Ipak ništa od "surogat majki"

0
57


Prijedlog zakona o medicinski potpomognutom začeću

U godini kada je prva beba iz epruvete u svijetu Luise Brown proslavila trideseti rođendan, a prvoj hrvatskoj bebi iz epruvete Robertu Verigi približava se 25. rođendan, Hrvatska bi trebala, napokon, dobiti svoj prvi zakon koji regulira medicinski potpomognutu oplodnju, ili se tome barem približiti
Ministar zdravstva dr. Darko Milinović u rujnu će izići s prijedlogom zakona i o predloženim odredbama otvoriti javnu i stručnu raspravu, kojom bi trebalo riješiti i neka važna, a još otvorena pitanja iz područja medicinski potpomognutog začeća, ali tako da rješenja budu prihvatljiva većini.
Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji Ministarstva zdravstva predviđa osnivanje jedinstvenog i sveobuhvatnog Registra u kojemu će biti zabilježeni, među ostalim, podaci o donorima gameta, dakle muških i ženskih spolnih stanica, o roditeljima, o djeci rođenim postupcima izvantjelesne oplodnje.
Registar trajan
Registar je tajan, a smije biti dostupan isključivo liječnicima, pravosuđu te djeci i roditeljima ako se za tim ukaže potreba, zbog, primjerice, nasljednih bolesti, smatra jedan od autora prijedloga HDZ-ova zakona.
Zakonske odredbe predviđaju istodobni prijenos u maternicu do najviše tri zametka, a uz donaciju sperme, zakon će dopustiti i donaciju jajnih stanica. I to, prije svega, zbog oko 500 žena koliko ih godišnje radi začeća treba tuđu jajnu stanicu jer zbog raznih medicinskih razloga nemaju svojih.
Muškarcima i ženama koje očekuje liječenje kao što je kemoterapija koja uništava spolne stanice bit će omogućeno da im se gamete pohrane za kasniju izvantjelesnu oplodnju. Mnoge ankete pokazuju da hrvatski građani podržavaju donaciju jajnih stanica, no i to područje mora biti apsolutno kontrolirano kako se ne bi dogodilo da djeca rođena iz oplođenih jajnih stanica iste žene kasnije dođu u vezu.
Prije vjenčanja krvne pretrage
Liberalizacija i masovna prodaja jajnih stanica u SAD-u dovela je do toga da američki parovi prije vjenčanja moraju napraviti krvne pretrage kako bi dokazali da nisu srodnici. Prijedlog Ministarstva zdravstva zabranjuje prakticiranje surogat-majke, zabranjuje i korištenje spolnih stanica u znanstveno-istraživačke svrhe. Zakon moramo imati do ulaska u EU, ali EU ne diktira kako će se to područje regulirati.

Izvor MoH/www.vecernji.hr

Prethodni članakOpasni i tate pušači!?
Sljedeći članakVeza pivskog trbuha i neplodnosti