Kako naučiti dijete da jede žlicom

0
459

Dok ste bili solo vjerojatno ste se grozili od prizora u kojem malo dijete samostalno jede, recimo, špinat. Vjerojatno ste si, kao i mnogi, mislili kako takve scene jednostavno nećete moći podnijeti. Sada, kad ste se kao roditelji jednogodišnjaka našli u istoj situaciji, vjerojatno ćete kao i mnogi istog trena odjuriti po foto aparat kako biste ovjekovječili taj važan i prekrasan prizor... No, budimo realni, ushićenje će proći nakon nekoliko dana, a vaše dijete vrlo brzo će - na opću radost i olakšanje - naučiti samostalno jesti žlicom

Vaše dijete već je vjerojatno mali profesionalac u hranjenju prstima. No, kako ga naučiti da se služi žlicom? To će za njega predstavljati novi izazov. Pošto vas već dugo gleda kako jedete, vjerojatno će samo shvatiti na koji način da upotrijebi žlicu. Djeca koja s godinu dana krenu u jaslice već tada jedu žlicom, jer tete nemaju vremena hraniti jedno po jedno dijete. Ako je i dijete doma – možete sa žlicom početi oko prvog rođendana, a s viljuškom ipak pričekajte dok ne navrši 18 mjeseci.

1. Za početak, dajte mu hranu koja će ostati na žlici, kao što su pire krumpir, gris ili jogurt.

2. Ponudite mu žlicu na početku obroka, dok je najgladnije, pa će vjerojatno imati više strpljenja učiti.

3. Budite spremni na male nezgode. Pomozite mu da zagrabi jelo žlicom ili da ju primakne ustima.

4. Zanemarite nered koji će se stvoriti prilikom učenja - to je neizostavni dio ovog važnog procesa, a i faza koja će vrlo brzo proći.

5. Neka uvijeke jede u stolcu za hranjenje – bit će vam dosta posla i oko čišćenja djeteta i stolca, zato si nikako nemojte dopustiti da sa žlicom jurite za djetetom koje razbacuje hranu po cijeloj kući.

Izvor: www.parenting.com

Prethodni članakKako rastu slikovnice
Sljedeći članakTko pita ne skita ili škakljiva dječja pitanja