Recept za domaći seitan

0
1345
domaći seitan

Nama vegetarijancima je često na meniju, a vama se sigurno čine preskupe one dvije pakirane šniclice u samoposluzi. Vjerujete li da vam seitan može biti isplativiji i zdraviji od mesa? Pogotovo ako u kući imate klinca koji odbija jesti meso. Začudili biste se koliko tinejdžera prolazi kroz takvu fazu moralne osviještenosti i, barem na neko vrijeme, odbija jesti mrtve životinje. Ne solite mu pamet B12 vitaminom, podržite ga i krenite zajedno, barem nakratko, u pustolovinu pripreme seitana!

Seitan je gluten iz pšeničnoga brašna, a možete ga lako pripremiti ako kupite gotovo glutensko brašno (u trgovinama zdrave hrane, nekim trgovačkim lancima ili narudžbom preko interneta).

Na fotografijama je priprema domaćeg seitana od 1/2 kg glutena.

Sastojci:

Pripremite plastičnu posudu, 1/2 kg glutena, barem 1,5 litru vode, šaku integralnog brašna, žlicu soli, vegetu, češnjak, sojin umak i mikser.

Priprema:

1. Gluten istresite u posudu, dodajte sol (možete i neku mješavinu začina – provansalske trave, suhi peršinov list ili sl.), integralno brašno i sipajte barem litru vode dok miješate mikserom – gluten jako brzo pije vodu pa, ako je nema dovoljno, može biti žilav i u gumastim komadima. Po potrebi dodajte još vode da biste dobili smjesu kao na slici dolje.

Seitan recept
Korak 1: smjesa bi treba izgledati kao mekano tijesto u grudicama

2. Dobivenu smjesu istresite u pelenu (ili malo tanju pamučnu krpu), oblikujte «kobasicu» i vežite krajeve – neka smjesa ima prostora za rast, ne stišćite je jako.

seitan recept
Korak 2: smjesu istresite u pelenu (ili malo tanju pamučnu krpu) i oblikujte "kobasicu".

3. U veliku posudu stavite vodu da zavrije i dodajte joj lovorov list i nekoliko zrna papra. "Kobasicu" spustite u vodu i na laganoj vatri pustite da vrije od 45 minuta do sat vremena.

seitan recept
Korak 3: "Kobasicu" spustite u vodu i na laganoj vatri pustite da vrije od 45 minuta do sat vremena.

4. Svoj domaći seitan pažljivo izvadite i stavite na dasku za rezanje i ondje pustite da se malo prohladi. Smjesa je narasla, stvrdnula se i dobila teksturu "pravog mesa".

seitan recept
Korak 4: Skuhani seitan pažljivo izvadite i stavite na dasku za rezanje pa pustite da se malo prohladi.

5. Takav komad možete narezati na šnicle, kockice ili dio samljeti u stroju za mljevenje u "mljeveno meso", tj. njegovu zamjenu.

seitan recept
Korak 5: Seitan možete narezati na šnicle, kockice ili dio samljeti u stroju za mljevenje mesa.

6. Šnicle ostavite u hladnjaku da upiju marinadu od vegete, soja umaka i češnjaka, a sutradan ih možete spremati u paketiće za zamrzivač ili jednostavno napraviti neko ukusno jelo - inspiraciju možete pronaći u članku "6 ukusnih recepata sa seitanom".

seitan recept
Korak 6: Šnicle možete ostaviti u hladnjaku da upiju marinadu a sutradan ih peći ili spremiti u paketiće za zamrzivač.

Tekst napisala, seitan pripremila i fotografirala Sanja Beraković 

email: sberakov@gmail.com

Prethodni članakDomaća pizza, hamburger i špagete
Sljedeći članak6 ukusnih recepata sa seitanom