Što točno doživljavaju djeca alkoholičara

0
5804
pijani tata alkoholičar

- Ma, pusti ga, još je dobar ispao kakav mu je alkoholičar otac bio - koliko ste puta čuli, ili i sami izgovorili tu frazu. Da ne pričamo o onoj "Kakav otac, takav sin" ili "Ne pada jabuka daleko od stabla".

Pročitajte što kaže psihologinja Ivanka Petrović o problemima s kojima se moraju nositi djeca alkoholičara.

Dugo im treba da odrastu, steknu povjerenje u ljude, nauče sređeno rješavati probleme i toplo se odnositi prema vlastitoj djeci i partneru. Imati oca ili majku alkoholičara velik je izazov po dječji razvoj, sreću i uspjeh u životu. Još od malena djeca se često moraju susresti s nizom neugodnih, zbunjujućih i vrlo traumatičnih situacija.
Nemaju potreban mir i lijepa objašnjenja odraslih koja im pomažu da razumiju ovaj svijet i zato im dugo treba da odrastu, steknu povjerenje u ljude, nauče sređeno rješavati probleme i toplo se odnositi prema vlastitoj djeci i partneru.

Zbunjeno dijete pijanih roditelja

Često samo vidimo alkoholičara, njegove probleme i bolest. Zaboravljamo da su djeca itekako svjesna alkoholizma i da on ostavlja teške posljedice po njihov razvoj.
Pogledajmo iz perspektive djeteta kako izgledaju stvari i što ono doživljava:

  • Dijete zbunjuju promjene u ličnosti i ponašanju roditelja. Ono ne zna što može očekivati jer se roditelj ponaša čas ovako, čas onako. Gubi samopouzdanje i ne zna što treba činiti i kako se ponašati. Izostaje stanovita redovitost i stabilnost u obiteljskim navikama (objed, spavanje i slično) koje su sastavni dio dječje sigurnosti. Ono tek razvija navike i treba mu stabilna svakodnevnica, stabilan roditelj i slika svijeta.
  • Posebne prigodbe, dolasci prijatelja i slavlja uvijek su upitni jer će ih takav roditelj upropastiti, osramotiti djecu pred prijateljima i poniziti. Neće voljeti ni s takvim roditeljima otići drugima jer će imati neugodnosti. Morat će se drugima ispričavati zbog roditelja. Božić neće biti romantičan.
  • Morat će naglo sazrijeti i uozbiljiti se. Braniti majku kad je otac tuče, brinuti se za mlađu braću ili sestre jer pijana majka to ne može, morat će se snaći za hranu, slušat će o novčanim teškoćama. Svijet koji će mu prezentirati njegovi roditelji bit će "pokvaren, zao i bezobrazan", a s takvim stavom je teško surađivati, postavljati ciljeve, uočavati šanse i postizati uspjehe. Neće znati zadovoljiti svoje potrebe jer je njegov pijani roditelj glavni u obitelji i sve je podređeno njemu.
  • Zaboravit će potrebu za zabavom i radošću, da bude maženo i voljeno. "Zamrznut" će emocije. Naučit će se brinuti za samo druge i njihove potrebe. Kćeri će preuzeti taj model brige, pa će se možda i same udati za alkoholičara. Njima ljubav predstavlja brigu, a ne i uzajamnost i uživanje.
  • Dugo će imati osjećaj krivnje. Što je dijete manje, to više misli egocentrično i događaje spaja sa sobom, kao da ih je ono uvjetovalo. Tako će se bezrazložno osjećati krivim što se roditelji svađaju, što je roditelj alkoholičar loše volje, ako ne sluša pijanog roditelja koji satima priča jedno te isto, ako ne počisti to što je roditelj povraćao i slično. A onda će, kad odraste, zbog jakog osjećaja krivnje dozvoliti da ga drugi tiraniziraju i maltretiraju.
  • Tako tužno skrivaju da roditelj pije, lažu, tuku se da bi opravdali svog roditelja, i svašta rade da bi prikazali lijepu sliku svoje obitelji okolini. To je i njihova lijepa slika jer ne mogu psihički preživjeti ružno misleći o sebi, a obitelj je dio njihove osobnosti. Ni onima koje vole dugo neće pričati o svojim traumama s roditeljem alkoholičarem jer će ih biti sram zbog svega što su proživjeli. S drugima ne dijele svoju tugu i osamljeni su u svojoj nesreći.

• Zbog srama se smanjuje šansa da što prije odreagiraju traume.

Iluzija je odraslih da djeca ne primjećuju odnose između njih i zbivanja u kući. To počinje od vrlo rane dobi. Već dvogodišnjak neće znati reći, ali će na lutkama tako jasno pokazati što ga muči. Djeca osjećaju odsutnost roditelja iz odgoja, tugu roditelja koji ne pije, poruke o ostavljanju i napuštanju doma, atmosferu strogosti i straha kad pijani roditelj dolazi doma, nervozu mamurnog roditelja, neispunjena obećanja i slično.
Sedmogodišnjak će sasvim jasno znati objasniti kako mu srce lupa kad pijani tata dolazi kući.

Čak i kad ne dođe pijan, vlada napetost u domu, a mirno je kad ga nema. Raznovrsne ucjene i neprikladna seksualna ponašanja između roditelja zbunjuju dijete i ostavljaju malo povjerenja u ljudske moralne kvalitete.

Višegodišnja napetost i uznemirenost, kao i trajna "rastrganost" između roditelja, ostavlja trajne posljedice na dječju psihu.


Autor: Ivanka Petrović, psihologinja, Zbornik stručnih radova Alkohološkog glasnika

 

Prethodni članakDjeca koja odrastaju uz sestru mentalno su stabilnija!
Sljedeći članakJasper Juul: Iskrenost je ključ dobrog odgoja