Kada, kako i gdje prijaviti novorođenče?

0
7132
gdje i kada prijaviti bebu

Konačno ste dočekali svoju malu princezu ili princa u svojoj obitelji, no kako biste svoje dijete „legalizirali“ trebate ga prijaviti određenim državnim institucijama i izvaditi potrebne dokumente za bebu. Skupili smo za vas informacije gdje, kako i kada prijaviti dijete nakon rođenja kako biste se što bolje pripremili na ovaj zamorni birokratski dio i obavili ga jednostavno i brzo, i time vam ostalo više vremena za to najvažnije – vašu bebu.

Imajte na umu da na temelju dokumenata koje sakupite možete, ovisno o politici općine ili grada u kojem živite ostvariti i određena prava poput naknade za opremu za novorođenče te pravo na novčanu naknadu.

Gdje i do kada prijaviti bebu

1. postaja: MATIČNI URED

Dobijete: rodni list, izvod iz matice rođenih, domovnicu i OIB za bebu

Do kada: na matični ured odite 15.-30. dan nakon rodenja u rodilištu. Ako nisto rodila u rodilištu dijete morate prijaviti dijete na matičnom uredu  u roku od 15 dana (opširnije pročitajte u textu dolje)

Gdje: u općini na čijem je području bolnica u kojoj ste rodili, nači NE vaše mjesto prebivališta. Popis općina i pripadajućih matičnih ureda možete pronaći na ovom linku. 

Tko: oba dva roditelja (prethodno odlučite o imenu djeteta)

Troškovi: 74 kn (biljezi 20kn rodni list + 20kn izvadak iz matice rođenih + 20kn domovnica + novac u gotovini: 4kn rodni list + 5kn izvadak iz matice rođenih + 5kn domovnica)

Što donjeti: osobne iskaznice oba roditelja, vjenčani list (ako ste vjenčani), biljege 3x20 kuna kupite unaprijed na kiosku, gotovina 4+5+5 kuna (pripremite sitan novac), možete doma ispuniti ovaj obrazac i tako uštediti vrijeme. Obrazac je dostupan isto u matičnom uredu.

Na matični ured moraju doći oba roditelja jer se moraju usuglasiti o imenu.  Odlazak u matični ured možda biti vaš prvi izlazak sa bebom. Bolnica će u zakonskom roku od 15 dana matičaru prijaviti rođenje djeteta, a vi potom možete upisati dijete u maticu rođenih.

Ako je dijete rođeno van zdravstvene ustanove, prijavljuje ga otac djeteta; osoba u čijem je stanu dijete rođeno; majka kada za to bude sposobna; babica ili liječnik koji je sudjelovao na porodu ili pak osoba koja je saznala za rođenje djeteta. Kao i u slučaju da je dijete rođeno u bolnici, rok za prijavu je 15 dana od rođenja djeteta.

Osobno ime rođena djeteta određuje se također u matičnom uredu, u roku od 30 dana od rođenja, a za to je potrebno prisustvo oba roditelja (osobno i sporazumno). Katkad to nije moguće i prisutan je samo jedan roditelj. U tom slučaju je potrebna pisana sporazumna izjava o osobnom imenu djeteta.  Ako se osobno ime sastoji od više riječi, može se izjavom odrediti s kojim će se riječima služiti u pravnom prometu.

Prezime djeteta uglavnom je uvjetovano zajedničkim prezimenom roditelja, no u slučaju da su ona različita, roditelji imaju pravo odlučiti da dijete nosi prezime jednog od njih ili prezime oba roditelja.

Na kraju će vam matičar izdati potvrdu o određenom OIB-u.

U prvih mjesec dana, dok se ne dobiju svi dokumenti, otpusno pismo iz rodilišta služi kao osobna isprava za dijete.

Naše preporuke:

  • Prije odlazka na matični ured obavezno nazovite isti i provjerite da li im je rodilište proslijedilo podatke (ako se dijete rodilo u bolnici, zdravstvena ustanova matičaru prijavljuje rođenje bebe u roku od 15 dana).
  • Izvadite nekoliko rodnih listova za dijete, svi ih traže.

2. postaja POLICIJSKA UPRAVA

Dobijete: Uvjerenje o MBG za novorođenče, potvrdu o prijavi prebivališta za novorođenče

Do kada: što prije poslje prijave na matičnom uredu - kada uredno prijavite dijete matičaru i MUP-u, možete ostvariti djetetova prava

Tko: jedan od roditelja

Troškovi: biljege ne trebate, eventualno troškovi za kopije dokumenata

Što donjeti: Rodni list ILI izvod iz matice rođenih novorođenčeta na uvid (+ kopija), rodni list ili izvod iz matice rođenih drugog i svakog sljedećeg djeteta na uvid (+ kopija), domovnica na uvid (+ kopija), obje osobne iskaznice roditelja, obrazac prijave prebivališta (možete isprintati obostrano i pripremiti doma ili uzeti i ispuniti na licu mjesta). Izjava se ne popunjava.

Ako imate prebivalište u Zagrebu i imate pravo na pomoć grada Zagreba za opremanje novorođenog djeteta, trebati će vam:
1. Uvjerenje o prebivalištu majke u svrhu naknade
2. Uvjerenje o prebivalištu oca u svrhu naknade
3. Uvjerenje o prebivalištu novorođenčeta u svrhu naknade
4. Uvjerenje o prebivalištu za ostalu djecu u svrhu naknade za svakog posebno

Za pomoć HZZO (cijela HR):
1. Uvjerenje o prebivalištu majke u svrhu HZZO (jer pravo na pomoć ide preko majke)
2. Uvjerenje o prebivalištu djeteta u svrhu HZZO

Na MUP-u već znaju što vam sve treba i odmah vam izdaju dva kompleta Uvjerenja za dvije različite svrhe. Uvjerenje za novorođenče kao i ostalu djecu izdaje se temeljem njihovih rodnih listova li izvadaka, a za odrasle temeljem osobne iskaznice. Ponesite zato izvatke za novorođenče, ali li svu ostalu djecu koju imate. Dobro je sva uvjerenja dodatno fotokopirati.

Ako roditelji djeteta imaju prijavljeno prebivalište na različitim adresama, prebivalište djeteta prijavljuje se na adresi jednog roditelja, uz suglasnost drugog roditelja. Suglasnost roditelj može dati kod javnog bilježnika ili neposredno kod službene osobe koja rješava zahtjev.

3. postaja HZZO i tvrtka/poslodavac roditelja

Nakon prijave prebivališta i nakon upisa u maticu rođenih dijete je potrebno prijaviti i na osnovno zdravstveno osiguranje

Dobijete: 2 kopije ispunjene "Tiskanice 2" (da je dijete prijavljeno na HZZO): 1 kopiju nosite poslodavcu a druga vam služi kao djetetova zdravstvena iskaznica dok u tvrtku ne stigne plastična kartica (stiže u roku 2-3 mjeseca)

Do kada: prije prvog pregleda kod pedijatra (taj bi se trebao obaviti kada je dijete staro 1 mjesec)

Gdje: u uredu HZZO gdje majka ima otvoren porodiljni

Tko: jedan od roditelja / ili obavi tvrtka u kojoj je zaposlen jedan od roditelja preko kojeg će biti dijete osigurano

Troškovi: biljege ne trebate, eventualno troškovi za kopije dokumenata 

Što donjeti: rodni list djeteta (+ kopija), uvjerenje o MBG-u (+ kopija), uvjerenje o prebivalištu novorođenčeta (+ kopija), Uvjerenje o prebivalištu osobe na koju je dijete zdravstveno prijavljeno (+ kopija), ispunjeni i od poslodavca ovjereni obrazac "Tiskanica 2".

Dobro je što ovo može obaviti i tvrtka u kojoj je zaposlen jedan od roditelja preko kojeg će dijete biti osigurano.  Ukoliko ćete to ipak biti vi priložite HZZO-u sljedeće dokumente: rodni list djeteta, uvjerenje o MGB-u, potvrdu o prebivalištu djeteta, uvjerenje o prebivalištu roditelja na kojeg se prijavljuje dijete te obrazac zahtjeva ovjeren u tvrtki roditelja, odnosno Tiskanicu 2.

Zdravstvena iskaznica potrebna je za prvi pregled kod pedijatra, prvo cijepljenje i sve sljedeće preglede.

Kako do jednokratne pomoći za opremu?

Ovdje se traži i jednokratna pomoć za opremu aku ju grad dodjeljuje. Međutim, dijete se mora najprije prijaviti na zdravstveno jer inače neće proći prijava za jednokratnu pomoć opremanja novorođenčeta. Tako da bolje ponesite Tiskanicu 2 iz firme i stanite najprije u red za prijavništvo, a onda za porodiljne i rodiljne naknade. Dodatno ćete dobiti aktualnu tiskanicu na listu mjestu koju ćete ispuniti.

Dječji doplatak

Provjerite imate li pravo na dječji doplatak. Pravo možete ostvariti ako, uz opće uvjete propisane Zakonom, dohodak po članu kućanstva ne prelazi 40% proračunske osnovice ili ako vam dijete ima zdravstvene teškoće utvrđene prema propisima o socijalnoj skrbi. Zahtjev za dječji doplatak podnosite područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Naša preporuka: Kad ste već u firmi, uzmite i poreznu karticu koja će vam biti potrebna za prijavu djeteta na vaše ime kako biste ostvarili osobni odbitak na plaću.

Na web stranicama HZZO možete pronaći aktualne informacije rodiljnim i roditeljskim potporama.

4. postaja POREZNA UPRAVA

Dobijete: poreznu karticu sa upisanim djetetom (na osnovi koje imate pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog člana obitelji)

Tko: jedan od zaposlenih roditelja

Što donjeti: poreznu karticu roditelja koju daje poslodavac (orginal), rodni list djeteta i osobnu iskaznicu roditelja koji ne ide na rodiljni dopust. U Poreznoj upravi će te ispisati "Zahtjev za promjenu podataka na poreznoj kartici".

Troškovi: bez troškova

Roditelj koji prima rodiljnu ili roditeljsku naknadu nema pravo na porezne olakšice, pa dijete na poreznu karticu upisuje roditelj koji ne ide na rodiljni dopust. Upis djeteta na poreznu karticu nije obavezan. Olakšice se mogu obračunati u godišnjoj prijavi poreza na dohodak (potrebno priložiti rodni list djeteta). Ukoliko je sa poslodavcem dogovorena neto plaća, onda se ne isplati upisivati dijete na poreznu karticu, jer se osobni odbitak računa iz bruto dohotka, pa ostaje poslodavcu. U tom slučaju treba ili prijaviti dijete na drugog roditelja ili uračunati olakšice u godišnjoj prijavi poreza na dohoda

Vjerovali ili ne to je sve!

Sada kada ste konačno obavili ovu birokratsku proceduru i papirologiju vezano uz prijavu djeteta možete u potpunosti uživati u vremenu sa svojom bebom.

 

Izvori: HZZO, gov.hr, MUP

Aktualizirano: 2.3.2017

Prethodni članakRetro odgoj: Igra kvari djecu, a plač ih jača!?
Sljedeći članakPravilno održavanje izdajalice