Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?

0
190
prva posjeta stomatologu

Važan dio brige o djetetu je briga o zdravlju te održavanje osobne higijene. Već od pojave prvog zubića važno je brinuti o higijeni usne šupljine. No, sastavni dio brige o oralnom zdravlju predstavlja i odlazak stomatologu. Prvi odlazak stomatologu može biti izvor stresa i zbunjenosti, kako djeci tako i roditeljima.

Djeca u toj novoj situaciji kojoj su izložena mogu osjećati nervozu, tjeskobu i strah te reagirati na različite načine. Stoga se roditelji često pitaju kako najbolje pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu.

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Prvi posjet djeteta stomatologu preporučuje se obaviti prije druge godine života, kada su zubi još zdravi. Taj posjet može se iskoristiti za upoznavanje djeteta sa stomatologom i opremom u ordinaciji. Tako će prvi susret djeteta i stomatologa proći bezbolno, bez zahvata i intervencija, što može umanjiti djetetov strah i olakšati kasnije posjete stomatološkoj ordinaciji. Pri tome je važno upozoriti stomatologa da ste dijete doveli na upoznavanje, a korisno je podijeliti s njim neke informacije o djetetu (npr. koja je djetetova omiljena igračka) kako bi dijete prilikom susreta steklo osjećaj povjerenja.

Kako pripremiti dijete?

Poželjno je da priprema djeteta za odlazak stomatologu uključuje razgovor o tome što može očekivati prilikom susreta. Važno je djetetu dati prostor da izrazi svoje misli i osjećaje te ga ne posramljivati ako osjeća tjeskobu ili strah.

Kada dijete odlazi stomatologu na zahvat koji je bolan, roditelji često dolaze u iskušenje lagati o tome misleći da će na taj način olakšati odlazak stomatologu. Tako često možemo čuti roditelje koji govore djeci kako pregled neće boljeti ili da «to nije ništa». No, to kod djeteta dovodi do stvaranja osjećaja nepovjerenja prema stomatologu, ali i prema samom roditelju. Stoga je važno da roditelji budu iskreni prema djetetu u vezi toga što može očekivati prilikom zahvata i prepoznaju njegove strahove. Djeci su važne struktura i predvidljivost stoga im prije posjeta stomatologu možete primjerenim rječnikom objasniti što će se tamo događati, gdje ćete vi biti za vrijeme dok je dijete u ordinaciji, što ćete poslije raditi i slično. Kada djeca ne znaju što će se dogoditi, tada počinju fantazirati i zamišljati različite scenarije. Objašnjavajući im kako će izgledati posjet stomatologu, možete ih umiriti i umanjiti strahove i tjeskobu.

Kao priprema za odlazak stomatologu može poslužiti i čitanje slikovnica na temu odlaska stomatologu i održavanja higijene zuba, a možete osmisliti i igru u kojoj zajedno s djetetom glumite odlazak stomatologu. U igru možete uključiti i djetetove igračke te na njima pokazati kako izgleda pregled.

Ali… i ja se bojim odlaska stomatologu!

Mnogi odrasli izbjegavaju ili odgađaju odlaske stomatologu jer su i sami kao djeca imali neugodna i bolna iskustva. Budući da roditelji djeci služe kao model od kojeg uče kako se ponašati, moguće je da dijete počne osjećati strah kada vidi da se roditelj boji. Svakako ne bi bilo dobro da pred djetetom negirate strah jer će dijete vrlo vjerojatno biti svjesno da nešto ipak nije u redu. Stoga je važno da ga dodatno ne plašite pričama o bolnim situacijama kod stomatologa – trudite se biti što opušteniji. Pri prvom dolasku kod stomatologa možete s njim podijeliti svoje strahove te postaviti pitanja kako biste bili sigurni da ste svoje dijete doveli kod osobe u koju imate povjerenja.

Nakon posjeta stomatologu

Nagradite sebe i dijete! Igrajte se u najdražem parku, pogledajte film ili radite nešto što volite, a inače ne stignete. Iščekivanje nagrade na kraju će i vama i djetetu učiniti posjet stomatologu ugodnijim.

Izvor: Hrabri telefon

Prethodni članakSOS Dječje selo Hrvatska – obitelj za nezbrinutu djecu već 25 godina
Sljedeći članakDan žena: "Ženijalni dani" u Samoboru