Kako početi trčati?

0
362

 

Trčanje kao najjednostavnija rekreacija sve je popularnije Mnogi odluče početi trčati i nakon nekog vremena postanu strastveni trkači. Sve je više žena i majki kojima se upravo trčanje pokazalo kao idealna rekreacija. Mnogi će upravo ovog proljeća početi trčati. S portala www.trcanje.hr donosimo savjete za apsolutne početnike

  • trčanje šetnja – počnite s 30-minutnim šetnjama
  • brzo hodanje – s brzim hodanjem započnite kada vam šetnja postane prelagana. Hodajte 30 minuta bez odmaranja.
  • kratke dionice trčanja – u dionice brzog hodanja ubacujte 50-metarske dionice laganog trčanja. S povećanjem kondicije povećavajte duljinu dionica trčanja, pri tome pazite da se pretjerano ne naprežete. Uskoro ćete doći do stupnja kada ćete laganim tempom moći istrčati svih 30-minuta uz kratke stanke koje ćete hodati.
  • jogging – došli ste do stupnja da možete bez problema trčati 30 minuta bez stanki. Trčite 3-4 puta tjedno, a nakon nekog vremena počnite povećavati tjednu kilometražu za 10%.
  • trkač na utrkama – do nastupa na prvim utrkama preporuča se minimalno 12 mjeseci joggiranja. Toliko je otprilike potrebno tijelu da se privikne na vaš novi način života i na povećana naprezanja kojima izlažete svoje tijelo tijekom trčanja. Prije povećanja intenziteta treninga obavezno se posavjetujte s trenerom iz nekog atletskog kluba, pročitajte dosta stručne literature i razgovarajte s trkačima.

Ponavljamo, najvažnija je umjerenost i strpljivost. Nemojte trčati “do kraja” je to će vas jedino dovesti do ozljeda. Umjereno povećavajte tjednu kilometražu jer tijelo pamti sva vaša eksperimentiranja i pretjerivanja i vraća vam ih naknadno u obliku ozljeda koje znaju trajati i po nekoliko mjeseci. Stoga, strpljivo napredujte i uživajte u trčanju i svome napretku.

Odgovor na pitanje “Kako trčati?” je vrlo jednostavan – trčite prirodno i lagano. Svatko od nas ima svoj stil trčanja. Vremenom ćete kroz literaturu i savjete naučiti kako poboljšati stil. Najbitnije je da se tijekom trčanja držite uspravno – glava, vrat, kralježnica, kukovi trebaju biti u jednoj ravnini. Obavezno stanite s trčanjem na svaki znak ozljede, boli ili nelagode. Hodajte neko vrijeme pa se vratite trčanju.

Kako ćete znati da li trčite prebrzo? Ukoliko tijekom trčanja možete razgovarati s osobom koja trči s vama onda znate da imate dobar tempo.

Prije trčanja se obavezno zagrijavajte minimalno 10 minuta, a nakon trčanja istežite 20 minuta. Istezanje je jako bitno jer je istezanje najbolja prevencija od ozljeda. Mnogi trkači se ne istežu dovoljno dugo te ih stižu ozljede svaka 2-3 mjeseca.

Od opreme, za trčanje su vam jedino potrebne kvalitetne tenisice za trčanje. Jako je bitno kupiti kvalitetne tenisice za trčanje jer vas one štite od mnogih ozljeda. Tenisice kupujte u specijaliziranim dućanima gdje možete dobiti savjet koje tenisice su nabolje za vas.

Puno korisnih informacija možete naći u pojedinim rubrikama portala:

  • forum – saznajte iz prve ruke sve što vas zanima od iskusnih trkača
  • stručni članci, literatura – čitajte i samostalno se educirajte
  • trkaći klubovi – učlanite se u lokalni atletski klub i imajte stručno vođene treninge (ako imaju zajedničke treninge)

Eto, sad znate i kako početi trčati, pa vam preostaje samo - put pod noge!

 

Više saznajte na www.trcanje.hr

Prethodni članakLuka i Mia - najpopularnija dječja imena u 2016.!
Sljedeći članakSOS Dječje selo Hrvatska – obitelj za nezbrinutu djecu već 25 godina