Ja sam (mu) IMAMAITATA!

0
67

Ja sam samohrana majka. Nije lako, ali snalazim se. Moj sin ima sedam godina i kada ga pitate tko su njegovi roditelji reći će ''Mama, baka, deda i ujo!''. Kada crta svoju obitelj nacrtat će samo mene i sebe. On je prekrasno djete, vedar i veseo, zaigran, ali ipak, kada ga je pitao prijatelj ''A di je tvoj tata?'' odgovorio mu je ''Doma.''. Meni je poslje rekao ''Jel' da mama da mu nisam slagao. Moj tata je doma, samo ne kod nas nego kod sebe...''.

U tim trenucima svjesna sam neke posebne tuge u njemu... Vidi mu se u očima. Dok je bio mala beba nije imao pojam o tome što su roditelji. Onda je krenuo u vrtić. Što je bio stariji, postajao je i svjesniji da po većinu djece u vrtić dolaze i mama i tata. Njemu je dolazila mama i baka i deda i ujo, ali ne i tata. Onda su krenula pitanja ''Zašto ja ne viđam svoga tatu?'', ''Zašto mene tata ne nazove da malo popriča sa mnom?'', ''Zašto moj tata ne zna da mi je danas rođendan?'', ''Zašto mi ga nije čestitao?'', ''Zašto moj tata mene ne voli?''.
Nisam znala odmah što mu odgovoriti. Trebalo mi je vremena da nakon takve pljuske dođem k sebi. Što reći djetetu kada samo zaključi da ga roditelj ne voli? Kako da ga razuvjerim, kada se njegov tata stvarno ne pojavljuje, niti ne zove, niti mu čestita rođendan, niti ne pita za njega? Njegova pitanja u mojoj glavi budu puno glasnija od svih suvislih odgovora koja blijedo prelete kroz nju. Niti jedan odgovor nije dovoljno ''boldan'' da bi mi se uopće činio kao dobar odgovor.

Moj sin je tada imao šest godina. Shvatila sam da jedino ako mu iskreno kažem kako se meni čini, kako ja doživljavam cijelu ovu situaciju, da je jedino to prihvatljivo kao odgovor na sva ta njegova pitanja:

''Ljubavi ne znam! Tvoj tata je očito glupan kojem će jednog dana biti žao što nije rastao sa tobom. Ti si prekrasno djete, ja te volim više od svega na ovom svijetu. Da mogu ja bih to nekako popravila, promjenila, ali ja ne mogu ništa učiniti. Ako si ljut zbog toga ja te razumijem, imaš pravo biti ljut. Nemoj biti tužan jer možda ti je bolje ovako. Ja sam ti i mama i tata. Ja mogu napraviti sve što treba da ti budeš sretan!''.

Svoju sreću i misli u ovoj kolumni podijelit će i s Vama

Monika Toroman
monika@sretnodijete.net

Prethodni članakKao sluškinje sve su mame
Sljedeći članakSemafor