Kako odgojiti sretno dijete? Budite pozitivan i opušten roditelj!

0
485
Kako-odgojiti-sretno-dijete

Većina roditelja na pitanje “Kakvo dijete želite odgojiti?” odgovara “sretno dijete”. Savjeta za odgojiti sretno i zadovoljno dijete je svakako mnogo, od knjiga napisanih o roditeljstvu preko stručnjaka i odgajatelja pa do samih roditelja, no najbolji ili univerzalni “recept” ipak ne postoji.

 

Svako dijete je jedinka za sebe, kao i mi odrasli, pa bi zaista bilo nemoguće reći da postoji jedan pristup koji se može primijeniti na svakoga. No ono u čemu bi se ipak svi složili je da je biti roditelj, a pogotovo majka jedan vrlo izazovan i odgovoran, a istovremeno najljepši i najbolji posao na svijetu.

Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da mi sami budemo ti koji su sretni.

Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da mi sami budemo ti koji su sretni. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji to prenose na svoju djecu, kroz druženje i komunikaciju sa njima, osmijehom, zagrljajem i dobrom voljom, a svakako je odrastanje uz sretne i zadovoljne roditelje daleko ljepše i zanimljivije.

Pokušajte za početak ne biti strogi prema sebi, jer roditeljstvo nije nešto gdje trebamo biti savršeni. Roditeljstvo se zasniva na ljubavi, razumijevanju i želji da učinimo najbolje što možemo za svoje dijete. Manje brinite jeste li nešto dobro učinili ili ne, jer najvažnije je da budete tu za njih, da se opustite i pokušate na najbolji način koji znate u datom trenutku odgojiti ih da budu ljudi kakve i vi želite u svojoj okolini. Svojim vlastitim primjerom im pokažite i na taj način prenesite lijepe i ugodne obrasce ponašanja.

Imajte pozitivan stav u svemu što radite, i kada ne ide, pokažite djeci da su izazovi tu da nas nauče i ohrabre, a ne pokolebaju. Naučite ih da je u redu ponekad pasti, da bi se dignuli i krenuli dalje, bolji i uspješniji, a svaki taj izazov može se uvijek prikazati kroz neku zabavnu i zanimljivu priču. Kao kada dijete na primjer, promaši gol na utakmici, ne znači da nije dobar nogometaš, već da će ponekad uspjeti pogoditi gol, a nekada će to učiniti netko drugi i da je to sasvim u redu. Ili ako djetetu ispadne komad kruha na pod, ne znači da je odmah nespretan i ne treba ga zbog toga kriviti, već mu objasniti da će sada ptice takođere imati hranu. Pozitivan stav dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi, a djeci je puno lakše dok su malena učiti razmišljati pozitivo nego to graditi kasnije.

Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to.

 

Nučite ih da su emocije jako važne i da je emocionalna inteligencija vještina koja se može naučiti. Djeci je blisko iskazivanje emocija, i ne trebate ih u tome sputavati, kako god ponekad to i ne ispalo baš najljepše, no što ranije nauče ispoljavati svoje emocije, to će zasigurno kasnije biti osobe zdravog samopoštovanja i visoke emocionalne inteligencije. Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to. Povežite se sa svojim djetetom na način da ga slušate i pomognete mu da se izrazi tako da mu objasnite da svi imamo emocije i da je u redu osjećati sve što osjeća. Ovdje je bitno razdvojiti osjećaje od ružnog ponašanja.

Dijete je najbitnije, no bitan je i vaš partner. Ne dozvolite da vas odnos s djetetom udalji od partnera. 

 

Dok odgajate dijete, ukoliko ste u braku, ne dozvolite da vas odnos s djetetom udalji od partnera. Dijete je najbitnije, no bitan je i vaš partner. Nesklad u obitelji između partnera se svakako odražava i na dijete i zato je važno ne zapostaviti niti jednog člana obitelji. Budite primjer svojom ljubavlju, pažnjom, razumijevanjem, poštivanjem i prihvaćanjem svog partnera.

Važno je dijete naučiti strpljivosti i samodisciplini, kako bi kroz to naučili cijeniti sebe, ali i ljude oko sebe. Dozvolite mu da se izrazi, slušajte ga što ima za reći, neka podijeli svoje mišljenje i svoje stavove, naravno da se ne morate uvijek složiti sa njima, ali na taj način dijete uči da se i njegovo mišljenje i stav računaju i da ima svoje mjesto u obitelji ravnopravno kao i svi ostali članovi. Takvim pristupom također jačate vezu između sebe i djeteta, njegovu iskrenost i spoznaju da ste tu za njega.

Ne zaboravite na igru. Igra je jako važna i kroz igru djeca otkrivaju sebe i svijet oko sebe. Osim toga uče se funkcionirati u grupi, dijeliti, zauzeti se za sebe, izboriti za svoje mišljenje i opustiti se. Igrajte se zajedno, šalite se, smijte se zajedničkim šalama, jer je dokazano da roditelji koji izmjenjuju šale sa svojom djecom potiču djecu na kreativno razmišljanje, a i proširuju krug prijateljstva i daju mu alat koji kasnije može primjeniti kod rješavanja stresnih situacija.

Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu.

 

Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu, jačajući njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, unutrašnju sigurnost, ljubav i sreću koja ne ovisi o vanjskim okolnostima. To je ono što najviše možete pružiti svom djetetu da bi odraslo u uspješne i sretne ljude. U odgoju su najuspješniji roditelji koji svoje postupke i način na koji odgajaju dijete usklađuju prema osobnosti svog djeteta. Sretna djeca se puno lakše uklapaju i bez većih problema prilagođavaju na životne okolnosti i situacije.

Njegujte suosjećanje, jer to uči djecu da budu humana i suosjećaju sa problemima drugih, a kroz savladavanje takvih životnih lekcija uče se upravljati vlastitim emocijama i mislima, kako da ih kontroliraju i ne potiskuju ih.

Obitelj je temelj i utočište i zato se prisjetite da su mame i tate uzori svojoj djeci, a na odnosu s njima temelje svoje buduće postupke. Kada stvorimo dobar i blizak odnos, tada se na tim temeljima grade i svi drugi odnosi. MI smo njihova sigurna baza, kojoj se uvijek mogu vratiti i pronaći utjehu, podršku i pažnju. Misllite uvijek na to kako male stvari čine vaš dom sretnim domom, a sretan dom je najtopliji i najbolji dom za sretno odrastanje.

Mirjana PetkovicZa portal Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher
Lakoća življenja d.o.o.

 

 

Prethodni članakSvatko može biti sretan - razgovor s "učiteljicom sreće" Mirjanom Petković
Sljedeći članakDobitnici nagradne igre su...