizanci često sami odluče koja im je dojka draža.
Vjerojatno najveći argument za hranjenje na bočicu jest taj da vam uvijek netko drugi može pomoći. Također možete točno znati koliko je dijete pojelo. Možete hraniti oba blizanca istovremeno, ali to baš i nije najlakši posao pa ćete s vremenom to vjerojatno ipak činiti odvojeno.

Napisala: dr. spec. ped. Dubravka Brekalo-Tomić

Izvor: www.maminosunce.hr

Prethodni članakA što da tata radi dok mama doji?
Sljedeći članakStudija otkrila uzrok muka po kolikama