Idealna dob za skijaški početak

0
185
kada početi sa skijanjem

Iako mnogi smatraju kako i za skijaške početke vrijedi ona "univerzalna" - “Nikada nije kasno”, ako ćemo slušati prirodu i neke razvojne procese u čovjeku, onda definitivno postoji idealno vrijeme! Pročitajte što preporučuje redakcija web portala Skijanje.hr.

Nakon rođenja djeteta i klasičnih vježba za pospješivanje psihofizičkog razvoja djeteta, koje najčešće propisuje pedijatar, potrebno je polagano kretati i sa nekim malo zahtjevnijim stvarima. Opće poznato je da je za djecu kratkotrajan izlazak na snijeg vrlo koristan, dapače, konstantan boravak u toplim i zatvorenim prostorijama tijekom zimskih mjeseci nikako ne koristi djetetu. Naravno, izlasci moraju biti odmjereni i ne predugi.

Nakon godinu dana starosti, odnosno kada dosta ojačaju vratni mišići djeteta i kada dijete malo stasa, zanimljiva opcija je leđna nosiljka u kojoj roditelji mogu nositi dijete prilikom planinarenja, šetnje dubljim snijegom, a isto tako i prilikom skijanja. No, napominjemo da je za ovo zadnje VRLO bitno da je roditelj u odličnoj kondiciji te da je odličnog skijaškog znanja. Isto tako, savjetujemo vožnju po laganijim skijaškim stazama. Ovo će djetetu biti veliki doživljaj te budite uvjereni da će mu drmuskanje na leđima jako goditi. Uostalom, neće biti prvo koje će duboko utonuti u san nakon nekog vremena, dok će roditelj uživati u omiljenom sportu.

S dvije godine i uspješno savladanih kretnji djeca su spremna za prvi ozbiljniji kontakt sa snijegom. Igre, lagana trčkaranja, vožnja na sanjkama, izrada snjegovića te čest boravak u prirodi, kod djece počinju oblikovati jednu naviku te se rađa prijateljstvo između prirode i mladog čovjeka. Sa zdravstvene strane pak, dječji organizam se polagano privikava i na temperature koje su po prvi puta ispod ugodnih sobnih ili toplih ljetnih. Imunološki sustava jača, apetit se pojačava, cirkulacija se dodatno potiče, isto kao i sistem održavanja temperature.

• Sa nepune tri godine
, nakon početnih igara i prvog klizanja po ledu, te trčanja po svježem snijegu, djeca su spremna za prvi kontakt sa skijama. Za početak će biti dobre sasvim male, dječje skijice koje se zakače na buce ili zimske cipele. Na takvim skijama (i obavezno bez štapova) dijete je spremno za prve igre na snijegu, ali ovoga puta na skijama! U ovoj fazi, svakako apsolutnu preporuku imaju dječji ski vrtići koji su sada već vrlo uhodani po većini ski centara te će ponuditi djetetu punu edukacijsku, zabavnu i pedagošku aktivnost. Također, u vrtiću je dozvoljena prisutnost budnog roditeljskog oka, koje je najbolji lijek za sve "alarmantne situacije" poput pada na stražnjicu ili sklizanja kape na oči, te svakako, za brisanje nosa :-).

Što se tehnike tiče, s tri godine dijete savladava blagi spust ravno, te vijuganje u plugu, a sve kroz igru i razne vrste zabave na blagim, gotovo ravnim stazama začinjenim ugodnom i zaigranom atmosferom. Djeca će u ovoj fazi vrlo brzo upijati sva stečena znanja i sa zanimanjem se upuštati u nove snježne avanture.

Ova faza djeteta je vrlo bitna jer je u periodu od 2,5 do 4 godine prisutan nagli razvoj motoričkih sposobnosti, te ako se faza preskoči, neke stvari ostaju nenadoknadive, što nije tragično, ali svakako je poželjno iskoristiti taj period. Uz navedeno, poželjne su sve igre s loptom te sve vježbe koje jačaju motoričke sposobnosti.

• Sa četiri godine
dijete je spremno za prave skije i pancerice. Edukacija ide dalje svojim tokom, te se počinju vježbati prvi elementi skijaške tehnike poput plužne vožnje, a poseban naglasak stavlja se na stabilnost za koju je vrlo važno da se dobro uvježba jer njome dijete jača sigurnost te povjerenje u sebe, padinu, a u krajnjoj liniji i u svog učitelja.

U prvim fazama učenja, postoje određene vježbe i sistemi kako bi se dijete što lakše prilagodilo novim situacijama. Tako npr. za kontroliranje brzine djetetovog kretanja, zgodna je improvizacija obuhvaćanje djeteta oko struka konopcem te primanja istog za oba kraja djetetu iza leđa. Na taj način možemo početi sa laganim spustom niz pravu padinu. Brzina se kontrolira plužnim položajem nogu.

U kasnoj predškolskoj dobi nakon svih uhodavanja, mališan već vrlo sigurno i samouvjereno vlada skijaškom tehnikom. U svim fazama preporuča se upisivanje djeteta u ski školu, na taj način dijete će pravovremeno i na pravi način dobivati informacije te upijati znanja, a zbog učitelja kojeg ranije nije poznavalo, riješen je i problem autoriteta koji ponekad roditelji teško održavaju u kritičnim situacijama.

• Rana školska dob
preostaje za vježbanje naprednijih skijaških tehnika i pokreta. Na taj način, dijete će sa skijama biti na "ti" od najranije dobi i iskoristit će fazu kada osjećaj straha još nije toliko prisutan kao u mladenačkoj ili odrasloj dobi. I vjerujte, što čovjek prije nauči skijati, duže će se skijati. Većina ljudi koji skijaju u poodmakloj dobi su skijaši od najranijeg djetinjstva. Pitajte ih kako se osjećaju, da li su zdravi i kakvog su psihičkog stanja. Odgovor je samo jedan...

! Napomena: Posebno je bitno da djeca na snijegu nisu pretjerano obučena. Višeslojna, topla odjeća, koja ipak omogućava kretnje te ne izaziva pretjerano znojenje, je obavezna. Uvijek sa sobom nosite dovoljno tekućine, ne nosite gazirano niti jako izotoničko piće. Konzumiranje velike količine hrane prije izlaska u prirodu i većih aktivnosti svakako treba izbjeći. Prije izlaska na snijeg mališan neka pojede umjereno, te svakako neka ostane barem pola sata nakon obroka na miru. Rezervna odjeća te topli kutak automobila, planinarskog doma, apartmana ili hotela svakako neka bude pri ruci. Uživajte na snijegu i zapamtite, početne suze pretvorit će se u kasniju radost i veliku zahvalu.

Izvor www.skijanje.hr i www.zutimacak.hr

Prethodni članakMJESEČARENJE: Što učiniti za sigurnost djeteta?
Sljedeći članakKlasične bajke su strašne i nekorektne