Kako da vas djeca (po)slušaju

0
98
kako da vas djeca slušaju

S bebama se instinktivno usklađujemo – tada nam je to presudno važno, jer bebe ne znaju govoriti. Svaki roditelj će s ponosom reći kako misli da njegova beba razumije sve što joj govori.

I zaista je tako! Bebe vjerojatno ne razumiju svaku našu riječ, ali ono što razumiju je poruka koju im neverbalno šaljemo, naglašava NLP trenerica Gordana Kastrapeli

Bebe znaju (i njihovi roditelji također!)

Što mi to činimo da nas bebe razumiju? Kad bebe guguću i mi njima »govorimo« istim jezikom, kad se počinju igrati »skrivača« i mi se »skrivamo«, kad mašu rukama i mi mašemo.
Promijenimo li nakon nekog vremena ponašanje, primjetit ćemo da i beba mijenja svoje – najprije smo se mi usklađivali s bebom, a kad beba reagira na našu promjenu – vodimo je prema nečemu novom i ona nas prati.
Tek prohodala djeca, a i ona malo veća, katkad padnu. Roditelji će instinktivno reagirati – kleknut će ili čučnuti pokraj djeteta i zatim ga utješiti i usmjeriti na nastavak aktivnosti.


Budite im slični

U svim tim situacijama usklađujemo svoj položaj tijela, svoje pokrete, geste, način i tonalitet govora s djetetom. Zapravo, nastojimo mu biti što sličniji.

Na neverbalnoj, nesvjesnoj razini djetetu tako šaljemo poruku – sličan sam ti i razumijem te. Dijete, isto tako nesvjesno, prima tu poruku i spremnije je reagirati na naše upute.

Promatrajte prijatelje kad razgovaraju, ili djecu koja se zajedno igraju, primjetit ćete da zauzimaju gotovo jednake položaje tijela, da govore jednakim tonalitetom, da koriste iste riječi – da su usklađeni.

Uskladite se sa svojom djecom – kad razgovarate s njima sjednite ili stanite na isti način kao i oni, ako šute i vi šutite, ako pjevaju – pjevajte s njima, ako oni leže legnite i vi pokraj njih, … ako želite da se dignu, legnite vi prvo kraj njih i nakon nekog vremena recite nešto poput »a sad je vrijeme da se dignemo i...« i iznenadite s kako je lako.


Preuzmite inicijativu

Voditi ih možete tek kad ste se dovoljno uskladili. Imajte na umu da je je svaki otpor posljedica nedovoljne usklađenosti – i nastavite pratiti. Faza usklađivanja može trajati samo nekoliko trenutaka, ali može i potrajati (i danima!) – ovisi o mnogo toga.

Kako ćete znati kad je vrijeme da »povedete«? Jednostavno – isprobajte. Učinite neki pokret i promatrajte hoće li i dijete učiniti nešto slično, ili skrenite razgovor u novom smjeru i primjetite prihvaća li ga. Ako vas dijete ne slijedi – vratite se usklađivanju.

Tko je tu glavni?

Često roditelji na prijedlog usklađivanja reagiraju sa strahom da će tako previše popuštati djeci. Ne radi se o tome – upravo suprotno! Sva energija uložena u usklađivanje s djecom stostruko će vam se vratiti. Djeca će brže i s manje prigovora reagirati na vaše zahtjeve, a o boljoj povezanosti i razumijevanju da i ne govorimo.

Prihvatite s ljubavlju

Kad se, kao roditelj, nađete u situaciji da jednostavno ne znate što učiniti, kad vam se čini da ništa ne pomaže, pokušajte jednostavno biti sa svojim djetetom – uskladite se s njim neverbalno – položajem tijela, ritmom disanja … i na nesvjesnoj razini prenesite poruku:
»Prihvaćam te kao jedinstvenu osobu. Na trenutak zanemarujem tko sam ja da bih bio što bliže tebi, da bih se uskladio s tobom, da bih te razumio. U potpunosti sam s tobom!«

Poruka je to bezuvjetnog prihvaćanja i ljubavi, i zasigurno će ispuniti i vaše dijete i vas same. Uostalom, isprobajte!


Autorica: Gordana Kastrapeli, NLP trenerica

Izvor: www.format-in.hr

Prethodni članakKako zabavno i sigurno kuhati s djecom?
Sljedeći članakBratska ljubav i svađe