Istine i zablude o pranju ruku

0
62

«Pusti dijete, neka se igra, oprat ćeš mu ruke kasnije!» Koliko ste puta od starijih ljudi u obitelji ili parku čuli ovu rečenicu? A vi u strahu trčkarate za klincem s punim ruksakom vlažnih maramica. Gdje je zlatna sredina između zdravog opreza i pretjerivanja?
«Normalne bakterije koje žive na koži mogu aktivirati mehanizam koji sprječava razvoj upala nakon ozljeda», tvrde u svojim novim istraživanjima znanstvenici s University of California, jer mikrobi na taj način ublažavaju pretjerane reakcije imunološkog sustava na manje ozljede. Izloženost bakterijama u djetinjstvu može spriječiti razvoj alergija. Možda je u tome tajna zdravlja naših predaka koji su sretni, zamrljani i zdravi trčkarali seoskim dvorištima, livadama i gradskim naseljima.
Današnje reklamne kampanje ističu antibakterijske učinke svojih proizvoda i mame kupce da ih troše na svojim kupaonicama, namještaju, tepisima… Liječnici se slažu da antibakterijska sredstva treba upotrijebiti samo onda kada je zaprljanje tjelesnim izlučevinama, poput krvi te da žene ne moraju biti robovi kućne dezinfekcije.
«Bolje da kuća miriše na sarmu nego na dezinficijens», parola je koju sam čula od jedne pedijatrice.

Prethodni članakPetogodišnjak pisao premijeru
Sljedeći članakRazvijajte samopoštovanje kod djece