Ako roditelj pati od depresije ugroženo je i dijete

0
203
što kad dijete laže

Uz lošu, srećom, nekako uvijek dolazi barem jedna dobra vijest. Loša je u ovoj priči to što je prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), djeca čiji roditelji pate od tjeskobe, depresije i drugih mentalnih poremećaja, imaju čak sedam puta veću šansu patiti od istih, ali i ozbiljnijih, kao što su poremećaji u ponašanju.

Dobra vijest je što je drugo istraživanje pokazalo da preventivna i dijagnostička terapija pomaže u smanjenju mentalnih poremećaja kod tinejdžera, ali im uopće neće pomoći ukoliko su tijekom terapije roditelji u depresiji jer imaju na njih preveliki utjecaj.
Obje studije jasno pokazuju da su djeca roditelja koji se bave vlastitim mentalnim problemima i pokušavaju ih riješiti sretnija i dugoročno uspješnija.

Težak život modernih roditelja

U današnjem ubrzanom načinu života i društvu, roditelji su pod stresom više no ikad u prošlosti. Kako su uvijek dostupni za svoje poslodavce i konstantno u pokretu, mnogi smatraju da nemaju vremena baviti se svojim stresom i svojim mentalnim stanjem.
Isto tako, mnogi ne znaju da se psihičko i emotivno stanje roditelja reflektira na djecu.

Ukoliko samo kukamo kako nam je loše i kako nam je teško zbog svih problema koje imamo, isto će činiti i naša djeca. Ukoliko pak se odlučimo na pozitivne promjene u našem životu, pomoći ćemo i našoj djeci da izbjegnu mentalne poremećaje.

Sve je u stavu

Sve je u stajalištu s kojeg promatramo svoj život i stanje. Činjenica je da ako se fokusiramo na negativnosti, onda samo s njima i živimo. Dobar početak je pronalaženje barem jedne svijetle i pozitivne stvari u danu.

Meditacija pomaže

Postoji cijeli niz tehnika - od molitve do pjevanja, od vikanja do joge. Pronađite ono što za vas djeluje i počnite se rješavati nakupljenog stresa. Dovoljno je početi s nekoliko minuta meditacije dnevno.

Samo 5 minuta dnevno


Dovoljno je samo 5 minuta dnevno, a možda i samo jedna, kada osjetite nervozu i tjeskobu, da razmislite hoćete li takve osjećaje pokazati djeci. Zapamtite da su oni poput spužve. Oni uče ono što proživljavaju.
Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, potražite pomoć, jer na taj način pomažete i svojoj djeci.

Prethodni članakJasper Juul: Iskrenost je ključ dobrog odgoja
Sljedeći članakCrvenim lukom protiv svinjske gripe