Kako naučiti dijete da vas čuje i sluša? Budite dosljedni!

0
154
roditelji trebaju slušati svoje dijete

Često ste umorni, ne želite scenu, neugodno vam je i... popustite, pogazite svoju riječ, ne držite se dogovora. Vremena se mijenjaju, ali dosljednost kao zlatni standard uspješnog odgoja ostaje. Nije uvijek lako, ali rezultati su ohrabrujući. U suprotnom vam se može dogoditi da se jednog dana pitate tko je koga rodio i tko uopće donosi odluke u vašoj kući.kako naučiti dijete da vas čuje i sluša

Mnogi roditelji trogodišnjaka žale se kako ih dijete uopće ne sluša. Neki čak sumnjaju da i ne čuje dobro. No, iako selektivno slušanje vašeg djeteta može biti stresno, potpuno je normalno.

Djeca od tri godine toliko se koncentriraju na ono što trenutno rade da jednostavno ne čuju druge stvari. To se događa dijelom zbog toga što razvijaju svijest o samima sebi.

Da bi postigli da vas dijete posluša, privucite njegovu pažnju. Gledajte ga ravno u oči, nježno stavite svoju ruku na njegovu i dajte mu konkretne upute, npr. “Vrijeme je za spavanje. Idemo oprati zube.” Izbjegavajte pitanja tipa: “Možeš li se sad prestati igrati?”, jer vam se može dogoditi da dijete odgovori: ”Ne mogu!”.

Ako procijenite da je djetetu potrebno stvarno još nekoliko minuta – dogovorite se koliko će to biti, ali nakon toga više nema pregovaranja. U suprotnom će početi natezanje koje obično završi u suzama.

Ustrajnost se isplati

Najvažnije je da budete dosljedni. Ako mu npr. kažete da idete iz parka za pet minuta, to i učinite. Ako odgađate svoju odluku, dijete će to primijetiti, pa će i samo to učiniti. Djetetu treba vaša sigurnost, neodlučnost i nedosljednost skupo ćete platiti.

Dosljednost je jedan od najvažnijih elemenata odgoja. Zbog nedostatka dosljednosti često dolazi do problema. Koliko se puta popusti, i kad ne bi trebalo, na uporno moljakanje djeteta. Nešto što u normalnim okolnostima nikada ne bismo napravili, u trenutku rastresenosti, umora... ni sami ne znamo zašto, popustimo.

Često se događa da roditelji jednostavno žele da ih dijete ostavi na miru. Taj kupljeni mir kasnije skupo plaćaju. Naravno da svaka nedosljednost ne dovodi odmah do nepopravljivih šteta, ali malo po malo dijete preuzima kontrolu i vi se dovodite u situaciju da potpuno gospodari i svojim i vašim vremenom, samostalno donosi odluke.

Istina je da se roditelji, ali i odgajatelji, znaju naći u situacijama kad teško mogu utjecati na dijete.

Batine nisu iz raja

Dijete će teško shvatiti da mora biti mirno, da ne smije skakati po kući, "ludovati", kad se dobro sjeća da je u određenim trenucima moglo raditi doslovce ono što ga je volja i da se mi, zadubljeni u svoj posao, na to uopće nismo obazirali.
Za dosljednost u odgoju čovjek treba imati vremena. Batinama se ne može "utrljati" dobar odgoj. Vikom se ne mogu "usaditi" osnovni životni principi. Prijetnjom nećemo nikad postići da dijete usvoji dobro ponašanje.

Treba znati da je i dijete osoba koja ima slobodnu volju i koja će ju prije ili kasnije iskoristiti, a tako i mora biti. Neće dijete postati zrela osoba samo od sebe. Zrelost dolazi kroz odgoj, a ovaj se opet, ako doista želi biti pravi odgoj, temelji na dosljednosti i na dobrom primjeru.

Tako roditelji trebaju znati postaviti granice preko kojih se ne može prijeći. Katkada nam se čini da bi za mir u kući bilo bolje kad bismo bili popustljiviji, ali time se postižu tek kratkotrajni rezultati. Ustrajati u svojoj odluci katkada je teško, ali treba imati na umu da je odgoj proces i da se ne može temeljiti na trenutačnom hiru- ni roditelja ni djeteta. Dosljednost je nekada mučna, ali je neophodna.

Prethodni članakKako postići da dijete postane sretna i stabilna odrasla osoba
Sljedeći članak"Ne" može biti odgovor pun ljubavi